Szerző: Habók Lilla

2019. január 22. 11:00

Petíciós funkcióval rukkolt elő a Facebook

Helyi kezdeményezések szerveződését szeretné segíteni a Facebook a legújabb Community Actions funkciójával. Az lesz a kérdés, vajon hogyan tudja megfékezni majd az oldal a problémás kezdeményezéseket és hozzászólásokat.

Újabb közösségépítő funkciót indít a Facebook mostantól kezdve az Egyesült Államokban, amellyel elméletileg különböző helyi ügyekhez lehet támogatókat gyűjteni, akár a civil szervezeteknek vagy bármely magánszemélynek. Bár a Community Actions (Közösség kezdeményezések) a közösségi óriás által hangoztatott érvek szerint újfent a közösségépítést, a jelentőségteljes kommunikációt és a jó ügyeket szolgálja, de a funkciót részletesebben bemutató TechCrunch is hangoztatja ezzel kapcsolatos kételyeit.

Bárki indíthat saját petíciót a Facebookon a saját ügyének megnevezésével, leírásával, fotójával és egy megjelölt hatósággal vagy intézménnyel. A közösségi oldal példaként említi a létrehozható közösségi ügyekként egy helyi művészeti központ építését vagy a könyvtárhoz vezető út biztonságosabbá tételét, például gyalogátkelőhely felfestését, rámpák és stop-táblák kihelyezését.

facebook_konyvtar_peticio

Így természetesen a rendszer elsősorban mindenkinek a közelében meghirdetett petíciókat emelné ki, és a felhasználók bármelyiknél jelezhetik a támogatásukat egy gombnyomással, miközben megosztják az ügyet a saját hírfolyamukban is. Innentől kezdve a támogatók hozzászólhatnak az ügyek hírfolyamához, láthatják a kezdeményezést szintén támogató közeli ismerőseik és közéleti szereplők nevét - viszont a többi támogatót nem. Ezenkívül pedig a kezdeményezések ellenzői is felszólalhatnak, jelezhetik ellenérzésüket, és ellen-petíciót indíthatnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Felmerülhet azonban, hogy a felhasználók ezt a funkciót sem éppen a "rendeltetésének megfelelően" vennék igénybe. Nem látszik különösebben olyan gát, ami miatt a felhasználók ne tudnának például szélsőséges, megosztó témákról szóló petíciókat indítani. Továbbá előfordulhat, hogy egy ügy ellenzői is megtévesztésből támogatnák az ügyeket, hogy aztán hozzászólhassanak a beszélgetésekhez, és szítsák a feszültséget. A Facebook szóvivője kifejtette, hogy az ellenőrzés céljából algoritmusok is fogják figyelni a funkciót, de emellett a moderátorok is manuálisan felfüggeszthetik vagy a felhasználók bejelenthetik a szabályt sértő bejegyzéseket. A szóvivő hozzátette, hogy a tesztidőszakban egyáltalán nem tapasztalt a csapat problémát, és a reményeik szerint a funkció a jövőben a felhasználói szokásoknak megfelelően fejlődik majd.

Ezzel a megoldással lényegében a közösségi óriás a change.org vetélytársaként szeretne fellépni, amely jelenleg 250 millió felhasználóval rendelkezik. A Facebook határozott előnye a havi 2,2 milliárdos felhasználói bázisa, akiknek így nem kellene egy külső oldalra regisztrálni egy petíció indításához vagy a támogatásuk jelzéséhez. Egyelőre azonban a funkció bevezetése csak az Egyesült Államokban indul a héten, és nem lehet tudni, hogy a közösségi óriás mikor vezeti azt be globálisan vagy legalábbis az európai országokra kiterjedően.

a címlapról