Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 11. 13:57

Digitális napló, mobilra, a Facebook fejlesztőitől

Automatikus idővonalat készítő mobil alkalmazást fejlesztett két korábbi Facebook mérnök. A Fabric app a Google Maps idővonalának vetélytársa lehet, de egyelőre csak iOS-en elérhető.

Új személyes idővonal-készítő mobilalkalmazást jelent meg az App Store-ban, a Fabric szlogenje szerint „életed története, ami önmagát írja”. Használat során az app automatikusan azonosítja a pontos tartózkodási helyet, felveszi ismerősnek azokat, akikkel a felhasználó rendszeresen együtt tölti az idejét és a mobilos fotóikból illusztrációt válogat az eseményekhez - a nap végén pedig egy összefoglalót készít az aznapi emlékekből, a Google Maps-hez hasonló idővonalból már ismert módon összekötve a pontokat, amerre járt.

Az appot két korábbi Facebook-mérnök, Arun Vijayvergiya és Nikolay Valtchanov álmodta meg az eddigi munkáikból kiindulva, ugyanis Vijayvergiya fejlesztette a Facebook Memories legelső verzióját, ami évenkénti bontásban mutatta be Facebook profilunkon történteket. Valtchanov pedig a Facebook futással és biciklizéssel kapcsolatos mobilalkalmazásainak integrálását végezte.

Sok adatot kér

A Fabric, akárcsak a Google Maps, nagyon sokat szeretne tudni a mindennapi életünkről, már az első bekapcsoláskor kéri, hogy adjunk hozzáférést aktuális tartózkodási helyünkhöz, Facebook és Instagram posztjainkhoz, illetve fényképalbumunkhoz, majd ezt visszamenőlegesen is beállítja az idővonalunkon. A felsoroltak közül bármelyik lépést kihagyhatjuk, csak akkor annyival kevesebb tartalom jelenik meg a profilunkban.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az alkalmazás hátránya, hogy "drámaian" meríti a telefon akkuját, mivel az app használatához folyamatosan futnia kell a GPS-nek. A fejlesztők dolgoznak azon a megoldáson, hogy a GPS kikapcsoljon, mikor épp nem vagyunk mozgásban. Más beállításra nincs szükség, a használathoz nem kötelező saját profil regisztrálása, az alkalmazás letöltéséhez az iOS 8.0 vagy újabb verziója szükséges, a használati nyelvek közül angolon kívül franciát vagy portugált választhatunk.

A jövőben bármit rögzíthetünk emlékként a fejlesztők tervei szerint, például szöveget vagy dalt is. A felületet pedig úgy alakítanák át, hogy az emlékeinket könnyebben tudjuk megtalálni mint Timehopon vagy Facebookon, akár olyan kérdésre is megkapnánk az apptól a választ, hogy "mikor láttam utoljára anyukámat?" – igazán hosszú távon a kiterjesztett, digitális emlékezet kérdését szeretnék megoldani.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról