Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 22. 09:30

Nem lesz swap partíció az Ubuntu alatt

Kisebb, de könnyebben újraméretezhető swap fájlokkal jön az új Ubuntu. Változtak a felhasználói szokások (és a hardveres paraméterek).

Ejti a swap partíciók használatát az Ubuntu új, Zesty Zapus (Pikáns Szöcskeegér) kiadása - jelentette be a Canonical fejlesztője, Dimitri John Ledkov személyes blogján. Partíció helyett swap-fájl jön majd, ami kevésbé pazarló, és sokkal rugalmasabban is állítható méretben.

A telepítő alapértelmezett viselkedése eddig a swap partíció létrehozása volt, az operatív tár méretének duplájára szabva. Ez azonban Ledkov szerint komoly pazarlás, ezt a swap partíciót ugyanis a modern gépek a gyakorlatban már egyáltalán nem (vagy csak nagyon ritkán) használják. További probléma, hogy a partíció méretének módosítása nem egyszerű folyamat, így ezen utólag változtatni nagyon nehéz volt.

A 17.04-től fogva ezért az Ubuntu változtatni fog, a swap partíció helyett swap állományt hoz majd létre alapértelmezésben a nem-LVM telepítések esetében. A swap fájl mérete utólag is könnyen igazítható, így akár dinamikusan módosíthatja a rendszer az igényeknek megfelelően. Ez különösen a kisebb (olcsóbb) SSD-ket és nagyobb memóriakapacitást párosító rendszereknél hoz megnyugvást.

Partíciók Ubuntu 12.04 alatt - idejét múlta

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A rugalmasabban alakítható swap file bevezetése mellett a másik újdonság, hogy annak alapértelmezett mérete is jóval kisebb lett - összhangban a már említett alacsony kihasználtsággal. A 17.04 alapbeállítása szerint a méret az elérhető üres kapacitás 5 százaléka vagy 2 gigabájt - amelyik kisebb (mindkettő állítható a megfelelő konfigurációs állományban telepítés előtt).

Az új elgondolás a hardveres konfigurációk fokozatos eltolódására adott (meglehetősen kései) válasz. Az operatív tár ma már tényleg nem számít a legtöbb gépen túl szűkösnek, a relatív olcsó RAM nyomán a memória meghosszabbításaként használt swap hozzáadott értéke minimális lett. Jellemzően ha a rendszer arra kényszerül, hogy a swaphoz nyúljon (mert kifutott a rendelkezésre álló RAM-ból), akkor már olyan teljesítménykrízis áll elő, ami a gyakorlatban közel használhatatlanná teszi a rendszert.

A bejegyzés alatti kommentekben merült fel a hibernáció kérdése - amely szokás szerint a swap partíciót használja arra, hogy a memória tartalmát lementse, majd a számítógépet lekapcsolja. Ehhez értelemszerűen akkora swap kell, amiben elfér a RAM tartalma, az új beállítások szerint erre nem nagyon lesz lehetőség. Ledkov válasza alapján a hibernáció alapértelmezésben már Ubuntu 12.04 óta nem érhető el, és bár manuálisan bekapcsolható, sok értelme nincs, a rendszer ma már gyorsabban bebootol, mint amennyi idő alatt visszatöltene 8 gigabájtnyi adatot memóriába.

Az LVM-et használó telepítők azonban továbbra is swap partíciót használnak majd, mivel az LVM-snapshotok nem tudják kizárni a swap állomány módosításait. Ez azt jelenti, hogy az LVM-mel készített mentések és lemezképek tartalmaznák ezt a (teljesen felesleges) információt is, ami mesterségesen megdobná az image-ek méretét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.