Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 18. 12:10

Mégsem végzi ki a tartalomblokkolókat a Chrome

A Google visszavonulót fújt, és átírta a hírhedt Implement Manifest V3 dokumentumot.

Visszavonulót fújt a Google, a keresőóriás végül elállt a hírhedt Implement Manifest V3 dokumentumában felvázolt változtatásoktól, amelyekkel ellehetetlenítette volna a hirdetésblokkolók jelentős részének működését a Chrome böngészőben. A lépés nagy port kavart a reklámszűrők fejlesztői körében, akik siettek hangot adni nemtetszésüknek - a Ghostery például egy tanulmány formájában, amelyben rámutat, hol vérzik a Google indoklása a hasonló kiegészítők működését lehetővé tevő webRequest API megszüntetésére.

A keresőóriás dokumentumában a termék biztonságosabbá tétele mellett arra hivatkozott, hogy az egészen eddig használt webRequest API lassú, miután nem szab időkorlátokat a kiegészítőknek a különböző lekérések átvizsgálásánál - arra ugyanakkor nem tért ki, hogy ez az idő jellemzően bőven visszanyerhető a blokkolt médiaelemek és reklámok letöltésének megspórolásával.

chromeilll

Ezt most az említett tanulmány is megerősíti, amelyet a Ghostery hirdetésblokkoló csapata készített. A fejlesztők saját megoldásuk mellett a uBlock Origin, Brave, DuckDuckGo, és Adblock Plusz blokkolóit vizsgálták, egy Intel Core-i7 U6600 processzorral és 16 gigabájt RAM-mal szerelt PC-n. Az eredményekből kiderül, hogy a népszerű reklámszűrők a konfiguráción egy-egy lekérés elbírálásával kevesebb mint egy milliszekundumot töltenek el, nem mondható tehát, hogy jelentősen, vagy akár észrevehetően visszafognák a böngésző teljesítményét. A blokkolt hirdetések és egyéb masszív tartalmak miatti sebességnövekedés azonban már sokkal jobban látható, a vizsgálat szerint a weboldalak letöltési ideje akár feleződhet is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tanulmány csak a hirdetésblokkolók teljesítményre gyakorolt hatását vizsgálta, így a Google által korábban említett biztonsági kételyekre nem tért ki - miután azonban az írás megjelenését követően nem sokkal a keresőóriás meghátrált, és módosította a Manifest V3 vonatkozó részeit sejthető, hogy messze nem kritikus biztonsági problémákról van szó. Az ügy kapcsán sokan azt is kifogásolták, hogy míg a Ghostery vagy a szintén népszerű uBlock Origint a webRequest API megszűnése, illetve az alternatívaként kínált DeclarativeNetRequest API bevezetése lényegében kivégezné, addig a Chrome saját megoldására nem lenne hatással, ahogy az Adblock Plusra sem. Utóbbi szolgáltatás pedig korábban éles kritikákat kapott, miután kiderült, több cég, köztük a Google is fizet a blokkolónak, hogy bizonyos reklámokat átengedjen szűrőin.

Marad a webRequest API

Az eredetileg tavaly októberben kiadott Implement Manifest V3 átírását Devlin Cronin Chrome-fejlesztő jelentette be a kapcsolódó Google csoportban, kiemelve, hogy a cégnek "sosem volt célja" hogy megakadályozza a tartalomblokkolást böngészőjében. A bejelentés kitér rá, hogy a declarativeNetRequest API továbbra is aktív fejlesztés alatt áll, annak funkcióit a cég folyamatosan bővíti, továbbá hogy a Manifest V3 részeként a webRequest API-t sem távolítja el a vállalat.

A declarativeNetRequest API ígért változtatásai között akadnak biztató újítások, mint például a blokkolható URL-szabálylista kibővítése. Ez ugyanis eddig legfeljebb 30 ezer elemet tartalmazhatott, ami már önmagában hatalmas visszalépés lett volna például a uBlock Origin számára is, amely akár félmillió szűrőt is tartalmazhat. A Google azt ugyanakkor egyelőre nem árulta el, pontosan hol húzza meg az új maximumot. Cronin posztjában hangsúlyozza, a Manifest V3-at a vállalat semmiképp sem élesíti majd, amíg az elég stabil nem lesz, továbbá az élesítésnél egy migrációs időszakra is számítani lehet majd, amelynek során még lesz lehetőség jelezni a felmerülő problémákat. A visszajelzéseket a cég természetesen továbbra is várja.

a címlapról