Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 3. 10:30

Kódszüzeknek ad ki IoT fejlesztőpakkot az Arduino

Otthoni IoT-barkácshoz szánt fejlesztőkészletet dob piacra az Arduino, amellyel az abszolút kezdők is rögtön belevághatnak a hardverfejlesztésbe. Az alapegységből és különböző szenzormodulokból álló csomagnak a cég közösségi finanszírozással adna kezdőlökést.

Mára valószínűleg kevés hobbi-hardverfejlesztő, elektronikai barkácsoló van, aki ne hallott volna a fejlesztőbarát Arduino modulokról, a legtöbbek fiókjában pedig valószínűleg lapul is egy-két darab is az olcsó, egyszerű és gyors hardverépítést lehetővé tevő, mikrokontrollerrel szerelt áramköri lapkákról. Az egyetemi projektként indult kezdeményezés sok piacon lévő, kész megoldásokat is megszégyenítő IoT eszköz, automatizációs megoldás és egyéb elektronikai projekt szíve lett, a cég legújabb bejelentése pedig még népszerűbbé teheti a platformot, akár az egészen fiatalok, vagy azok előtt is, akik egy sor kóddal nem találkoztak korábban.

A vállalat ESLOV néven bejelentett moduljai kifejezetten a házi készítésű IoT eszközök létrehozását célozzák, méghozzá a lehető legegyszerűbben, bármilyen kapcsolódó hardveres vagy szoftveres előismeret nélkül. Az ESLOV csomag egy sor, különböző szenzorokkal felszerelt blokkból, illetve egy Wi-Fi hub központi egységből áll. Utóbbira három modul erősíthető közvetlenül, kábellel pedig továbbiak is csatlakoztathatók hozzá.

A fejlesztés a termékkel hardveroldalon tehát nem komplikáltabb a legózásnál, és valószínűleg a szoftver összerakása sem fog senkit elijeszteni - már csak azért sem, mert az összerakás itt szó szerint értendő, a kreálmányt vezérlő programot ugyanis nem kódsorok bepötyögésével hozhatjuk létre, hanem az ESLOV-hoz tartozó, vizuális szerkesztőfelülettel. A szoftver automatikusan felismeri, hogy mely egységeket csatlakoztatta a felhasználó a számítógéppel USB-n összekötött központi elemhez, azokat pedig a készítők tetszés szerint rendezhetik, megrajzolhatják a köztük létesíteni kívánt kapcsolatokat, a bonyolultabb interakciók, szenzorérzékenységek és egyéb opciók beállítására pedig az egyes modulokhoz kapcsolódó külön felületek adnak lehetőséget, ahol a paraméterek csúszkákkal és egyéb, egyértelműen használható UI elemekkel kezelhetők. A jól sikerült termékeket az Arduino Cloud felületén közzé is tehetik a felhasználók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A veterán arduinósoknak persze továbbra is lehetőségük van az Arduino IDE asztali vagy webes verzióját használni az eszközök felprogramozásához, amelyhez a cég a szükséges librarykat is biztosítja. Az ESLOV palettáján a Wi-Fi Hub mellett rengetegféle szenzormodul helyet kapott, a hőmérséklet és páratartalom-érzékelőtől a fényszenzoron és a mikrofonon át a levegőminőség-érzékelőig, de apró OLED kijelző, RGB LED blokk és Hall érzékelő is akad a csomagban, összesen 25-féle modul lesz elérhető a platformhoz.

Az akár oktatási célra is ígéretes kezdeményezésnek a cég Kickstarteren adna kezdőlökést a projektnek, ami hírverésnek, igényfelmérésnek és forrásgyűjtéshez is nagyon jó platform. Ehhez elég ambiciózus, közel 442 ezer eurós finanszírozási célt tűzött ki. A támogatók az nagyjából 160 eurós összegtől kapnak használható csomagokat, ennyibe kerül az Intermediate pakk, amely az alapmodul mellett további nyolc blokkot tartalmaz, 223 euróért már 15 szenzormodul, 449-ért pedig 21 egység társul a Wi-Fi Hub mellé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról