Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 26. 14:27

Olcsó, 4K kamerás drónt mutatott be a Xiaomi

Már a drónok piacán is próbálkozik a Xiaomi, a vállalat 4K kamerával felszerelt Mi Drone repülője lényegesen olcsóbb, mint a hasonló specifikációkkal rendelkező riválisok.

Bár a kínai Xiaomit legtöbben okostelefonjairól ismerik, a rövid idő alatt tekintélyes felhasználóbázist felhalmozó vállalat mára a sportkamerától az okos rizsfőzőig sokféle termékkel piacra lépett - a sor most tovább bővül, a sokat sejtető előzetes videók után a cég egy négyrotoros, kamerával felszerelt drónnal állt elő. Az egyszerűen Mi Drone névre keresztelt eszköz, akárcsak a gyártó okostelefonjai, impresszív képességeihez képest kifejezetten barátságos árcédulát kapott, noha sajnos esetében sem tudni, kapható lesz-e Kína határain kívül, legalábbis hivatalos csatornákon keresztül.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Mi Drone kétféle verzióban érkezik, Full HD vagy 4K kamerával felszerelve. Üzemidő tekintetében a repülő a gyártó szerint hozza a piacvezető DJI népszerű modelljeinek teljesítményét, ez nagyjából 27 perc repülést jelent egy feltöltéssel. Viszonyításképpen az idén márciusban bejelentett DJI Phantom 4 papíron 28 perces akkuidőt produkál. A Xiaomi drónjában egy 5100 mAh kapacitású, cserélhető akkumulátor teljesít szolgálatot, illetve természetesen távirányító is jár hozzá, amelyhez okostelefon is csatlakoztatható, azon pedig élőben követhető a drón kamerájának képe. A gép hatótávolsága 3 kilométer. A kamera, legyen szó Full HD vagy 4K felbontásban rögzítő változatról, 360 fokban körbeforgatható, és háromtengelyes stabilizátor tartozik hozzá. A nagyobb felbontású verzióban egy 12,4 megapixeles Sony szenzor dolgozik, amely 30 FPS sebességgel vesz fel 3840x2160-as videót.

Az olcsóbb modellt a vállalat egyfajta házon belül bonyolított közösségi finanszírozási program keretében teszi majd elérhetővé, amelyhez a Xiaomi Mi Home mobilalkalmazásán lehet csatlakozni a mai naptól. A tervek szerint a Full HD kamerás drón nagyjából 380, a 4K változat pedig 450 dollárnak megfelelő összegért lesz kapható, amivel a vállalat jelentősen alálicitál a hasonló képességeket nyújtó riválisoknak. Az említett DJI legolcsóbb 4K-s drónja is 800 dollár körül mozog, a Phantom 4-nél pedig az ár 1400 dollárig kúszik fel.

01:21
 

Introducing Xiaomi Mi Drone (HD)

Még több videó

Persze a piacvezető drónok esetében egy sor plusz, szoftveres képesség is indokolja a vaskosabb árcédulát, ez a Mi Drone esetében lényegében kimerül egy virtuális kerítés felhúzásában, amelyen ha a repülő kívülre kószálna, automatikusan visszatér kiindulási helyére. Az olyan látványos funkciók, mint a célpontkövetés, netán automatikus körözés egy kijelölt objektum körül, itt kimaradtak, de miután a gyártó azt nem is elsősorban professzionális felhasználásra szánja, sokkal inkább kezdőknek, a drónok piacának "demokratizálására", ezek a hiányosságok elnézhetők - főként az ár tükrében.

Magát a drónt egyébként nem a Xiaomi fejleszti, a munka oroszlánrészét az ugyancsak kínai Flymi dróngyártó végzi, az eszközöket ugyanakkor a Xiaomi logójával, illetve annak kereskedelmi csatornáin keresztül értékesítik majd. Hogy a vásárlók mikor csaphatnak le az első Mi Drone-okra, egyelőre nem tudni pontosan, a vállalat ugyanakkor júliusban elindít egy nyílt béta programot, amelynek keretében a leggyorsabbak már hozzájuthatnak a 4K-s modellhez.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.