Szerző: Koi Tamás

2017. március 9. 14:53

Lélektani küszöb felett a számhordozás

Lélektani határhoz ért a számhordozás népszerűsége Magyarországon: a folyamatot szabályozó és koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint februárban a hordozott mobilszámok darabszáma átlépte az egymilliót, vagyis közelíti a teljes piac 10 százalékát.

HIRDETÉS

Szolgáltatóváltás esetén egyre több előfizető él a számhordozás lehetőségével, a folyamat népszerűsége pedig idén februárban lépett át egy fontos lélektani határt, legalábbis a mobilos előfizetések szegmenségen. A szektor szabályozásáért felelős, a számhordozási eljárást koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint idén februárig összesen egymillió darab mobilszámot hordoztak az előfizetők - ezzel a hordozott számok mennyisége megközelíti a teljes előfizetői bázis tíz százalékát.

13 a szerencsés szám

Ahhoz azonban, hogy ennyi mobilszámot egyik szolgáltatótól a másikhoz hordozzanak az ügyfelek, meglehetősen hosszú időre volt szükség. Hazánkban az ország EU-s csatlakozásának napjától, 2004. május 1-től van lehetőség a mobilszámok hordozására, azaz éves szinten átlagosan mintegy 76 ezer, havonta pedig kb. 6300 mobilszám "cserélt" szolgáltatót Magyarországon. A folyamat még mindig elsősorban a vállalati és kormányzati ügyfelek esetén népszerű, ugyanakkor a lakosság körében is egyre többen választják a számuk megtartását, amikor egyik szolgáltatótól a másikhoz szerződnek.


Forrás: NMHH

Ennek egyik oka, hogy a számhordozási eljárást nem egészen öt évvel ezelőtt EU-s jogharmonizáció részeként lényegesen egyszerűbbé tette a szabályozó szerv, így a korábbi, több adminisztrációt és hosszabb átfutást igénylő számhordozási eljárás lényegesen leegyszerűsödött, illetve rövidebbé is vált. Így a szolgáltatóknak mostanra kötelességük a számhordozási szándék bejelentését követő két-három munkanapon belül lezárni a folyamatot, ha az ügyfelet sikerült megfelelően azonosítani, és nincs további akadálya a hordozásnak (ilyen lehet például a lejárt számlatartozás).

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A számhordozás népszerűségéhez hozzájárulhatott az is, hogy az operátorok ma már adott esetben kampányt és különböző marketingakciókat is építenek a számhordozásra, így például a hordozott szám tulajdonosának különböző időszaki kedvezményeket kínálnak. Ez a korábbi években szinte teljesen elképzelhetetlen volt, a számhordozás népszerűsítésére többnyire kétélű fegyverként tekintettek a mobilszolgáltatók, amelyet jobb nem hangsúlyozni, mert vissza is üthet.

Két éve nyeregben a Vodafone

Bár a hatóság a hordozások irányáról nem tesz közzé statisztikákat, a szolgáltatók pontosan tisztában vannak ezzel a számmal, a statisztikai kimutatásokban csak "net ports"-ként ismert számadatok nagyjából pontos képet festenek arról, hogy az átszerződések melyik szolgáltatót hogyan érintik.

(nem kumulatív, hanem havi hordozások száma)

Egy lapunk által megismert, két évre visszanyúló net ports statisztikát elemezve kijelenthető, hogy a számhordozás első számú nyertese az elmúlt két évben a Vodafone Magyarország volt, mely a 24 hónapos időszakban minden hónapban számottevően több ügyfelet szerzett a versenytársaitól, a Telenor Magyarországtól és a Magyar Telekomtól, mint amennyit veszített. Ezzel szemben a Telenornál és a Telekomnál az adott időszakban mindössze kétszer illetve háromszor volt pozitív szám a nettó hordozott számok összege.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:32

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.