Szerző: Gálffy Csaba

2018. július 12. 09:42

Milliárdos kínai üzletet kötött a Nokia

Fontos új keretszerződést kötött a Nokia és a China Mobile, az európai gyártó milliárd eurós értékben szállít termékeket és szolgáltatásokat a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának.

HIRDETÉS

A héten írta alá a Nokia és a China Mobile a két cég új keretmegállapodását, amelynek alapján az európai gyártó a következő egy évben milliárd eurós nagyságrendben nyújt majd termékeket és szolgáltatásokat. Az üzlet nagyságára jellemző, hogy a hatalmas összeget egyetlen év alatt tervezi levásárolni a világ legnagyobb mobilszolgáltatója - az állami China Mobile-nak több, mint 900 millió előfizetője van. 

A közlemény szerint a Nokia end-to-end műszaki megoldásokat szállít majd, beleértve a rádiós egységeket, a mobilos core network elemeit, IP-alapú routingot, optikai hálózati elemeket és ügyfélszolgálati megoldásokat is. Mindezt a finnek szolgáltatásokkal is megspékelik, emelendő a hálózat "minőségét, sebességét és megbízhatóságát".

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Ahogy a Fierce Wireless iparági szaklap kiemeli, ezzel a Nokia már a harmadik kínai szerződését írja alá rövid idő alatt, a cég korábban a Tencenttel és a China Mobile-lal kutatási központok létesítéséről is írt alá egyezményt. A tervek szerint a közös laborokban 5G-s és AI kutatás-fejlesztés zajlik majd, ahol a cégek azt elemzik majd, hogy az új generációs mobilhálózatok és a mesterséges intelligencia hogyan használható egymást erősítve. Ez izgalmas új területnek ígérkezik, az pedig, hogy a két cég a ZTE illetve a Huawei helyett inkább egy "külföldi" céget választott, fontos győzelemnek számít a Nokia számára.

A China Mobile-lal egyébként a Nokia nyílt hálózati API-kat szeretne szabványosítani, amelyre külső fejlesztők építhetnek majd további megoldásokat. Emellett a Nokia teszt-megoldásokat épít majd a Cloud RAN és nyílt peremszerveres technológiái köré, az itt megszerzett tapasztalatokat pedig világszerte felhasználja majd.

A tencentes szerződés kimondottan a mesterséges intelligenciára fókuszál, az egyezmény értelmében a két cég Sencsenben épít 5G-t és AI-t kombináló kutatás-fejlesztési központot. Itt a Fierce Wireless szerint olyan területek lehetnek fókuszban, mint a Tencent által nemrég megcélzott önvezető autók, amelyeknek szintén mobilos kapcsolatra van szükségük.

5G - szabvány már van, de nem tudjuk hogyan fogjuk használni

Az 5G szabványt sikerült a hetekben kőbe vésniük az iparági fórumoknak, arról azonban egyelőre kevés fogalmunk van, hogy az új rádiós protokollt hogyan fogjuk majd élesben bevetni. Ötletek, elképzelések, forgatókönyvek persze már vannak, de az csak az elkövetkező években derül ki, hogy ezek közül melyik életképes, melyik hasznos, és melyik működhet profitábilisan. A nagyobb szereplők ezért egy ideje már ilyen tesztlaborok felállításán dolgoznak, ahol élesben tesztelhetik ezeket az ötleteket, az ígéretesebbeket pedig továbbfejleszthetik.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:35

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.