Szerző: Habók Lilla

2019. január 3. 16:20

Fontosabbnak tartják a fiatalok a mobilos biztonságot a felnőtteknél

Sok nézőpontból eltér a tizenévesek és a felnőttek mobilhasználata Magyarországon a Samsung Electronics 2018-ban készített, 1500 főt megkérdező reprezentatív felmérése szerint, amelyet a cég az oldalán bejegyzések sorozataként tett közzé az utóbbi hetekben.

A mobilhasználat a hazai kamasz (14-18 éves) és felnőtt (18-65 éves) korosztály esetében rendkívül gyakorinak mondható, de aránybeli különbségek megmutatkoznak többek közt a használat gyakoriságában és a különböző közösségi oldalak előnyben részesítésében is. Ennél viszont sokkal érdekesebbek a szemléletre és reakciókra vonatkozó eredmények, akár a kínosnak tartott tartalmakkal, akár a chates lassabb válaszadással kapcsolatban.

Bár az állandó mobilos jelenlét aránya nagyjából egyezik a fiatalok és az idősebbek esetében, de ezen túltekintve jól láthatóak a különbségek. A fiatalok 54 százaléka, míg a magyar felnőttek 57 százaléka egyaránt sose kapcsolja ki a telefonját - írja a Samsung Electronics közleménye. Azonban a tizenévesek közül majdnem minden harmadik ránéz néhány percenként is a készülékére, míg az idősebbek inkább csak félóránként szoktak.

A különbséget szemlélteti egy másik adat is, mely szerint a felnőttek 46 százaléka szereti a közvetlen közelében tudni a telefont és 44 százalék könnyen elérhető helyen, addig a fiatalok 68 százaléka teszi a közvetlen közelébe a telefonját, és további 26 százalék jól elérhető helyre. Ezen belül viszont mindkét korosztályra közel azonos arányban (61-65 százalék) az asztalra helyezi a telefont például összejövetelek alkalmából, ráadásul mindkét csoport harmada felfelé fordított kijelzővel - hogy jól lássa az értesítéseket.

samsung_kutatas_mobilhasznalat_tarsasag

Mindennek ellenérte mindkét korosztályt egyaránt zavarja, ha a másik fél beszélgetés közben az okostelefonját nyomogatja. A fiatalok 84 százalékát és a felnőttek 86 százalékát zavarja ez a tevékenység, legalábbis a másik fél részéről. "Minden harmadik kamasz és minden második felnőtt pedig egyenesen nagyon zavarónak tartja ezt a viselkedést" - írja a bejegyzés.

"Miért nem válaszol már?"

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kissé meglepő módon a Samsung Electronics kutatása szerint a fiatalok közül többen preferálják a telefonhíváson keresztüli információmegosztást (63%) mint a felnőttek közül (54%), és az eredmények szerint chates vagy SMS üzenetet küldeni is arányaiban kevesebb tizenéves szokott (36%) mint ahány felnőtt. Azonban a különbségek megmutatkoznak abban is, hogy milyen okot tulajdonít a két csoport a válaszüzenet lassúságának, és eszerint a 14-18 évesek a türelmetlenebbek.

Ha a tizenévesek üzenetére nem érkezik válasz rövid időn belül, akkor a többség (59%) rögtön arra gondol, hogy a címzettnek "nincs kedve válaszolni", mert például az üzenet nem érdekli. Ráadásul ezt azért is gondolják így a fiatalok, mivel 39 százalékkal szintén előfordul, hogy nincs kedve egy üzenetre reagálni. Ezzel szemben a 18 éven felüliek nagyjából negyede vélekedik úgy, hogy a kedv hiánya okozhatja az elmaradt választ, és csak ötödük szokta ilyen okokból maga is elhanyagolni az üzenetet. A felnőttek háromnegyede viszont inkább csak idő hiányában nem szokott válaszolni a másik üzenetére, és ugyanerre gondol más esetében is.

Gyakrabban posztolnak az idősebbek

Szintén érdekes, hogy a kutatás szerint a felnőttek és a tizenévesek több mint háromnegyede egyaránt legalább napi szinten ellátogat a Facebookra, sőt minden tizedik felnőtt és kamasz szinte egész nap fent van a közösségi oldalon - írja a Samsung Electronics bejegyzése. Továbbá míg a felnőttek tizede nincs fenn a közösségi óriás oldalán, addig a fiatalok közül csak három százalék számít kívülállónak - ami ellentmond a főleg Amerikában hangoztatott tendenciának, hogy a fiatalok már eltávolodtak a Facebooktól.

Ezzel együtt viszont az is igaz, amit már a Be Social kutatásából is láthattunk, hogy a magyar felnőttek sokkal aktívabbak a közösségi óriás oldalán mint a fiatalok. A felmérés eredménye szerint négyszer annyi felnőtt posztol naponta az oldalra (8%), mint ahány kamasz (2%), utóbbiak több mint fele inkább a havi vagy annál is ritkább posztolást részesíti előnyben. Ugyanakkor Instagramon viszont a fiatalabb korosztály sokkal aktívabb, nagyjából kétszer annyi kamasz nézi meg naponta több alkalommal is az alkalmazást (41%), mint amennyi felnőtt (19%).

samsung_kutatas_mobilhasznalat_biztonsag

Eközben viszont a tizenévesek közül a legtöbben a közösségi oldaluk jelszavát féltik leginkább (55%), másodsorban pedig a képeket (39%) a telefonon tárolt információk közül - ezzel szemben a felnőttek inkább például inkább ügyintézési jelszavaikat (56%) és bankkártyaadataikat (39%) féltik. Részben magyarázhatja az adatot, hogy a kutatás szerint a kamaszok jobban tartanak az esetleges kínos pillanatoktól és következményektől a korábbi közösségi posztjaik, képeik miatt (45%), mint a felnőttek (15%).

A Samsung Electronics szerint ennek is köszönhető, hogy egyre népszerűbbek a fiatalok körében az alkalmazások, melyekkel csak korlátozott ideig elérhető tartalmakat hozhatnak létre, mint például a Snapchat, Instagram Stories vagy WhatsApp Status. Egy fontos eredmény viszont az is, hogy talán a több rejtegetnivaló miatt, de legalább a fiatalok közül többen foglalkoznak aktívan az adataik védelmével és a biztonsági megoldásokkal (84%) mint amennyien a felnőttek közül (66%) teszik ugyanezt, legalábbis a saját bevallásuk szerint.

Metodológia

A magyarok mobilhasználati szokásai címmel készített reprezentatív kutatás a Samsung Electronics megbízásából készült 2018 szeptemberében, kutatási applikáción keresztül. A kérdéssort összesen 1500 fő töltötte ki, amelyet a kutatók két csoportban vizsgáltak, ebből 500 fő képezte a 14-18 év közötti "kamasz" korosztályt, továbbá 1000 fő az "aktív korú" 18-65 év közötti felnőtt magyar lakosságot.

a címlapról