Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 28. 14:30

Erről szól az idei HWSW mobile!

November 23-án több mint 80 előadó foglalkozik a mobilos termékfejlesztéssel. Ezeket a témákat tálaljuk.

Fejlesztői szekció

Új megközelítésektől és technológiáktól volt hangos 2016, a chatbotok, a VR, és az új keretrendszerek (például az Angular 2) is fontos új változásokat hoztak az elmúlt években némileg stabilizálódó fejlesztői világba. Ezeket vesszük szemügyre a kimondottan programozóknak szóló fejlesztői szekciónkban, ahol első kézből származó, gyakorlati tapasztalatokat osztanak meg az előadóink.

A szekcióban külön blokkot szenteltünk a virtuális valóságnak, amellyel a mobilos ökoszisztémák logikus kiterjesztéseként érdemes foglalkozni. De ennél "földhözragadtabb" témáink is lesznek, mint a nemrég végre stabil kiadást kapó Angular 2 framework, vagy a mobilos evolúció következő állomásának ígérkező (többé-kevésbé intelligens) chatbotok. Foglalkozunk a mobil webes platform jövőjével is, a progresszív webappok tavaly még koncepcióként, ma már lassan kézzelfogható valóságként szerepelnek a programban.

UX és analitika szekció

Évről évre fejlődik a felhasználói élmény területe, idén a legerősebb trend talán az analitika, az adatgyűjtés beolvadása, eszközrendszerének átvétele. Ehhez ütős új megoldások érkeztek, ettől azonban még nem fenékig tejfel a szakemberek élete - ezekről a kihívásokról és a metodológiákról lesz szó ebben a szekcióban. Szintén ide kerültek a termékszemléletű előadásaik is.

A szekcióban külön kitérünk a Firebase-re, amelynek dedikált, egy órás blokkot is szenteltünk. A Google analitikai platformja roppant ígéretes, de nem mentes a gyerekbetegségektől. Előadóink már sok hónapos szakmai tapasztalatot szereztek vele, így tudnak mesélni az előnyökről és az árnyoldalakról is, így segítenek eldönteni, hogy érdemes-e az új platformot már élesben is bevetni.

Internet of Things szekció

Az IoT kiterjedt témakörét 2016-ban nem lehet és nem is szabad megkerülni, ezért annak idén önálló szekciót dedikálunk a HWSW mobile! konferencián. Az előadásokban körbejárjuk, hogy pontosan mit is takar az egyre felkapottabb terület, milyen trendek jellemzik azt, illetve milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak aki úgy dönt, valamilyen IoT termék fejlesztésében teszi próbára a szerencséjét.

A hazai szereplők mellett több külföldről érkezett előadó is beszél majd tapasztalatairól a szekcióban, de azt megelőzően a plenáris előadások között is érdemes körbenézni, vendégünk lesz ugyanis az Egyesült Államokból érkezett Kyle Seaman, az automatizált, konténerekbe költöztetett mezőgazdálkodásban utazó Freight Farms éléről. A délelőtt 11-kor rajtoló, a LogMeInnel közösen megvalósított IoT szekcióban nem csak ifjú az startup-titánok nemzetközi brigádja, de a SOL veteránjai is felszólalnak, illetve arról is hallhatunk majd, milyen veszélyeket rejt az IoT-biztonság sokat emlegetett hiánya. A repertoárban mindezek mellett a CESA (Cetnral European Startup Awards) több előkelő helyezettje is ott lesz.

FinTech szekció

A kötelező témák közül a FinTech sem maradhat ki, hiszen ahogy sok más mindennapi feladatot, pénzügyeinket is egyre inkább okostelefonon intézzük. Egyértelműen komoly növekedés előtt álló területről van szó, amelyben kulcsszerepet játszik a banki API-k küszöbön álló megnyitása. A lépés kincset érő adatbányát jelent majd a fejlesztőknek - akik jó ha már tegnap elkezdték a munkát, ha az elsők között akarnak lecsapni az egyszerűbb mobilos bankolásra vágyó felhasználókra. A jól időzített rajt ugyanakkor önmagában nem garancia a sikerre, a mobil pénzügyek Szent Grálját a HWSW mobile! FinTech szekciójában próbáljuk megtalálni.

A részlegben minden kiderül a nyílt API-kat kötelezővé tevő PSD2 EU-s szabályozásról, illetve arról, hogy az milyen lehetőségeket rejt pontosan a fejlesztők számára. Ha pedig már banki nyitásról beszélünk, a szekcióban mindjárt három pénzintézet, az OTP, a CIB és a Gránit Bank is beszél tapasztalatairól és várakozásairól. A fentieken túl FinTech sikersztorikat és a bukást követő post mortem elemzést is hallhatunk majd, sőt az is kiderül, milyen szerepe lesz a Bitcoinnak és a mesterséges intelligenciának az iparágban.

Vállalati mobilitás

Nem csak a lakosság számára fejlesztett mobilappok terjednek fénysebességgel, hanem a mobiltechnológia az üzleti életnek is szerves részét képezi. Egy korszerű vállalat egyre inkább elképzelhetetlen Wi-Fi hálózat, VPN, BYOD-megoldások vagy cégen belül használható alkalmazások nélkül. Főleg az üzleti döntéshozóknak nyújt segítséget a szekció, hogy tisztában legyenek a vállalati mobilhasználat előnyeivel és buktatóival egyaránt, megismerjék az elkerülhető biztonsági réseket, valamint a témakör újdonságait.

Mobilt használnak a területi képviselők a boltokban a termékek nyilvántartására, a betegek pár kattintással osztják meg részletes adataikat az orvosokkal és a menedzserek tableten elemzik ki a vezetői dashboard adatait. A vállalati mobilos termékek bevezetése viszont számtalan előre nem látható probléma ütközhet, ezeket mutatja be Egyed Zalán account executive, az üzleti mobilappok készítésében jártas Scolvotól. A fejlesztési trendek közül kiemelkednek mostanában a Wi-Fi és lokáció alapú megoldásokat, amelyet Falus Tamás, az Omnicode ügyvezetője szemléltet esettanulmányokon keresztül. Mindez pedig elképzelhetetlen biztonság nélkül, de a cégekre jellemzőek olyan típushibák, amelyekbe újra és újra beleesnek, Kovács Zsombor IT security szakértő ezekkel az amúgy elkerülhető problémákkal szembesíti a vállalati mobilitás szekció közönségét.

Mobil, média és reklám

A rendezvény reklámok, média, és m-kereskedelem köré szerveződő szekciója igyekszik körbejárni, hogy a felhasználóról szerzett külső vagy belső adatok, milyen módon csatornázhatok vissza a termékfejlesztésbe, a személyreszabásba, illetve a reklámkiszolgálásba. A szekció vendége lesz az osztrák Geolad csapata, előadásukban bemutatják, hogy a mobilszolgáltatónál tárolt adatok, az adatvédelmi szempontok maximális figyelembevétele mellett milyen módon segíthetik a reklámkiszolgáló rendszereket a pontosabb célzásban. Nagy érdekelődésre tarthat számot, hogy a Facebook Instant Article megoldását használó három magyar médiacégből kettő megosztja majd tapasztalatait a rendezvényen. A nagy kérdés, melyre ezek az előadások igyekeznek válaszolni, hogy a webes mobiloldalak részleges feladásával szemben nyújt e valós előnyöket a Facebook alá való részleges integrálódás.

A konferencia november 23-án lesz, a helyszín a szokásos MOM Művelődési Központ, Budapesten. A jegyek már kaphatóak a rendezvény oldalán. Képek a tavalyi konferenciáról itt érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról