:

Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 30. 09:30

A felnőttek 62 százaléka szokott videójátékozni

A felnőtt internetezők közül 3,2 millióan szoktak videójátékot játszani az eNET legfrissebb kutatása szerint. A legnépszerűbb típusok közé a kártya-, a stratégiai és a szójáték tartozik, de a legtöbben párhuzamosan több típust is kipróbálnak. A pénzköltés nem sok emberre jellemző, de azért 12 milliárd összegyűlik egy évben.

Az online videójátékok és a hazai eSport piac 2016 nyári és őszi eNET-es vizsgálatának adataiba engedett bepillantást Pintér Róbert az Internet Hungary-n elhangzott előadásában. A piacot nem csak online kérdőívvel mérték fel a kutatók a 18 évnél idősebb internetezők körében, hanem mélyinterjúkkal is megalapozták a vizsgálatot, továbbá esportolók bevonásával online kvalitatív kutatást is végeztek - a felmérés még most sem ért véget, újabb kérdőív készül az esportolók és a játékosok számára.

Videójáték

A kutatás során videójátéknak tekintették a számítógépen, okostelefonon, tableten, konzolon, tévén, stb. játszott összes játékot, ez a definíció szerepelt a kérdőíven is.

Az internetezők 92 százaléka szokott játszani valamilyen formában a kérdőíves felmérés szerint, 75 százalék vesz elő időnként hagyományos játékokat, míg 62 százalék játszik videójátékokkal, vagyis Magyarországon minimum 3,2 millió főről beszélhetünk. Leginkább a 30-39 év közötti korosztályra jellemző a videójáték - legalábbis a 18 év feletti internetezők közül. A férfiak 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szokott játszani, de a nők sincsenek különösebben lemaradva, 58 százalékuk játszik.

 

A motivációt 79 százalékban a szórakozás jelenti, de a kitöltők 44 százaléka unaloműzés miatt is megnyitja a programot és 35 százalékuk kifejezetten a társasági élményt keresi. Azok közül, akik nem játszanak, 48 százalék inkább a hagyományos játékokat preferálja, 26 százalék nem rendelkezik megfelelő eszközzel és 25 százaléknál megint csak a társasági élmény kerül előtérbe, de ők inkább a "valóságban" szeretnek a barátaikkal játszani.

Negatív véleményben nincs hiány azok között, akik nem szoktak játszani, legtöbben (61 százalék) azt kifogásolják, hogy a videójátékokkal játszók keveset mozognak. Felmerült még kritikaként a kitöltők 30-35 százalékánál az is, hogy rontja a tanulmányi eredményeket, a videójátékok agresszívek, időpocsékolóak és hogy többségében 18 év alatti gyerekek játszanak velük - bár ez utóbbi sztereotípiának lehet alapja, a kérdőív kitöltők válaszai alapján a játékosok kétharmada megszerezte az első élményeit már 18 éves kora előtt. Jellemzően először 1986-2000 között találkoztak videójátékokkal, és ők azóta is hódolnak a hobbinak.

Egynél több típusú játékot szokott űzni a játékosok négyötöde, egyénenként átlagosan csaknem négyféle típus a jellemző. Természetesen minél többféle játékkal játszanak, annál inkább megnő a videójátékra fordított idő. A legnépszerűbb a kártyajáték 45 százalékkal, dobogós helyet ért még el a stratégiai játék (38 százalék) és a szójáték (35 százalék), ezeket kicsivel lemaradva a kirakós és az akció követi a sorban. Az öt legnépszerűbb játék a válaszok alapján a Pasziánsz, a Mahjong, a CandyCrush, a Szókereső és a FIFA.

A legelterjedtebb forma a mobil, a kérdőív kitöltői közül a játékosok 77 százaléka rendelkezik okostelefonnal és 56 százalékuk szokta játékra is használni. Hasonló arányt mutat a laptopok és az asztali gépek száma, nagyjából 60-60 százalék rendelkezik eszközzel és nagyjából 40 százalékuk játszik rajta. Tablettel már csak 34 százalék rendelkezik és 18 százalék használja játékra.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Pénzt költeni játékra a felhasználók 53 százaléka egyáltalán nem szokott, további 24 százalék maximum 5 ezer forintot, 18 százalék pedig 5-15 ezer forintot. Az ennél többet a játékra fordítók aránya tehát mindössze 5 százalék. Egy évben a videójáték-vásárlásra fordított költség minimum 12 milliárd forint, az átlagos költés fejenként pedig nincs egészen 4 ezer forint egy évben.

Az eSport egy speciális részét képezte az eNET kutatásának, a felnőtt internetezők 25 százaléka hallott már arról, hogy létezik ilyen, viszont mindössze 3 százalék szokott eSportban népszerű játékkal játszani, 1 százalék járt már ilyen rendezvényen és 1 százalék játszik versenyszerűen. A felmérés szerint a sportág hazai bázisa 200 ezer fő jelenleg, ennyien játszanak ma eSportot Magyarországon.

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.