Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 8. 09:30

Eléggé zöldek lettek az első kék Radeonok

Befutott FirePro W sorozat pozícióját átvevő Radeon Pro széria. Az AMD az Nvidia Quadro termékek ellenfeleinek szánja az újdonságokat, melyek a specifikációk alapján energiahatékonyra sikerültek.

Befutottak a nyáron megpendített kék színben pompázó Radeon Pro sorozat első, WX jelölésű tagjai. A széria a korábbi, munkaállomásokba szánt FirePro W helyére érkezik az Nvidia Quadrók újabb ellenfeleként, azaz a termékeket elsősorban professzionális tartalomgyártáshoz és fejlesztésekhez, valamint bizonyos mérnöki feladatokhoz szánja az AMD. A sorozat első három tagjai már ismert, Polaris kódnevű GPU-kra építkezik, ugyanakkor a nyáron látottakhoz képest a tervezőcég tekert egyet a hatékonyságon, az egyes kártyák alacsonyabb fogyasztás mellett kínálnak hasonló vagy nagyobb teljesítmény, aminek persze most is megvan a maga acélos felára.

A legkisebb, Radeon Pro WX 4100 típusjelzésű modell a FirePro W4300 utódjának tekinthető, a két kártya között külsőre is akadnak egyezések, mindkét termék félmagas, egyetlen kártyahelyet foglal, a hátlapon található négy Mini DisplayPort mellett pedig a hűtés kialakítása is ismerős lehet. A WX4100-on a többek között a Radeon RX 460-ról ismert Polaris 11 GPU dohog, viszont annak a teljes értékű, 16 CU-s (Compute Unit) variánsa, mely így összesen 1024 shader kínál.

A végrehajtók maximális órajele 1170 MHz körül alakulhat, mellyel a kártya csúcsteljesítménye 2,4 TFLOPS-ban tetőzhet. Ez 9 százalékkal múlhatja felül az elsősorban játékosoknak szánt Radeon tempóját, miközben a WX 4100 fogyasztása harmadával kisebb, azaz a W4300 értékéhez hasonlóan a TDP csak 50 wattos. A 4 gigabájt memóriával szerelt modellt elsősorban CAD-hoz szánja az AMD, ebben a cég mérései szerint az Nvidia Quadro K1200-hoz viszonyított előnye akár 36-97 százalék is lehet, amennyiben valaki a nettó 400 dolláros Radeon Pro mellett dönt. Az összeg 20 dollárral több az előd W4300 ajánlott áránál, mely ugyanakkor végül 250-300 dollár körül is elérhető volt, így van rá esély, hogy végül az újdonság kiskereskedelmi ára is kedvezőbb lesz.

A középső, WX 5100 típusjelzésű modell már teljes magasságú, viszont továbbra is csak egyetlen kártyahelyet foglal, DisplayPortokból pedig már a normál méretű variáns került a hátlapra, ugyancsak négy darab, ezzel a modell a FirePro paletta W5100-as tagja helyére érkezik. A WX 4100-hoz viszonyítva a GPU szerepe is változott, az áramkörre már a nagyobbik, 10-es jelölésű Polaris került, 1792 darab engedélyezett shaderrel, melyek maximális órajele 1090 MHz körül alakulhat. Ezzel a számítási teljesítmény 3,9 TFLOPS-ban tetőzhet, ami kerek 1 TFLOPS-szal (vagy ~20 százalékkal) alacsonyabb a Radeon RX 470 értékénél. Mindezért cserébe a fogyasztás 75 wattban tetőzhet, a kártyához így nem szükséges kiegészítő tápcsatlakozó, ami bizonyos konfigurációk esetében komoly előny lehet. A 8 gigabájt memóriával felvértezett kártyát termékfejlesztéshez (pl. játék) szánja az AMD, aki szerint Siemens NX alatt 41 százalékos előnnyel bír a rivális Quadro M2000-hez képest az újdonság, mindezt nettó 500 dollárért cserébe.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A legnagyobb, WX 7100 jelölésű modell kialakításától eltekintve a Radeon RX 480-at másolja, amivel a modell a FirePro W7100 helyét veszi át. A teljes magasságú, de csak egyetlen kártyahelyet elfoglaló kártyára tehát ugyancsak a Polaris 10 került, 2304 darab aktív shaderrel, valamint körülbelül 1240 MHz-es órajellel. Ezzel a kártya elméleti számítási teljesítménye csak egy lehelettel marad el az RX 480-étól, hisz még a Radeon 5,8, addig a Radeon Pro 5,7 TFLOPS-ra képes, utóbbihoz pedig 130 wattos fogyasztás társul, mely az RX 480 értékétől 20 wattal alacsonyabb. A WX 7100 mérnöki, illetve különféle mozgóképes, valamint VR tartalmakkal kapcsolatos (tervező)munkához készült. Az AMD mérései szerint SolidWorks 2015 alatt akár 45 százalékkal is gyorsabb lehet az Nvidia Quadro M4000-ről saját megoldása, melynek ajánlott ára nettó 800 dollár.

Végül, de nem utolsó sorban a szoftveres támogatásról is beszélt az AMD. A kártyák saját, ütemezett megjelenésű meghajtócsomagot kapnak, mely kiszámítható módon minden negyedév kezdőhónapjának negyedik csütörtökén jelenik majd meg. Fontos megjegyezni, hogy a változás a korábbi, még támogatott FirePro modellek is érinti. A kártyákra, illetve az azokkal szerelt rendszerekre nagyjából a hónap közepétől lehet számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról