Szerző: Koi Tamás

2018. november 14. 15:12

Átverhette a versenyhatóságot a Digi

A távközlési szektorban mindeddig példátlan módon visszavont egy fúziót engedélyező határozatot a Gazdasági Versenyhivatal: a Digi és az Invitel összefonódásának engedélyeztetése során bekért adatok kapcsán a felek félrevezethették a GVH-t, ezért új eljárás indul, igaz, ideiglenes engedély mellett folytatódhat az összefonódás végrehajtása.

23 helyett 89 olyan település lehet érintett a Digi és az Invitel fúziója során, ahol az összeolvadást követően a Digi versenytárs nélkül maradna, azaz változatlan feltételek szerint lényegében önmagával versenyezne - ezt vette észre a fúziót még idén májusban feltételesen engedélyező Gazdasági Versenyhivatal, vélhetően egy versenytárs jelzése nyomán. A versenyhatóság ezért példátlan lépéssel visszavonta a két cég összeolvadását engedélyező, eredeti határozatot és a hatóság félrevezetése miatt 90 millió forint bírságot szabott ki.

A Digi tavaly nyáron jelentette be, hogy a kínai tulajdonostól meg kívánja vásárolni az Invitelt, akkor a felek még azzal számoltak, hogy a GVH még az első negyedévben áment mond az üzletre, mely mintegy 400 ezer előfizetőt érinthet. Az engedélyezés azonban már az elejétől kezdve nem ment simán: A versenyhatóság csak bizonyos feltételek teljesülése esetén járult hozzá a fúzióhoz, így a Diginek az eredeti határozat értelmében többek közt vállalnia kell, hogy a felvásárlást követő hat hónapon belül 23 települést érintően értékesíti a megszerzett Invitel hálózatát.

Az érintettek saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen fednek át, ezek közül a GVH eredeti vizsgálata 23 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné, mert a Digi a saját egyetlen versenytársa lenne. A GVH előzetes aggályainak megismerését követően a Digi vállalta, hogy értékesíti az összefonódás révén megszerzett Invitel hálózatokat (ideértve azok infrastruktúráját és az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket) e 23 településen a bejelentett összefonódás lezárását követő hat hónapon belül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Csakhogy a hatósághoz időközben olyan "piaci jelzések" érkeztek, melyek szerint az érintett átfedések nem terjednek ki valamennyi olyan településre, ahol az Invitel, illetve a Digi érdekeltségű i-TV egyaránt jelen van. A GVH ezért augusztus 29-én versenyfelügyeleti eljárást kezdeményezett, melynek során kiderült, hogy a felek 66 olyan települést csakugyan elfelejtettek felsorolni a GVH-nak nyújtott adatszolgáltatás során, melyen eredetileg az Invitel és az i-TV is szolgáltat.

A döntés visszavonása miatt az abban szereplő kötelezések – így az i-TV-s szerződések felbontására (meg nem hosszabbítására) vonatkozó előírások – megszűntek. Ezeket a GVH új eljárásban szándékozik részletesen megvizsgálni, és új döntéssel pótolni korábbi határozatát. Mivel a döntés visszavonása miatt az időközben végrehajtott tranzakció jogellenessé válik, a GVH egyúttal – a felek gazdasági érdekét és az előfizetői szolgáltatások folytonosságát mérlegelve – a Digi kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy az új eljárás lezárultáig a vállalkozás - ellenőrző biztos felügyelete mellett - folytassa az összefonódása már megkezdett lépéseit (így pl. hálózata és szolgáltatásai átvételét, az azokon indult fejlesztéseket és a társaság integrációját), azaz a döntés nem érint semmiféle előfizetői jogállást.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Digit, ha kapunk további tájékoztatást, frissítjük a cikket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról