Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 13. 17:14

Jönnek a tényleg önvezető Audik

Foglalkozhat mással a sofőr, az autót teljes biztonsággal elvezeti a gép - tényleges áttörésnek ígérkezik az Audi legújabb modellje.

Először kínál sorozatgyártású (nem kísérleti) autón hármas szintű önvezető megoldást az Audi friss A8-as modellje - jelentette be a gyártó. Az új luxusautóban már törvény szerint sem lesz kötelező fogni a kormányt és figyelni a forgalmi szituációt, az autó saját vezérlője képes (bizonyos körülmények között) minden felelősséget levenni a sofőrről.

A fontos kitétel jelenleg a bizonyos körülmények között: a gyártó egyelőre csak dugóban aktiválja az autonóm vezérlést, 60 km/h-s sebesség alatt, középső elválasztással rendelkező autópályán. Az ilyen toporgó autópályás szituációban az autó teljesen önműködően képes haladni, közben a sofőr olvashat, használhatja a telefonját vagy épp nézhet tévét - az egyetlen feltétel, hogy készen kell állnia arra, hogy jelzés esetén átvegye az autó irányítását.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A fent említett korlátok között viszont az A8-as teljesen önműködő, vagyis gyorsít, fékez, kanyarodik, megáll és elindul a forgalmi szituációnak megfelelően. A funkciót egy, a műszerfalon elhelyezett AI gombbal lehet aktiválni. Az önvezető módban a központi vezetéssegítő rendszer (az Audinál ez a zFAS) folyamatosan monitorozza az autó környezetét a szenzoroktól származó adatok összefűzésével - a radaros érzékelőket ultrahangos érzékelők és kamerák egészítik ki, de a szériagyártású autók között elsőként az A8 lézeres letapogatást is alkalmaz. Az zFAS egyébként nem az Audi saját fejlesztése, az az Nvidia által biztosított alapokra, egészen pontosan a Drive PX2 platformra épül.

Az önvezető funkció komoly jogi-szabályozási kérdéseket is felvet, az Audi kizárólag azokon a piacokon fogja azt aktiválni, ahol ez a kérdéskör már megoldottnak számít.

Önvezetés - kézrátétel nélkül

A vezetéssegítő, illetve önvezető autós rendszereket a SAE (Society of Automotive Engineers) 0-val kezdődően összesen hat csoportba sorolja, melyek közül az első háromban az emberi sofőr, a második, fejlettebb trióban pedig már a jármű szenzorai figyelik a környezetet vezetés közben. A 0. kategória az automatizálás teljes hiányát jelenti, ahol minden feladat a sofőrre hárul, a vezetéssegítésként is emlegetett 1. szinten viszont már megjelennek a különböző sofőrsegítő funkciók, ez lehet egy sebességszabályozó vagy esetleg sávtartó rendszer, a kategóriában minden egyéb feladat azonban a sofőrre hárul. A 2. szint már a részleges automatizálást jelenti, ahol a rendszer a kormányzást és a sebességszabályozást is saját kézbe veszi bizonyos körülmények között, az emberi vezető folyamatos figyelme mellett.

Az izgalmasabb rész a 3. kategóriánál, azaz a feltételes automatizálásnál kezdődik, ahol az autó már lényegében minden vezetéshez kapcsolódó feladatot saját hatáskörben végez, a sofőrnek azonban készen kell állnia, hogy ha az autó jelez, képes legyen átvenni a volánt - a forgalmi szituációt azonban nem kell követnie már. Utóbbi, azaz az emberi átvételi kérelem lehetősége a 4. szinten, vagy magas automatizálásnál is megmarad, ha azonban a sofőr erre nem reagál, az autó továbbra is képes megoldani a helyzetet. Végül az 5. szint a teljes automatizálás, mikor a kezelőszervek teljesen eltűnhetnek az autóból.

Megosztó fokozat

A hármas szintű autonómia némileg megosztja a gyártókat, sok szereplő, köztük a Ford is azt mondta, hogy kihagyja ezt a fokozatot és rögtön a 4. szinttel kezdi majd a fejlesztést. Az Audi azonban úgy tűnik bízik annyira saját megoldásában (és lecsapta a bejelentéssel járó marketingelőnyt), hogy a hármas szintet is elégnek érzi. Az AI Traffic Jam Pilot nevű rendszer persze nem az út vége a cég számára, a cég várakozása szerint már 2025-re elérhető lesz a teljes, 5-ös szintű autonómiát kínáló megoldás is.

a címlapról