Szerző: Asztalos Olivér

2017. november 17. 10:49

Magyar cég pályázik tejhatalomra az istállókban

Hazai cég adna megoldást a tejipar egyik égető problémájára. Az automata fejési folyamatot IoT és mobiltechnológia segítségével optimalizálva százmillió literes nagyságrenddel nőhetne a hazai tejhozam.

A mobil alkalmazásokról a legtöbb embernek a közösségi terek, a játékok, illetve a banki/ügyfélszolgálati alkalmazások jutnak eszébe. Kevesen gondolnak arra, hogy egy mobil alkalmazás megfelelő hardveren, ipari környezetben is hasznos lehet. Számos különböző területen alkalmazhatóak az applikációk "ipari felhasználásban", a teljesség igénye nélkül például logisztikában és raktározásban, ipari folyamatkövetésben és -vezérlésben, minőségbiztosításban, vagy épp a mezőgazdaságban.

Utóbbira idehaza egy jó példát mutat a tejipar, amelyben számottevő növekedést lehet elérni a fejés monitorozásával, illetve a fejéstechnika javításával. Az Agrárium7 szerint a 60–70 tehénnél többet tartó gazdaságokban már a legkorszerűbb fejéstechnika alkalmazása is gazdaságos lehet. Egy 8000 liter/év termelésű egyednél egyetlen tőgygyulladás 10–20 százalékkal csökkentheti a termelést, ami 800–1600 liter/tehén/év kiesést jelent. Ez 100 Ft/liter termelői árral számolva már egy szabad szemmel is jól látható, egyedenkénti 80 000–160 000 forintos veszteséget jelenthet.

A tőgygyulladás kialakulásában pedig meghatározó szerepe lehet a gépi fejésnek. A manapság alkalmazott fejőberendezések szerkezeti kivitele és megbízhatósága ugyan jellemzően jobb, mint a 10-20 évvel korábbi megoldásoké, azonban ez emberi tényezőt, tehát a folyamatot végző személy(ek) szerepének fontosságát mindez még nem csökkentette. A berendezések megfelelő működtetése ugyanis kulcsfontosságú az állatok egészségének megőrzése, nem utolsó sorban pedig a jó minőségű tej nyerése kapcsán.

tejej

A nagyobb üzemekben a fejési művelet nagy részét különféle automaták végzik, a személyzet feladata csupán az, hogy a gépek paramétereit az adott tehénállományhoz hangolja. Mindez ugyanakkor nem triviális feladat, hisz helytelenül megválasztott paraméterek mellett szintén kialakulhat a tejtermelők számára álmatlan éjszakákat okozó tőgygyulladás. Az megfelelő beállítások megtalálása nem egyszerű, ugyanis a pulzálás végző vákuum optimális erőssége állatonként eltérő lehet, így olykor még egy rutinos és tapasztalt gazdaságban is félrecsúszhat a paraméterezés.

A problémára született egyik megoldás alapötlete a fejőállások (és a jövőben akár a tehenek) egyedi azonosítása, illetve a meglévő fejőgépek "felokosítása" egy nyomásszenzor elhelyezésével. A szenzorról érkező adatok felhalmozva majd kiértékelve vizsgálható a fejés hatékonysága, a végeredménnyel pedig támpont adható a fejőgép beállítását végző szakembernek, innen pedig már egyenes út vezet a betegség megelőzéséhez és így a tejhozam növeléséhez.

A CodeVisiontól érkező Door András előadásában egy olyan applikációt mutat majd be, amelyben a mobil alkalmazás ipari környezetben, IoT eszközök segítségével old meg egy valós problémát. A fejlesztés tesztüzeme immár hónapok óta, több országban zajlik, sok száz állaton vizsgálják az alkalmazást. A tejhozam jelentősen megnőtt, amely például a magyar tejiparra vetítve százmillió literes nagyságrendű többlethozamot jelentene. Az elért eredményekről és a megoldás fejlesztéséről az idei HWSW mobile! konferencián hallhatnak majd részleteket az érdeklődők, november 29-én a MOM Kulturális központban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.