:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 30. 11:48

Online irattárcát vezet be a Telegram

A valós személyi azonosító iratok tárolását célzó Telegram Passport már kipróbálható, azzal a cég hosszú távon akár teljesen át is vállalná a felhasználók beazonosítását az azt megkövetelő oldalaktól.

Online "útlevéllel" rukkolt elő a Telegram, amellyel a felhasználó egyetlen helyről igazolhatja személyazonosságát valós irataival, az ezt megkövetelő online szolgáltatásokban. A megoldás Telegram Passport névre hallgat, és egy egységes azonosítási módszert kínál: a felhasználónak elég a szolgáltatásba egyszer feltöltenie személyes dokumentumait, (mint a beszkennelt személyi igazolvány vagy útlevél) azokat pedig a későbbiekben igény szerint a Telegram Passporton keresztül tudja majd elérhetővé tenni.

Miután a valós azonosító okmányok esetében nagyon is érzékeny adatokról van szó, a szolgáltatás titkosítással védi azokat. Ugyan a Telegram Passportba feltöltött információk a Telegram szerverein tárolódnak, a titkosítás feloldásához szükséges kulcshoz egyedül a felhasználó fér hozzá, így a cég ha akarna se tudna hozzáférni a személyes okmányokhoz. A vállalat ígérete szerint ráadásul a későbbiekben a Telegram Passport adatokat egy decentralizált felhőben fogja tárolni, noha ez utóbbi pontos megvalósításáról egyelőre nem közölt részleteket a cég.

tlgrmpassprt

Az online útlevél használatához persze az adott szolgáltatásnak is támogatnia kell azt - a Telegram egyelőre csak az ePayments.com-ot sorolja partnerei között. A cég mindenesetre egy próbaoldalt is létrehozott, ahol a felhasználók kipróbálhatják, hogy működik a megoldás. Az ingyenesen igénybe vehető Telegram Passport természetesen nyitva áll a fejlesztők előtt, ehhez a cég már elérhetővé tette a szükséges dokumentációt, API-kat és SDK-t.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat tervei között szerepel a harmadik fél által történő igazolás lehetősége is. Ebben egy külső, megbízhatónak tartott fél ellenőrzi le a dokumentumokat, így más szereplőknek nem kell saját hatáskörben elvégezni ezt az ellenőrzést. Ezzel a Telegram lényegében teljesen át is veheti a személyazonosság-ellenőrzési funkciókat az online szolgáltatásoktól, ami vonzó opcióvá teheti a Passportot a potenciális partnerek számára.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az olyan funkciókhoz, mint például a már itthon is elérhető online számlanyitás, a jövőben nem kell több körös azonosítási eljárás, személyi igazolvánnyal és egyéb dokumentumokkal. A Telegram rendszerét használva a regisztrációs űrlaphoz elegendő lesz csatolni a már feltöltött információt, pontosan megjelölve azt, hogy mely adatok átadásához járulunk hozzá. Ezzel a számlanyitás sokat egyszerűsödhet és gyakorlatilag valósidejűvé válhat.

Hogy a megoldás népszerűvé váljon persze a cégnek jóval több partnerre lesz szüksége, mint a listáján jelenleg egyedül árválkodó ePayments.com, ugyanakkor miután egy ingyenes megoldásról van szó, amely ráadásul hosszabb távon az erőforrások felszabadításában is segíthet az egyes online cégeknek, a szolgáltatás akár meg is vetheti a lábát a piacon, főként miután a vállalat a harmadik felek általi azonosítást is bevezeti. Noha az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumok online tárolásától sokan ódzkodnak, a Telegramnak az elmúlt években sikerült bizonyítania, hogy nem él vissza a felhasználók bizalmával, még ha ez több országban az app betiltását is jelentette. A Passport támogatással kiegészült, frissített Telegram app már elérhető Androidra és iOS-re is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.