Szerző: Hlács Ferenc

2018. augusztus 27. 15:01

Kritikus biztonsági rés bukkant fel az androidos Fortnite telepítőben

A hibát a Google szúrta ki, folytatódik a cég csörtéje az Epic Gamesszel.

Kritikus biztonsági réssel jelent meg az androidos Fortnite telepítője, amelyet kihasználva támadók lényegében tetszőleges szoftvert telepíthettek (volna) a felhasználók készülékeire. Az Epic Games gyorsan orvosolta a hibát, a Google azonban nem hagyta ki a lehetőséget, hogy a cég orrát még jobban beledörgölje a bakiba, miután az nemrég bejelentette, a keresőóriás alkalmazásboltját megkerülve teszi elérhetővé a népszerű játékot.

A vállalt egyik mérnöke a Google Issue Trackeren számolt be a biztonsági hibáról: az úgynevezett "man-in-the-disk" sérülékenység lényege, hogy a Fortnite telepítője, azaz a Fortnite Installer a tényleges játékot tartalmazó APK-t (telepítőállományt) az eszközök megosztott tárolójára tölti le, ahol bármely, a tárolón írási jogosultsággal rendelkező alkalmazás kicserélheti azt egy tetszőleges, de a Fortnite-éval megegyező nevű APK-ra, rögtön miután a telepítő befejezte a letöltést.

A Samsung eszközökön (amelyek tulajdonosai elsőként jutnak hozzá a játékhoz) az Installer a Galaxy Apps API-n keresztül telepíti az APK-t, utóbbi azonban szintén csak a csomagnevet ellenőrzi, a potenciálisan rosszindulatú APK-k előtt is teret engedve. Ráadásul ha a hamisított APK 22-es vagy annál alacsonyabb API szintet céloz, a hibáról Edward néven beszámoló mérnök szerint minden kért engedélyt megkap a telepítéskor. Ezzel a sebezhetőséget kihasználva egy, a készüléken lévő app a Fortnite Installeren keresztül hamis APK-kat telepíthet, olyan alkalmazásengedélyekkel, amelyekhez normális esetben felhasználói beleegyezés is szükséges lenne.

frtnit

Szerencsére amilyen súlyos volt a hiba, olyan gyorsan javítható is, amit a Google szakértője ugyancsak kiemelt, az Epic Games pedig gyorsan meg is tett, a cég 48 óra alatt orvosolta a sebezhetőséget. A játékfejlesztő vállalat ezután arra kérte a Google-t, hogy 90 napig még ne publikálja a sérülékenységet, a keresőóriás azonban nem meglepő módon nem nagyon akart szívességet tenni a cégnek, így tartotta magát megszokott gyakorlatához, miszerint ha egy észlelt hibára érkezik javítás, nem várja meg a 90 napos határidőt, így egy héttel később meg is jelent a fenti poszt a nyilvános Issue Trackeren.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney nem volt túl vidám az ügy kapcsán, az Android Centralnak nyilatkozva úgy fogalmazott, "felelőtlenség volt a Google részéről", hogy ilyen gyorsan publikálta a hiba műszaki részleteit, miután sok eszközön még nem frissült az érintett app, így azok továbbra is sebezhetők. A lépést továbbá Sweeney a felhasználókat veszélyeztető "ellen-PR" húzásnak nevezte, válaszcsapásként arra, hogy a cég a Play Store-on kívül értékesítette játékát.

Noha az biztos, hogy az alkalmazásbolt megkerülésen nem táplálta éppen a Google nagylelkűségét az ügyben, a felhasználók veszélyeztetésével dobálózni valószínűleg a fejlesztőcégnek sem tanácsos - nem csak azért, mert a vállalat volt aki a kritikus hibát tartalmazó APK-t közzétette, de azért is, mert a Play Store megkerülésével annak megannyi védvonalát is feláldozta, hogy a Google ne vonhassa le a maga 30 százalékát a játékban zajló vásárlások után. A Fortnite telepítéséhez így ráadásul a játékosoknak a külső forrásból származó appok telepítését is engedélyezniük kell eszközeiken, ami további biztonsági kockázatokat hordoz.

Az Epic Games arról nem beszélt, van-e tudomása olyan esetről, amelynél támadók kihasználták a biztonsági rést, a játékosoknak mindenesetre érdemes meggyőződni róla, hogy a Fortnite Installer frissített, 2.1.0-s verzióját használják, amelyből a fejlesztők kigyomlálták a sebezhetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról