Szerző: HIRDETÉS

2018. június 18. 09:00

Belépő a nagyvállalati tárolók világába

Agresszív árazás mellett kínálnak nagyvállalati képességeket a Dell SC3000-es tárolói.

Bár többen az EMC 2015-ben bejelentett akvizíciójához kötik a Dell tárolós kompetenciáját, azonban a cég sokkal korábban, és rendkívül tudatosan kezdte felépíteni a mára teljes piacot lefedő storage termékpalettáját. Még kettő, évekkel ezelőtti üzlettel, a Compellent és az EqualLogic felvásárlásával alapozta meg mai tárolókínálatát a gyártó, ezeket a termékeket pedig szinte változatlan formában fejleszti azóta is. Az SC család érdekessége, hogy a Compellent és EqualLogic technológiáit ötvözi, illetve egyesíti a két termékvonal erősségeit, amellyel a Dell nem csak egy-egy speciális területen tud versenyezni, hanem az általános célú tárolók "midmarket" szegmensét is képes hatékonyan "tűz alá venni".

Az SC3000 a Compellent termékvonalról például többek között az automatikus adatrétegezést és a hibrid kiépítés esetében is elérhető intelligens tömörítést örökölte meg, míg az iSCSI szoftverstack az EqualLogictól származik. A rétegzés alapvető logikája a korábban megismerthez hasonló, vagyis a tároló vezérlése az írási műveleteket az elérhető leggyorsabb rétegben végzi, jellemzően R10 SSD-n. Innen kerülnek át az adatok az alsóbb rétegekbe, melyeket olcsóbb és nagy kapacitású lemezek alkotnak. Ennek hála úgy lehet a tároló teljesítményét hatékonyan növelni, hogy közben a rendszer ára nem szökik azonnal az egekbe.

dell_sc3000

Az SC3000 esetében szintén említésre érdemes a teljes funkcionalitású SCOS (Storage Center Operating System) rendszer, az SC2000-es modellek esetében ugyanis egyes képességek nem elérhetőek. A szoftver növeli a vállalati tárolási technikák gazdaságosságát, segítségével ugyanis az ügyfelek több adatot tárolhatnak kevesebb meghajtón. A Dell SC sorozatú tárolói közül az SCv3000 támogatja a nagy arányú tömörítést, míg a nagyobb társai, SC5020 és a felett már a deduplikációt is. A tárolócsalád összes tagja képes az adatokat replikálni bármely másik modellre, így a művelet például az SCv3000 és az SC7020 között is működik. Az egyes technológiák kombinációjának eredménye egy olyan tárolócsalád, amely a középkategória alsóházában található versenytársak egyértelmű ellenfele, mégpedig a sztenderd hardvereknek és a Dell gyártási tapasztalatának, valamint piacpolitikájának köszönhetően agresszíven árazva.

A kínált első modellje az SC3000, amely egy 3U magas kontrollerből áll, amibe 16 darab 3,5 hüvelykes meghajtó fér - támogatott a tisztán diszkes, tisztán flashes, illetve a hibrid, azaz a kevert konfiguráció is. Az SC3000-hez természetesen bővítőfiókok is alkalmazhatók, az SC300-ba 12 darab 3,5, az SC320-ba 24 darab 2,5, az SC360-ba pedig 60 darab 3,5 hüvelykes meghajtó fér. A tároló legfeljebb 222 meghajtóig bővíthető, ami kereken 1 petabájtos csúcskapacitást jelent. Az SC3000 a 10Gb/1Gb iSCSI mellett 16 Gb Fibre Channel interfészen keresztül is elérhető, akik pedig NAS funkcionalitást szeretnének, az FS8600 vagy NX3000 NAS-fej segítségével kaphatnak fájlrendszer-szintű elérést a blokkszintű tárolón.

Az SCv3020 gyakorlatilag csak a meghajtóhelyek méretében, illetve számában tér el, ebbe a modellbe ugyanis 30 darab 2,5 hüvelykes drive fér. Ennek megfelelően ez elsősorban a (közel) tisztán SSD-s, tehát all flash kiépítés esetében lehet megfontolandó választás. A vállalat állítása szerint ilyen esetben az SC3020 270 000 feletti véletlenszerű IOPS műveletet tud tartósan teljesíteni 1ms alatti válaszidővel, ha pedig OLTP jellegű munkafolyamat fut (70% olvasás, 30% írás), akkor 120 000 IOPS környékére lehet képes a tároló. Átviteli sebességben másodpercenkénti 1,9 gigabájt szekvenciális érték jelenti a maximumot. A Dell SC3000 alapmodell kifejezetten kedvező áron, körülbelül mindössze nettó 8000 dollártól érhető el.

[A Dell megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról