Szerző: Gálffy Csaba

2017. október 13. 18:29

Tovább konszolidálódik a PC-piac

Lényegesen eltérő adatokat közölt a Gartner és az IDC a PC-piacról. A gyártók sorrendje viszont stimmel, és az is, hogy a komponens-krízis alaposan megtépázta a számokat.

Számottevően különböző adatokat közöltek a PC-piac harmadik negyedéves teljesítményéről a piackutatók. Míg az IDC és a Gartner számai normálisan csak apró eltérést mutatnak, most valamiért elég látványosra nyílt az olló: az IDC-nél a három hónap során 67,2 millió PC fogyott, ami fél százalékon belül van a tavalyi adathoz képest, a Gartner már számottevő zsugorodást mért, a 67 milliós szám 3,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyihoz képest.

Gartner: nem megy az iskolakezdés

Lássuk mit mond a Gartner. Több kulcsfontosságú régióban, az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika), japán és dél-amerikai területen is stabilizálódott a kereslet, a jó eredményeket azonban az Egyesült Államok látványosan lehúzta a 10 százalékos zsugorodással. Az amerikai piacon ugyanis idén a szokásos iskolakezdési szezon teljesen eltűnt, a tavalyi jó eredményekhez képest így egy mínusz 10 százalékos esést könyvelt el a piac. "Az üzleti PC-k iránti kereslet a Windows 10 bevezetéseknek köszönhetően hajtotta a szállításokat minden régióban, de a cserék ütemezése régiónként változott."

A Gartner szerint a helyzetet nehezítette, hogy bizonyos komponensekből hiány alakult ki, különösen a DRAM chipek piaca került rossz helyzetbe a harmadik negyedévre. "A komponensek drágulását a konzumer szegmensben a gyártók egyszerűen áthárítják a vásárlókra, nem nyelik azt be" - mondja Mika Kitagawa, a Gartner elemzője. Ez a hatás pedig még hosszú-hosszú ideig kitart, jelen állás szerint csak 2018 végén (!) enyhülhet a helyzet.

IDC: konszolidálódik a piac

A versenytárs piackutató szerint viszont sikerült hozni a tavalyi számokat, sőt, igazából a komponenshiány is enyhült már az előző negyedévekhez képest. A komponensek azért alakították a piacot, a piackutató szerint viszont nem a gyártási volumenre, inkább az árakra volt hatással a drága DRAM és NAND, ami így némileg visszafogta a keresletet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A hagyományos PC-k piaca nagyjából úgy teljesített, ahogy vártuk" - mondja az IDC elemzője. "A fejlődő piacok kicsivel jobban teljesítettek, mint vártuk, de összességében az eredmények azt a stabilizálódást tükrözik, amire számítottunk a komponensek és a raktárkészletek kiigazításai után." A régiókat illetően az Egyesült Államok volt a negatív pont, itt 3,4 százalékkal zsugorodott a piac, igaz, a Chromebookok kimondottan jól teljesítettek az országban.

Az IDC elemzése egy fontos trendre hívja fel a figyelmet: a piac konszolidálódása tovább folytatódik. A legnagyobb öt gyártó már a teljes hagyományos PC-piac 75 százalékát teszi ki, ahogy a nagyobb szereplők hatékonyan tudták kivédeni a komponens-problémákat (hosszabb távú szerződésekkel és jobb alkupozícióikkal), míg a kisebb szereplők nagyot veszítettek.

HP az élen

Mint amikor teherautó előz teherautót - nagyon lassan, de immár egyértelműen a HP került a PC-piac élére, a tavaly ilyenkor még fej-fej mellett állt a cég a Lenovóval, idén azonban már egyértelműen vezeti a piacot az IDC adatai szerint. A HP 15,3 milliós darabszáma 22,8 százalékos részesedésre volt elegendő, a Lenovo 14,5 millióval és 21,6 százalékkal a második.

A dobogóra a harmadik, még tényleg nagynak számító gyártó, a Dell került fel 10,8 millió PC-vel és 16,1 százalékos részesedéssel. A top 5-öt az Apple és az Asus zárja. Az amerikai cég stagnál, 7,3 százalékos részesedésével, az Asus viszont továbbra is zuhanórepülésben, 14,6 százalékkal zsugorodott egyetlen év alatt, 4,9 milliós darabszámról 4,2 millióig.

Metodológia

A Gartner és az IDC számai némileg más-más metodológia szerint készülnek. Egyrészt a két piackutató a hiányzó adatokat másképp becsüli meg, másrészt árnyalatnyi különbségek vannak abban is, hogy mi számít leszállított PC-nek. Abban viszont teljes az egyezség, hogy a PC-k alatt asztali és hordozható számítógépeket illetve munkaállomásokat értenek, tableteket és szervereket viszont nem. A "kettétéphető" (tehát leválasztható billentyűzettel rendelkező) modellek, mint a Microsoft Surface ebben az értelmezésben tehát tabletnek és nem PC-nek számítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról