Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 20. 12:30

GoPro Karma: saját drón kerül a sportkamerák alá

Karma néven jelentette be első saját drónját a GoPro. A vállalat a négyrotoros gép mellett két új, strapabíró kamerát is bemutatott.

Új szereplővel bővül a drónpiac: a saját négyrotorosára már több mint egy éve utalgató GoPro végre lerántotta a leplet Karma névre keresztelt termékéről, amellyel párhuzamosan két legújabb sportkameráját, a Hero 5 Blacket és Hero 5 Sessiont is bejelentette. Egy saját drón fejlesztése már régóta várt, logikus lépés a vállalat részéről, amelynek sportkamerái más gyártók távirányítós, vagy épp önállóan közlekedő repülőin már évek óta népszerű utasnak számítanak - a cég a Karma piacra dobásával a teljes pakkot maga kínálhatja.

Az új termék egy négyrotoros, összehajtható, a cég szerint kényelmesen elfér egy hátizsákban és nem utolsó sorban egy háromtengelyes stabilizátorkart is tartalmaz, az arra rögzített kamerával így rázkódásmentes, egyenletes felvétel készíthető - a kar ráadásul ki is vehető a gépből, és egy markolatra szerelve manuális kamerastabilizátorként is használható. Fontos továbbá, hogy a drón a cég szerint kezdők számára is egyszerűen kezelhető, ehhez a vállalat egy összecsukható, érintőkijelzővel szerelt kontrollert is hozzácsap a termékhez, sőt, egy "másodpilóta" repülés közben okostelefonjáról a kamerát külön is vezérelheti.

05:38
 

GoPro: Introducing Karma

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A drónhoz a cég 20 perces repülési időt ígér, ez valamivel karcsúbb, mint a piacvezető DJI vagy a területre nemrég beszállt Xiaomi legújabb modelljeinek inkább fél órához közelítő névleges üzemideje. A kontroller 4 órát bír ki egy feltöltéssel. A GoPro jelenleg úgy tűnik, nem szándékozik a riválisok kamerái felengedni a Karma fedélzetére, a drón hivatalosan az új Hero 5 Black, a jövő tavasszal érkező Hero 5 Session, illetve a Hero 4 Black és Silver modellekkel használható. A piacon ugyanakkor nem kell sokáig kutatni az eredetivel azonos méretekben érkező GoPro-klónok után, amelyek ráadásul a cég kiegészítőivel is kompatibilisek, ezek vélhetően a drónon is bevethetők lesznek, noha értelemszerűen a mobilappos plusz funkciókról esetükben le kell mondani.

A Karma drón október 23-án kerül piacra, 870 eurós áron: az összegért megkapjuk magát a drónt, a hozzá tartozó levehető stabilizátort, illetve annak kézi markolatát (egy plusz rögzítőgyűrűvel), a kontrollert, összesen hat propellert, egy akkut és töltőt, valamint egy hordozótáska is benne van a csomagban.

Noha a GoPro bejelentésének sztárja egész biztosan az új drón volt, ne feledjük el az új kamerákat sem. A cég új zászlóvivője, a Hero 5 Black az immár két éves Hero 4-et váltja a trónon, az apró, kocka formájú Hero 5 Session elődjéről pedig tavaly nyáron hullt le a lepel. A két új modellel akár külön tok nélkül is bátran elindulhatunk a strandra, azok 10 méter mélységig alaphelyzetben is vízállók. Az új eszközökkel másodpercenként 30 képkockás sebességgel lőhetünk 4K videót, sőt azokat már hangparancsokkal is vezérelhetjük, angol, francia, olasz, spanyol, kínai vagy japán nyelven - a lista a későbbiekben bővül majd, magyar vezérlésre azonban nem érdemes számítani.

A csúcskamera, a Hero 5 Black hátoldalára egy kéthüvelykes érintőképernyő is került, azt a gyártó továbbá GPS-szel is felszerelte. Az eszköz olyan funkciókat is kapott, mint a RAW vagy WDR fotókészítés - utóbbiakból 12 megapixel a maximális felbontás. A kisebb, ugyanakkor valamivel kevesebb funkciót hozó Session modell fotófelbontása 10 megapixelnél tetőzik. A kamerák már október elején a boltokba kerülnek, a GoPro Hero 5 Black 430 eurós áron, míg a Hero 5 Session számottevően olcsóbban, 330 euróért lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról