Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 02. 11:39:00

Új csúcsdrónt mutatott a piacvezető gyártó

Automatikusan követi a kijelölt célpontot és az útjába kerülő akadályok előtt is önállóan megáll a DJI legújabb drónja, a Phantom 4. A csúcsdrón a biztonságos repülésen túl sport üzemmódban akár több mint hetvennel is képes repülni.

Bemutatta legújabb modelljét az elsősorban drónjairól ismert DJI. A kínai cég a jelenleg a világ legnagyobb dróngyártója, de a volumen mellett a technológiai fejlettségben is úttörő a cég. A Phantom modelljeinek több generációja is rendkívül népszerű mind a hobbisták, mind pedig a professzionálisabb felhasználók körében - a jellemzően fehér, áramvonalas gépek többek között a hazai zenei fesztiválok közönsége fölött lebegve is gyakran feltűnnek. A vállalat legújabb Phantom 4 névre hallgató négyrotoros gépe hardveroldalon is számottevő előrelépést mutat az előző generációhoz képest, a legfőbb újításokat ezúttal a szoftveres képességek terén kell keresni.

Vigyáz magára

A frissen bejelentett gép kezelését a vállalat a drónhoz letölthető, frissített alkalmazásban igyekezett a kezdő pilóták számára is a lehető legegyszerűbbé tenni, ami első ránézésre sikerült is: az irányításhoz már a tabletet vagy okostelefont befogadó kontroller karjaihoz sem kell feltétlenül hozzányúlni, elég a drón kamerájának képét a kijelzőn követve, azon kívánt irányba bökni, az új Phantom automatikusan megindul.

5:18
 

DJI - Introducing the Phantom 4

Még több videó

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Attól sem kell tartani, hogy az önállóan haladó négyrotoros az útját álló fának vagy egyéb tereptárgynak ütközne: a gép első két lábára optikai szenzorok kerültek, ezek folyamatosan figyelik a felbukkanó akadályokat. A repülő gépi látás segítségével feltérképezi az előtte lévő teret, így időben képes reagálni, ha valami az útjába kerül - ha drón nagyjából 15 méteren belül akadályt észlel lassítani kezd, két méter környékén pedig teljesen megáll és egy helyben lebeg. Optikai szenzorokból egyként a gép hasára is jutott, ezek a helymeghatározás során jönnek jól, ha valamiért épp nem állna rendelkezésre GPS jel (például beltérben). Az érzékelőkkel a drón mintegy 10 méteres magasságból képes a földhöz képest meghatározni relatív pozícióját a navigációhoz.

A végletekig egyszerűsített vezérlés

A vállalat a biztonsági funkciók mellett egy sor, a látványos felvételek készítéséhez szánt új képességgel is felruházta a  gépet. A drónhoz tartozó appban például már kijelölhető egy követendő célpont - ehhez a kamera képén elég egy mozdulattal egyszerűen "bedobozolni" a kiválasztott személyt vagy egyéb objektumot - amelyet aztán az eszköz automatikusan követ, akár folyamatosan egy nézőpontból vagy épp a célpont körül körözve.

Az új funkciópaletta ugyanakkor nem csak az amatőröknek kedvez, a Phantom 4-et "Sport" üzemmóddal is felszerelték. Utóbbit bekapcsolva a drón mintegy óránkénti 72 kilométeres sebességre képes, noha ilyen tempó mellett érthető módon kevésbé lesz stabil a rögzített videó, illetve jó eséllyel a cég által hirdetett 28 perces akkus üzemidő is jelentősen visszaesik a száguldozás során - a drón hatótávolsága egyébként 5 kilométer.

A látványos szoftveres funkciókon túl a hardver is több helyen finomodott, a kisebb légellenállású, magnéziummagos házba költöztetett eszköz akkumulátora már egyszerűbben cserélhető, illetve a propellerek is egy-egy mozdulattal lepattinthatók a gép négy karjáról. A DJI mindezek mellett jobb kamerastabilizátorról beszél, illetve maga a kamera is fejlődött, azzal az idei követelményeknek megfelelően 4K felvételek is lőhetők - igaz, ezt már az előző generáció is tudta, újítás viszont a 120 FPS sebességű Full HD videó. Mindez egy új lencserendszer mögött, amely a cég szerint kisebb torzítást és a kép sarkaiban is nagyobb élességet biztosít.

Bár jelenleg kevés kezdőbarátabb drónt találni a piacon mint a DJI Phantom 4, valószínűleg keveseknek lesz ez az első ilyen készülékük: az impresszív képességeknek ugyanis a gyártó elkéri az árát, a gép mintegy 1400 dollárért vásárolható meg.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 11:53

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.