:

Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 2. 12:00

Puhul a Windows 10 frissítés-kalapácsa

Meglehetősen diktatórikus a nem vállalati Windows 10 biztonsági telepítésének ütemezése jelenleg, ezen fog puhítani a Creators Update áprilistól. Lazább keretek, könnyebb halasztás jön.

Lazítja a kötelező biztonsági frissítések kereteit a Windows 10 Creators Update, a mai szigorú automatikus telepítés helyére valamivel kényelmesebb rendszer jön - jelentette be a Microsoft. A kötelező telepítés persze marad, de a kvázi véletlenszerű újraindítások egy részét immár ki lehet küszöbölni.

Egyensúly a biztonság és a kényelem között

Azt senki nem vitatja, hogy a biztonsági frissítésekre a felhasználók érdekében szükség van, az automatikus telepítés pedig alapvetően helyes megközelítés, különösen annak fényében, hogy milyen sokszínű a felhasználói bázis - a sok százmillió felhasználót megfelelő IT-biztonsági elvekre oktatni gyakorlatilag esélytelen, hatékonyabb ezt (némileg erőszakosan) letolni a torkokon.

A Windows 10 eredeti verziójában azonban kissé túl szigorúra sikerült a megközelítés, a rendszer csupán annyit engedélyezett, hogy a felhasználó kiköthette az "aktív időszak" periódusát, vagyis naponta maximum 8 órát megjelölhetett, amikor nem kér frissítést-telepítést-újraindítást. Ez nyilván olyan helyzetekhez vezetett, amikor a rendszer váratlanul újraindult használat közben és elkezdte a frissítéseket adminisztrálni - sokszor a legrosszabb pillanatban.

Ezzel szakít a Creators Update, az új verzióban a Windows 10 több lehetőséget kínál a biztonsági frissítések beállításához. A rendszer automatikusan letölti a frissítéseket, majd felkínálja azok telepítését. Ilyenkor három opció közül választhat a felhasználó, kérhet azonnali újraindítást (ha épp alkalmas erre az idő), megadhat egy későbbi fix időpontot (ez később módosítható is), illetve ideiglenesen félreteheti ("szundi gomb") a frissítést. Ez utóbbi folyamatos nyomkodásával sem lehet végtelenségig húzni a telepítést, maximum három napot ad erre a Microsoft.

Másik változás, hogy az aktív időszak immár 8 óra helyett 12 órás, így hosszabb az a periódus, amit kijelölhetünk újraindítás-mentes időszaknak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fenti funkciók egy ideje már elérhetőek a Windows 10 Insider Preview előzetes kiadásában, a Microsoft szerint pozitív visszajelzések érkeztek a tesztelő közösségtől, így várhatóan ebben a formában kapja majd meg a stabil kiadást használó tömeg is.

Szerződés köti ki

A Windows 10 biztonsági frissítéseinek telepítése nem opcionális - ez a Microsoft álláspontja a rendszer első verziója óta. A telepítéskor elfogadott licencszerződés is kiköti, hogy annak elfogadásával a felhasználó azt is elfogadja, hogy a Microsoft minden értesítés nélkül automatikusan frissítheti az operációs rendszert. A szerződés hatodik pontja szó szerint:

Frissítések. A szoftver rendszeresen ellenőrzi, hogy vannak-e frissítések a rendszerhez és az alkalmazásokhoz, és letölti és telepíti a frissítéseket. Ön frissítéseket kizárólag a Microsofttól vagy hivatalos forrásokból szerezhet be, és előfordulhat, hogy a Microsoftnak frissítenie kell az Ön rendszerét, hogy biztosíthassa Önnek ezeket a frissítéseket. Azzal, hogy elfogadja a jelen szerződés feltételeit, Ön beleegyezik abba, hogy minden további értesítés nélkül ilyen fajta automatikus frissítéseket fogadjon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.