:

Szerző: Habók Lilla

2018. október 2. 16:25

Két informatikai előadást tiltott ki az MTA a Magyar Tudomány Ünnepéről

Komoly informatikai foglalkoztatási kérdéseket is érintő kutatás eredményeinek ismertetését tiltotta meg az MTA a Magyar Tudomány Ünnepén. Az Akadémia szerint a nők és a férfiak számítástechnikában betöltött szerepe "a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem tárgyalható a konferencián.

Megtiltotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) két informatikai témájú előadás bemutatását a novemberre szervezett Magyar Tudomány Ünnepén. Az egyik "A közösségi média jogi oldala" témában hangzott volna el, a másik pedig az informatika egyik fontos munkaerőpiaci kérdéskörét, a "Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában" helyzetét mutatta volna be nagy adatok, pontosan a githubarchive.org 2009. február és 2016. október között összegyűlt adatai alapján. Az előadások megtiltásáról Barnabás Beáta Mária, az Akadémia főtitkárhelyettese értesítette levélben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját (MTA TK), amely üzenet az Indexhez és a Qubithez is eljutott.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Akadémia 2003 óta szervez novemberre konferenciákat, előadásokat és könyvbemutatókat, amelyen a kutatók bemutathatják a legfrissebb eredményeiket a nagyközönség számára. A tavalyi rendezvényen például Török Ádám, az MTA főtitkára kiemelte köszöntőjében, hogy "a tudomány egésze kerülhet veszélybe, ha ebben, a sokak által csak tények utáni világnak nevezett világban nem ragaszkodnak a kutatók a tényekhez, és nem ismertetik őket minél szélesebb körben minden lehetséges alkalommal."

mta_szekhaz

Ennek ellenére most az előadásokat lényegében a rendezvényről kitiltó levél nem éppen tudományos érvekre hivatkozik, a főtitkárhelyettes megfogalmazása szerint a közösségi média jogi oldaláról annak "politikai vonatkozásai miatt" nem lehet beszélni, míg a nők és a férfiak szerepét és sikerességét a számítástechnikában bemutató előadást "a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvényei keretében.

A Qubit szerint a háttérben a magyar kormány és az akadémia közötti feszültség gyanítható, mivel a kormány a júniusi közlése szerint az MTA kutatóintézeti finanszírozásának egy jelentős részét a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hatáskörébe készül utalni. Augusztusban pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma a magyarországi egyetemeken betiltotta a társadalmi nemek tanulmánya ("genderszak") mesterképzést. Úgyhogy a Qubitnek egy név nélkül nyilatkozó kutató szerint az anyagi forrásait féltő MTA megpróbált a kormány vélt elvárásainak megfelelő öncenzúrát gyakorolni, és ezért nem engedélyezte az előadásokat.

Nők és férfiak a számítástechnikában

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A foglalkozási egyenlőtlenségekről szóló tanulmány egyik szerzője, Vedres Balázs, a CEU kutatója meg is szólalt a Qubit és az Index kérdésére. A letiltott előadó szerint az ismertetni kívánt kutatásnak nincs aktuálpolitikai vonatkozása, abban kizárólag a a Github nyilvános adatai alapján vizsgálta a programozók karrierjében a nemi különbségeket. A kutatás arra keresett választ, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy 10 százaléknál kevesebb a női programozók aránya, és miért vannak a női programozók közismerten hátrányban. A teljes angol nyelvű tanulmány itt olvasható, konklúziói például arra vonatkoznak, hogy érdemes-e csak nőknek szóló programozási oktatást szervezni.

A HWSW megkérdezte az infokommunikációs iparág átfogó érdekvédelmét képviselő IVSZ főtitkárát, Major Gábort is a témáról. Kérdésünkre Major elmondta, hogy mind a két témával érdemes tudományos igényességgel foglalkozni, mivel ha nem kutatjuk ezt a két területet, akkor nem is tudunk rá érdemi választ adni.

Továbbá kérdéseinkre az MTA titkárságának Kommunikációs Főosztálya is válaszolt, ezt változtatás nélkül közöljük: "A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatáért Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese és a Magyar Tudomány Ünnepe programtanácsának elnöke felelős. A főtitkárhelyettes a szóban forgó, határidő után érkezett, megítélése szerint politikai áthallásokat tartalmazó előadást, illetve rendezvényt nem illesztette be az MTÜ központi programjába. Mindkét rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe nem központi programjában megrendezésre kerül."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.