Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 26. 14:27

Olcsó, 4K kamerás drónt mutatott be a Xiaomi

Már a drónok piacán is próbálkozik a Xiaomi, a vállalat 4K kamerával felszerelt Mi Drone repülője lényegesen olcsóbb, mint a hasonló specifikációkkal rendelkező riválisok.

Bár a kínai Xiaomit legtöbben okostelefonjairól ismerik, a rövid idő alatt tekintélyes felhasználóbázist felhalmozó vállalat mára a sportkamerától az okos rizsfőzőig sokféle termékkel piacra lépett - a sor most tovább bővül, a sokat sejtető előzetes videók után a cég egy négyrotoros, kamerával felszerelt drónnal állt elő. Az egyszerűen Mi Drone névre keresztelt eszköz, akárcsak a gyártó okostelefonjai, impresszív képességeihez képest kifejezetten barátságos árcédulát kapott, noha sajnos esetében sem tudni, kapható lesz-e Kína határain kívül, legalábbis hivatalos csatornákon keresztül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mi Drone kétféle verzióban érkezik, Full HD vagy 4K kamerával felszerelve. Üzemidő tekintetében a repülő a gyártó szerint hozza a piacvezető DJI népszerű modelljeinek teljesítményét, ez nagyjából 27 perc repülést jelent egy feltöltéssel. Viszonyításképpen az idén márciusban bejelentett DJI Phantom 4 papíron 28 perces akkuidőt produkál. A Xiaomi drónjában egy 5100 mAh kapacitású, cserélhető akkumulátor teljesít szolgálatot, illetve természetesen távirányító is jár hozzá, amelyhez okostelefon is csatlakoztatható, azon pedig élőben követhető a drón kamerájának képe. A gép hatótávolsága 3 kilométer. A kamera, legyen szó Full HD vagy 4K felbontásban rögzítő változatról, 360 fokban körbeforgatható, és háromtengelyes stabilizátor tartozik hozzá. A nagyobb felbontású verzióban egy 12,4 megapixeles Sony szenzor dolgozik, amely 30 FPS sebességgel vesz fel 3840x2160-as videót.

Az olcsóbb modellt a vállalat egyfajta házon belül bonyolított közösségi finanszírozási program keretében teszi majd elérhetővé, amelyhez a Xiaomi Mi Home mobilalkalmazásán lehet csatlakozni a mai naptól. A tervek szerint a Full HD kamerás drón nagyjából 380, a 4K változat pedig 450 dollárnak megfelelő összegért lesz kapható, amivel a vállalat jelentősen alálicitál a hasonló képességeket nyújtó riválisoknak. Az említett DJI legolcsóbb 4K-s drónja is 800 dollár körül mozog, a Phantom 4-nél pedig az ár 1400 dollárig kúszik fel.

01:21
 

Introducing Xiaomi Mi Drone (HD)

Még több videó

Persze a piacvezető drónok esetében egy sor plusz, szoftveres képesség is indokolja a vaskosabb árcédulát, ez a Mi Drone esetében lényegében kimerül egy virtuális kerítés felhúzásában, amelyen ha a repülő kívülre kószálna, automatikusan visszatér kiindulási helyére. Az olyan látványos funkciók, mint a célpontkövetés, netán automatikus körözés egy kijelölt objektum körül, itt kimaradtak, de miután a gyártó azt nem is elsősorban professzionális felhasználásra szánja, sokkal inkább kezdőknek, a drónok piacának "demokratizálására", ezek a hiányosságok elnézhetők - főként az ár tükrében.

Magát a drónt egyébként nem a Xiaomi fejleszti, a munka oroszlánrészét az ugyancsak kínai Flymi dróngyártó végzi, az eszközöket ugyanakkor a Xiaomi logójával, illetve annak kereskedelmi csatornáin keresztül értékesítik majd. Hogy a vásárlók mikor csaphatnak le az első Mi Drone-okra, egyelőre nem tudni pontosan, a vállalat ugyanakkor júliusban elindít egy nyílt béta programot, amelynek keretében a leggyorsabbak már hozzájuthatnak a 4K-s modellhez.

a címlapról