Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 27. 11:30

A Word, a PowerPoint és az Outlook is új funkciókat kap

Számos új funkciót kapnak a Microsoft irodai szoftverei: a Wordben a hivatkozások kezelése és az utólagos szerkesztés lesz egyszerűbb, az Outlook pedig már külön gyűjti a fontos leveleket - eközben a PowerPoint a Prezi babérjaira tör.

Egy sor új, a Microsoft felhős háttérrendszerére építő funkcióval egészül ki az Office 365: a redmondi cég a Word, a PowerPoint és az Outlook szoftvereket is felturbózza, a tegnap bejelentett frissítések zöme pedig a vállalat szerint még ebben a hónapban elérhetővé válik a felhasználók számára.

Researcher és Editor

A Word első körben egy Researcher (kutató) nevű funkcióval gyarapodik, amellyel egyszerűen és gyorsan kereshetők, illetve építhetők be megbízható források a szerkesztés alatt álló szövegbe. A szerkesztőfelület jobb oldalán megjelenő keresőmező segítségével gyorsan végigböngészhetők a témához kapcsolódó anyagok, a relevánsnak ítélt tartalmak pedig egyetlen kattintással beilleszthetők a szövegbe, ráadásul azokhoz a szoftver a megfelelő hivatkozásokat is automatikusan beszúrja.

A Researcher kifejezetten a hiteles források felkutatására koncentrál, a mögötte álló adatbázist a vállalat folyamatosan bővíti, többek között jól ismert enciklopédiák, illetve országos szintű kutatóközpontok anyagaival. A funkció a napokban minden Office 365 előfizető számára elérhetővé válik az asztali Word 2016-ban, és a vállalat tervei szerint hamarosan mobil eszközökön is megjelenik.

A második újítás - szintén a Wordben - Editor (szerkesztő) névre hallgat, és nagyrészt elkészült írásokon hivatott megkönnyíteni az utolsó simításokat, illetve az utólagos szerkesztést, javítást. Az eszköz gépi tanulásra és természetes nyelvfeldolgozásra épít, amellyel képes kiszűrni a félreérthető vagy helytelen kifejezéseket, de például a túl bonyolult szavak kiszűrésével akár a szöveg egyszerűsítésében is segít, sőt meg is indokolja, miért javasolja az egyes szavak, kifejezések cseréjét. Akárcsak a Researcher, az Editor is folyamatosan fejlődik majd, a Microsoft szerint az eszköz rajtja ősszel várható. Ez valamelyest átrajzolja majd a Word eddigi korrektorát, a helyesírási hibákat jelölő, jól ismert piros hullámvonal, illetve a nyelvtani problémákra utaló kék aláhúzás mellett megjelenik az arany pontozott vonal is, amely a stílusra vonatkozó ajánlásokat jelöli.

Asztalra is jön a Focused Inbox

De az Outlook sem marad érintetlen, az emailkezelő két új funkcióval is bővül. Elsőként az asztali Windwos, Mac és webes kliensekbe is megérkezik végre a Focused Inbox, amelyet az szolgáltatás androidos és iOS-es felhasználói egy ideje már ismerhetnek. A megoldás két fül (Focused és Other) alatt rendezi el a beérkező leveleket, amelyekben külön gyűjti a fontosnak ítélt, illetve a kevésbé fontos emaileket. A leveleket természetesen a felhasználóknak is lehetőségük van az egyik vagy másik fül alá tenni - ebből a szolgáltatás folyamatosan tanul, használatával a rendszer napról napra pontosabb lesz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ugyanitt debütál a @mentions funkció: a megoldással egy "@" karaktert nevük elé téve bejelölhetők a kívánt személyek az emailekben, akik nevét a rendszer a szövegben automatikusan ki is emeli, illetve email címüket beilleszti a címzettek közé. A funkció az emailek közötti keresést is egyszerűsíti, azzal gyorsan megtalálhatók azok a levelek, amelyekben említettek minket. A webes felületen, illetve az Office Insider programban résztvevőknek már most elérhető a @mentions, de hamarosan mindenhova megérkezik.

01:10
 

Zoom for PowerPoint ​

Még több videó

Végül, de nem utolsó sorban a PowerPointnak is jutott az újításokból, a prezentációkészítő egy Zoom nevű funkcióval lesz gazdagabb. Utóbbival nem-lineáris vetítések készíthetők, ráközelíthetünk az egyes diák tartalmára, vagy akár távolabb is hozhatjuk azoktól a "kamerát", hogy az előadás teljes struktúrája láthatóvá váljon. A megoldás (különösen Magyarországon) már ismerős lehet, az nagyon hasonlít a hazai Prezi szolgáltatására - egyelőre kérdéses, hosszútávon hogyan érinti majd a céget a Microsoft lépése. A funkciót az Office Insiderek már kipróbálhatják asztali Windows platformon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról