Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 22. 09:30

Nem lesz swap partíció az Ubuntu alatt

Kisebb, de könnyebben újraméretezhető swap fájlokkal jön az új Ubuntu. Változtak a felhasználói szokások (és a hardveres paraméterek).

Ejti a swap partíciók használatát az Ubuntu új, Zesty Zapus (Pikáns Szöcskeegér) kiadása - jelentette be a Canonical fejlesztője, Dimitri John Ledkov személyes blogján. Partíció helyett swap-fájl jön majd, ami kevésbé pazarló, és sokkal rugalmasabban is állítható méretben.

A telepítő alapértelmezett viselkedése eddig a swap partíció létrehozása volt, az operatív tár méretének duplájára szabva. Ez azonban Ledkov szerint komoly pazarlás, ezt a swap partíciót ugyanis a modern gépek a gyakorlatban már egyáltalán nem (vagy csak nagyon ritkán) használják. További probléma, hogy a partíció méretének módosítása nem egyszerű folyamat, így ezen utólag változtatni nagyon nehéz volt.

A 17.04-től fogva ezért az Ubuntu változtatni fog, a swap partíció helyett swap állományt hoz majd létre alapértelmezésben a nem-LVM telepítések esetében. A swap fájl mérete utólag is könnyen igazítható, így akár dinamikusan módosíthatja a rendszer az igényeknek megfelelően. Ez különösen a kisebb (olcsóbb) SSD-ket és nagyobb memóriakapacitást párosító rendszereknél hoz megnyugvást.

Partíciók Ubuntu 12.04 alatt - idejét múlta

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A rugalmasabban alakítható swap file bevezetése mellett a másik újdonság, hogy annak alapértelmezett mérete is jóval kisebb lett - összhangban a már említett alacsony kihasználtsággal. A 17.04 alapbeállítása szerint a méret az elérhető üres kapacitás 5 százaléka vagy 2 gigabájt - amelyik kisebb (mindkettő állítható a megfelelő konfigurációs állományban telepítés előtt).

Az új elgondolás a hardveres konfigurációk fokozatos eltolódására adott (meglehetősen kései) válasz. Az operatív tár ma már tényleg nem számít a legtöbb gépen túl szűkösnek, a relatív olcsó RAM nyomán a memória meghosszabbításaként használt swap hozzáadott értéke minimális lett. Jellemzően ha a rendszer arra kényszerül, hogy a swaphoz nyúljon (mert kifutott a rendelkezésre álló RAM-ból), akkor már olyan teljesítménykrízis áll elő, ami a gyakorlatban közel használhatatlanná teszi a rendszert.

A bejegyzés alatti kommentekben merült fel a hibernáció kérdése - amely szokás szerint a swap partíciót használja arra, hogy a memória tartalmát lementse, majd a számítógépet lekapcsolja. Ehhez értelemszerűen akkora swap kell, amiben elfér a RAM tartalma, az új beállítások szerint erre nem nagyon lesz lehetőség. Ledkov válasza alapján a hibernáció alapértelmezésben már Ubuntu 12.04 óta nem érhető el, és bár manuálisan bekapcsolható, sok értelme nincs, a rendszer ma már gyorsabban bebootol, mint amennyi idő alatt visszatöltene 8 gigabájtnyi adatot memóriába.

Az LVM-et használó telepítők azonban továbbra is swap partíciót használnak majd, mivel az LVM-snapshotok nem tudják kizárni a swap állomány módosításait. Ez azt jelenti, hogy az LVM-mel készített mentések és lemezképek tartalmaznák ezt a (teljesen felesleges) információt is, ami mesterségesen megdobná az image-ek méretét.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 10:02

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.