Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Puhul a Windows 10 frissítés-kalapácsa

Gálffy Csaba, 2017. március 02. 12:00

Meglehetősen diktatórikus a nem vállalati Windows 10 biztonsági telepítésének ütemezése jelenleg, ezen fog puhítani a Creators Update áprilistól. Lazább keretek, könnyebb halasztás jön.

Lazítja a kötelező biztonsági frissítések kereteit a Windows 10 Creators Update, a mai szigorú automatikus telepítés helyére valamivel kényelmesebb rendszer jön - jelentette be a Microsoft. A kötelező telepítés persze marad, de a kvázi véletlenszerű újraindítások egy részét immár ki lehet küszöbölni.

Egyensúly a biztonság és a kényelem között

Azt senki nem vitatja, hogy a biztonsági frissítésekre a felhasználók érdekében szükség van, az automatikus telepítés pedig alapvetően helyes megközelítés, különösen annak fényében, hogy milyen sokszínű a felhasználói bázis - a sok százmillió felhasználót megfelelő IT-biztonsági elvekre oktatni gyakorlatilag esélytelen, hatékonyabb ezt (némileg erőszakosan) letolni a torkokon.

A Windows 10 eredeti verziójában azonban kissé túl szigorúra sikerült a megközelítés, a rendszer csupán annyit engedélyezett, hogy a felhasználó kiköthette az "aktív időszak" periódusát, vagyis naponta maximum 8 órát megjelölhetett, amikor nem kér frissítést-telepítést-újraindítást. Ez nyilván olyan helyzetekhez vezetett, amikor a rendszer váratlanul újraindult használat közben és elkezdte a frissítéseket adminisztrálni - sokszor a legrosszabb pillanatban.

Ezzel szakít a Creators Update, az új verzióban a Windows 10 több lehetőséget kínál a biztonsági frissítések beállításához. A rendszer automatikusan letölti a frissítéseket, majd felkínálja azok telepítését. Ilyenkor három opció közül választhat a felhasználó, kérhet azonnali újraindítást (ha épp alkalmas erre az idő), megadhat egy későbbi fix időpontot (ez később módosítható is), illetve ideiglenesen félreteheti ("szundi gomb") a frissítést. Ez utóbbi folyamatos nyomkodásával sem lehet végtelenségig húzni a telepítést, maximum három napot ad erre a Microsoft.

Másik változás, hogy az aktív időszak immár 8 óra helyett 12 órás, így hosszabb az a periódus, amit kijelölhetünk újraindítás-mentes időszaknak.

A fenti funkciók egy ideje már elérhetőek a Windows 10 Insider Preview előzetes kiadásában, a Microsoft szerint pozitív visszajelzések érkeztek a tesztelő közösségtől, így várhatóan ebben a formában kapja majd meg a stabil kiadást használó tömeg is.

Szerződés köti ki

A Windows 10 biztonsági frissítéseinek telepítése nem opcionális - ez a Microsoft álláspontja a rendszer első verziója óta. A telepítéskor elfogadott licencszerződés is kiköti, hogy annak elfogadásával a felhasználó azt is elfogadja, hogy a Microsoft minden értesítés nélkül automatikusan frissítheti az operációs rendszert. A szerződés hatodik pontja szó szerint:

Frissítések. A szoftver rendszeresen ellenőrzi, hogy vannak-e frissítések a rendszerhez és az alkalmazásokhoz, és letölti és telepíti a frissítéseket. Ön frissítéseket kizárólag a Microsofttól vagy hivatalos forrásokból szerezhet be, és előfordulhat, hogy a Microsoftnak frissítenie kell az Ön rendszerét, hogy biztosíthassa Önnek ezeket a frissítéseket. Azzal, hogy elfogadja a jelen szerződés feltételeit, Ön beleegyezik abba, hogy minden további értesítés nélkül ilyen fajta automatikus frissítéseket fogadjon.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.