Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 18. 13:10

Tiltólistán a Telegram Oroszországban

A titkosított üzenetküldő elsötétítési kísérletének járulékos veszteségei is vannak - noha maga a chatapp nem tapasztalt jelentős kiesést egy nappal a hatósági tiltás után.

Felhúzta blokádját a Telegram csevegőszolgáltatása elé Oroszország. Az erre vonatkozó határozatot egy moszkvai bíróság hozta meg, miután a vállalat nem adta át a helyi Roskomnadzor médiaszabályozónak a szolgáltatásban az üzenetek titkosításához használt kulcsokat. A hatóság a BBC szerint a potenciális terroristák megfigyeléséhez kérte a titkosítási kulcsokat a cégtől, amelyek átadására két hetet adott, ezt ugyanakkor a Telegram nem teljesítette. A vállalat szerint ugyanis a felhasználók privát üzenetinek megtekintésére vonatkozó követelések megalapozatlanok, alkotmányellenesek, amelyeket ahogy fogalmaz "műszakilag és jogilag" sem képes teljesíteni.

A frissen élesedett tiltás ellenére a vállalat nem érzékelt jelentős visszaesést a felhasználói aktivitásban az első 24 órában, jó eséllyel azért, mert az oroszországi felhasználók jelentős része valamilyen VPN vagy proxy szolgáltatást használ a tiltások elkerülésére. Oroszország egyébként a TechCrunch információi szerint a teljes Telegram felhasználói bázis nagyjából 7 százalékáért felel - a cég múlt hónapban kiadott közleménye szerint már átlépte a 200 milliós havi aktív felhasználószámot, ami alapján az oroszországi bázis nagyjából 14 milliósra tehető.

telgrmill

A cég külső felhő szolgáltatókra támaszkodva igyekszik továbbra is elérhetővé tenni termékét a régióban, hogy a helyi hatóságok számára megnehezítse a hozzáférés blokkolását. Az orosz válaszlépés persze erre sem maradt el, ahogy a Bleeping Computer is beszámol róla, a Roskomnadzor több mint 1,8 millió, az Amazon, illetve a Google infrastruktúrájához tartozó IP címet blokkolt. A lépésnek nem csak a Telegram kerülőutakat kereső terméke esett áldozatul, azzal járulékos veszteségként több online szolgáltatás is elsötétült, különböző játékoktól, mobilappokon át egészen a kriptopénzekhez köthető szolgáltatásokig.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tiltásról a hatóság a Google-t és az Amazont is tájékoztatta, a közeljövőben kiderül, hogy a lépéssel elég nyomást tud-e gyakorlni a cégekre, hogy az érintett területeken kiebrudalják a Telegramot saját környezetükből. Időközben Oroszország egyébként az Apple-t és a Google-t is felszólította, hogy távolítsák el az üzenetküldőt alkalmazásboltjaikból, sőt, több VPN szolgáltatót is az alkalmazás blokkolására szólított, a cégek válaszlépése azonban egyelőre várat magára. Az orosz FSB biztonsági szolgálat szerint a csevegőapp az országban is potenciálisan jelen lévő nemzetközi terrorszervezetek kedvelt kommunikációs eszköze, többek között a tavaly áprilisi szentpétervári metrós robbantás elkövetője is azt használta.

A Telegram a hagyományos csevegéshez az MTProto protokollra épülő szerver-kliens titkosítást alkalmaz, a titkosított chat funkcióval ugyanakkor a beszélgetések kliens-kliens végpontok közötti titkosítást kapnak. Jó eséllyel ez utóbbit használhatják a szolgáltatást választó esetleges rosszindulatú felek is - ugyanakkor miután végpontok közötti titkosításról van szó, az így váltott üzenetekhez maga a cég sem férhet hozzá, kizárólag a beszélgetésben résztvevők, akik készülékeiken rendelkeznek a titkosítás feloldásához szükséges kulcsokkal. Ennek fényében a Telegram valóban nem tud hozzáférést biztosítani ezekhez az üzenetváltásokhoz a hatóságok számára, még ha meg is lenne oldalán az együttműködési szándék. Ennek vélhetően a hatóságok is tudatában vannak, ami magyarázhatja a szolgáltatás viszonylag gyors és kiterjedt - a cég első tapasztalatai szerint azonban nem túl hatékony - tiltását az országban.

a címlapról