Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 11. 13:57

Digitális napló, mobilra, a Facebook fejlesztőitől

Automatikus idővonalat készítő mobil alkalmazást fejlesztett két korábbi Facebook mérnök. A Fabric app a Google Maps idővonalának vetélytársa lehet, de egyelőre csak iOS-en elérhető.

Új személyes idővonal-készítő mobilalkalmazást jelent meg az App Store-ban, a Fabric szlogenje szerint „életed története, ami önmagát írja”. Használat során az app automatikusan azonosítja a pontos tartózkodási helyet, felveszi ismerősnek azokat, akikkel a felhasználó rendszeresen együtt tölti az idejét és a mobilos fotóikból illusztrációt válogat az eseményekhez - a nap végén pedig egy összefoglalót készít az aznapi emlékekből, a Google Maps-hez hasonló idővonalból már ismert módon összekötve a pontokat, amerre járt.

Az appot két korábbi Facebook-mérnök, Arun Vijayvergiya és Nikolay Valtchanov álmodta meg az eddigi munkáikból kiindulva, ugyanis Vijayvergiya fejlesztette a Facebook Memories legelső verzióját, ami évenkénti bontásban mutatta be Facebook profilunkon történteket. Valtchanov pedig a Facebook futással és biciklizéssel kapcsolatos mobilalkalmazásainak integrálását végezte.

Sok adatot kér

A Fabric, akárcsak a Google Maps, nagyon sokat szeretne tudni a mindennapi életünkről, már az első bekapcsoláskor kéri, hogy adjunk hozzáférést aktuális tartózkodási helyünkhöz, Facebook és Instagram posztjainkhoz, illetve fényképalbumunkhoz, majd ezt visszamenőlegesen is beállítja az idővonalunkon. A felsoroltak közül bármelyik lépést kihagyhatjuk, csak akkor annyival kevesebb tartalom jelenik meg a profilunkban.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az alkalmazás hátránya, hogy "drámaian" meríti a telefon akkuját, mivel az app használatához folyamatosan futnia kell a GPS-nek. A fejlesztők dolgoznak azon a megoldáson, hogy a GPS kikapcsoljon, mikor épp nem vagyunk mozgásban. Más beállításra nincs szükség, a használathoz nem kötelező saját profil regisztrálása, az alkalmazás letöltéséhez az iOS 8.0 vagy újabb verziója szükséges, a használati nyelvek közül angolon kívül franciát vagy portugált választhatunk.

A jövőben bármit rögzíthetünk emlékként a fejlesztők tervei szerint, például szöveget vagy dalt is. A felületet pedig úgy alakítanák át, hogy az emlékeinket könnyebben tudjuk megtalálni mint Timehopon vagy Facebookon, akár olyan kérdésre is megkapnánk az apptól a választ, hogy "mikor láttam utoljára anyukámat?" – igazán hosszú távon a kiterjesztett, digitális emlékezet kérdését szeretnék megoldani.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról