Szerző: Koi Tamás

2017. június 6. 11:04

Korlátlanság a Vodafone-nál, de csak egyes szolgáltatásokhoz

Bizonyos szolgáltatásokat korlátlan adatforgalom mellett használhatnak mától a Vodafone Magyarország megújult előfizetéses portfóliójában az ügyfelek. Az operátor új gyakorlatát, vagyis a zero rating elv használatát azonban nem nézi jó szemmel a hírközlési hatóság, így könnyen lehet, hogy a Social és Connect Pass opciók valójában csak időhúzásra kellenek a szolgáltatónak.

Mától a Vodafone Magyarország kínálatában is elérhetők korlátlan tematikus adatopciók, melyek néhány, az operátor által kiválasztott internetes szolgáltatás igénybe vétele esetén nem fogyasztják az előfizető havi adatkeretét. A Social és Connect Pass opciók összesen hat internetes szolgáltatás használata során biztosítanak korlátlan adatot, többségük valamilyen jól ismert, Magyarországon is széles körben elterjedt közösségi média és kommunikációs platform.

Kivétel erősíti a tarifát

A Vodafone Social Pass opció mostantól ingyenesen jár minden havi díjas Vodafone előfizetés mellé - ez a csomag a Facebook, Instagram és Twitter alkalmazások korlátlan használatát biztosítja. A Red előfizetők a Social Pass mellé megkapják a Connect Pass nevű opciót is, mely a fentieken túl korlátlan Messenger, Viber és WhatsApp használatot tesz lehetővé. Fontos, hogy ha az ügyfél "normál" havi adatkerete elfogy, a korlátlan adatopciók sem használhatók tovább, függetlenül attól, hogy azok nem csökkentik az adatkeretet - ennek, mint látni fogjuk, fontos szerepe van. A Social és Connect Pass opciók az EU területén barangolva is aktívak. Az új opciók igénybe vételéhez az ügyfeleknek át kell váltaniuk a megújult Go vagy Red tarifákra, melyeknél a használatba vétel egyéb feltételei változatlanok.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Social és Connect Passhoz hasonló megoldások korábban már mindkét versenytárs szolgáltató kínálatában jelen voltak, vagy éppen jelen vannak most is. A Telekom mostanra szinte mindegyik zero rating csomagját leépítette, a Telenornál a Blue tarifákhoz jelenleg is korlátlanság jár bizonyos zenei streaming és közösségi szolgáltatásokra, valamint a saját tévészolgáltatás, a MyTV streaming adatforgalmára.

A hasonló zero rating megoldásokat ugyanakkor nem nézi jó szemmel az Európai Unió, mely tavaly megalkotott, a semleges internetre vonatkozó nemzetközi szabályozásában kifejezetten tiltja a hasonló megkülönböztetéseket. Bár az uniós szabályozás alkalmazásában az eddigi tapasztalatok szerint a tagállami hatóságok eltérő szigort alkalmaznak, a Magyarországon illetékes, hírközlési szektor működését felügyelő és szabályozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az eddigiek szerint nagyon komolyan veszi az EU-s alapelveket.

A többiek már megégették magukat vele

Az NMHH korábban a Telekom korlátlan tévézést (a TV GO szolgáltatós segítségével) biztosító opcióját, illetve a Telenor MyChat és MyMusic csomagját is elkaszálta (bár utóbbi továbbra is jelen van a szolgáltató kínálatában). Bár a Vodafone Magyarország, mint legkisebb piaci szereplő új adatopcióival a legkevésbé alkalmas a jelentős piactorzításra, nem kérdés, hogy a hatóság a Social és Connect Pass opciók tartalmát és feltételeit is vizsgálja majd. A Vodafone ugyanakkor igyekezett megtalálni a kiskaput, bizonyos szakértői vélemények szerint ha az adatkeret lemerülésével a blokkolás általános (tehát a kiegészítő opciót is érinti), az legális lehet.

Könnyen elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy a Vodafone a két új opciót csak időhúzásként alkalmazza, hogy rövid távon minél kevesebb olyan ügyfelet veszítsen el, akiket a Telenor a teljes korlátlanságot biztosító Hello Data tarifacsaládjával magához tudna csábítani.

Kerestük a szolgáltatót, hogy az új opciók álláspontjuk szerint mindenben megfelelnek-e az EU-s netsemlegességi szabályozásnak. A Vodafone Sajtóosztályán elmondták: a Vodafone Magyarország úgy alakította ki új tarifacsomagjait, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek az európai szabályozó hatóságok megkülönböztetéstől mentes internetezésre (netsemlegesség) vonatkozó szabályainak, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vonatkozó döntéseinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról