Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 15. 09:30

Kihátrált a Xerox a Fujifilm-összeolvadásból

A befektetők örülnek, új vezérigazgatót kap a cég, a Fujifilm jogi lépésekkel fenyeget.

Visszavonulót fúj a Xerox a január végén bejelentett Fujifilm-összeborulásból, ezzel együtt pedig megválik vezérigazgatójától Jeff Jacobsontól és néhány további igazgatósági tagjától is. A várakozások szerint a CEO székébe John Visentin ül majd, az Icahn Enterprises vezére Keith Cozza pedig az igazgatóságban kap majd széket. Visentin egyébként egy ideje már együtt dolgozik Icahnnal, aki kifejezetten a Fujifilm elleni küzdelemhez vette maga mellé az igazgatót.

Az eredeti megállapodás szerint a Fujifilm a Xeroxban bonyolult tranzakcióval szerzett volna többségi részesedést, amit drámai leépítés is követett volna a cégnél. A koncepció szerint Fuji Xerox néven tovább futó cégóriásban a Fujifilm 50,1 százalékos részesedéshez jut, a Xerox-részvényesek pedig 49,9 százalékhoz, utóbbiak továbbá 2,5 milliárd dollárnyi speciális osztalékot is kapnak. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a cégeknek már van egy Fuji Xerox nevű leánycége, amelyet még 1962-ben alapítottak, ez is része lett volna az egyesülésnek. A tranzakció sem zajlott volna a legegyszerűbben, a terv szerint a Fuji Xerox banki hitelt vett volna fel 6,1 milliárd dollár értékben, amellyel megvásárolja a Fujifilm részesedését a vegyesvállalatban, a Fujifilm pedig ezzel a készpénzzel akarta megszerezni a Xerox részvények 50,1 százalékát.

xeroxill

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gordiuszi csomót most Carl Icahn és Darwin Deason, a Xeroxban összesen mintegy 13 százalékkal rendelkező befektetők nyomására sikerült elvágni - ennek ugyanakkor a Fujifilm nem igazán örül. Ahogy a cég fogalmaz, jogi lépéseket is fontolgat, hogy a megállapodás "egyoldalú" felbontásával a vállalatot ért kárt megtérítse. Icahn és Deason a Bloomberg szerint már a kezdetektől ellenezte a tranzakciót, sőt, utóbbi februárban be is perelte a Xeroxot, hogy elejét vegye a megállapodásnak, mondván a lépéssel a vállalat igazgatótanácsa "megszegte kötelességeit" a befektetők felé.

A visszalépés hivatalos indoklása persze nem a befektetői nyomást emeli ki, a Xerox szerint többek között azért állt el az üzlettől, mert a Fujifilm nem tudott időben megfelelően auditált pénzügyi adatokkal szolgálni az összeolvadás kapcsán. A megállapodás lefújását követően egyébként egy új feltételek melletti összeolvadás javaslata is felmerült, ennek azonban végül nem lett gyakorlati eredménye.

Noha a Fujifilm hevesen tiltakozik a visszakozás ellen, és továbbra is arra szólítja a Xeroxot, hogy gondolja újra döntését, a Bloomberg által megszólaltatott elemzők szerint végeredményben jól jár, ha nem olvad egybe az amerikai céggel, miután a piac a megállapodást már az elején sem nézte jó szemmel, sokan keveslik ugyanis a Xerox növekedési potenciálját. Jelentkezők ugyanakkor jó eséllyel ezután is akadnak majd a cégre, a New York Times értesülései szerint már az Apollo Global Management is jelezte érdeklődését a Xerox felé, de sok más potenciális befektető is szemez a céggel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról