Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 7. 17:17

Saját bázisállomásokat fejleszt a Facebook

Fejlesztési erőforrásokat dedikál a mobilhálózati technológiák fejlesztésére a Facebook, az OpenCellular platformmal a bázisállomások technologiáját kommoditizálná a cég.

Saját hardveres és szoftveres fejlesztést jelentett be a Facebook. A nyílt forrású OpenCellular platformot egyszerű és költséghatékony mobilhálózatokat létrehozásához tervezte a Facebook, elsősorban a globális internet lefedettség növeléséhez. Jelenleg a populáció nagyjából 10 százaléka él mobil lefedettségen kívül eső területeken, 4 milliárd ember pedig egyáltalán nem rendelkezik internet hozzáféréssel, a vállalat legújabb fejlesztése elsősorban ezekre céloz.

A Facebook szerint ennek legfőbb oka, hogy az évtizedek során kialakult mobil hálózat fejlesztési ökoszisztéma erőltetett és szigorú. Az infrastruktúra kiépítése rendkívül költséges, több esetben pedig a támogató infrastruktúra létrehozása (toronyépítés, felhordó hálózat, stb.) jelenti a kiadások nagyobb részét a rádiós hozzáérési pontokkal szemben.

Ennek egyenes következménye, hogy bizonyos területeken egyszerűen nem éri meg kiépíteni a hálózatot, máshol pedig a terepviszonyok korlátozhatják a megfelelő lefedettséget, legyen szó nagyobb városokról, vagy éppen ritkábban lakott vidéki környezetről. A Facebook legújabb fejlesztése ezekre próbál megoldást kínálni, az OpenCellular ugyanis egy olcsó és egyszerűen telepíthető eszköz szerepét venné fel, amivel a szolgáltatók könnyen bővíthetnek, vagy jöhetnének létre új hálózatok.

Az OpenCellular platform teljes egészében a Facebook mérnökeinek munkája, a teljes hardveres dizájntól, a firmware-en át egészen a vezérlőszoftverig. Ahogy már az elnevezés is sejteti, a projekt nyílt forrású, a készítők idővel közzéteszi a fejlesztések elemeit. A Facebook ettől hosszútávon a költségek csökkenését várja, hisz minél többen férhetnek majd hozzá a fejlesztéshez, annál olcsóbbá, illetve rugalmasabbá válhat a gyártás, ami egy megfelelő ellátási lánc mellett szinte bárhol történet majd.

Az első dizájn 2G-től az LTE-ig bezárólag az összes mobilkommunikációs szabványt támogatja, illetve Wi-Fi hozzáérési pontonként is működhet. Az egyes funkciók kihasználása az üzemeltetőn mindenkori igényein múlik. Az eszköz tervezésénél a modularitást tartották szem előtt, így a jövőben érkező (pl. 5G-s) szabványok támogatása is viszonylag egyszerűen megoldott lehet majd. Emellett a rendszer könnyen skálázható is, kisebb közösségektől kezdve akár néhány 100 embert is kiszolgálhat az OpenCellular. Az eszköz telepítése egyszerű, könnyen beilleszthető a már meglévő infrastruktúrába, nem utolsó sorban pedig az üzemeltetési költsége is alacsony, bár ezt egyelőre nem számszerűsítette a Facebook.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az eszköz első verziója két főelemből áll. A GBC (General-baseband computing) a tápellátást, a processzort, a mikrokontrollert, az időzítő és szinkronizáló modult, szenzorokat, illetve a vezérlő mechanizmust tartalmazza. Az áramellátás több módon történhet, PoE mellett napelem, közvetlen egyenáram, illetve külső vagy belső akkumulátor is biztosíthatja a szükséges üzemi feszültséget.

A másik áramkörön az integrált front-enddel egybeépített rádiós rész kapott helyett. Az alrendszer két kiszerelésű lehet, az FPGA-alapú szoftveresen definiált rádió (SDR) mellett SoC-val szerelhetik az áramkört, ami így kereskedelmi szabványok mellett nyílt forráskódú megoldásokkal is működhet. A kiépítésből adódóan két módban használható a rendszer: A network-in-a-box esetében a GBC és a rádiós rész is aktív, az access point módot választva viszont csak a rádiós egység működik.

A mérnökök a ház tervezésénél a lehető legegyszerűbb kivitel mellett a legzordabb időjárási körülményekkel kalkuláltak, a doboz így az erős szél mellett az extrém hőmérsékleti viszonyoknak, illetve természetesen a csapadéknak is ellenáll. Az eszköz felszerelését akár egyetlen ember is elvégezheti, a karbantartás szoftveres része távolról működik, hardveres meghibásodás esetében pedig riasztást küld a rendszer.

A Facebook jelenleg saját központjában teszteli az eszközt, miközben már OEM és ODM gyártókat is bevont a projektbe. A közlemény szerint az SMS kommunikáció, a hanghívás, illetve a 2G adatkapcsolat is működőképes. A vállalat a Telecom Infra Project (TIP) társtagokkal képzeli el a rövidtávú tesztelést, illetve később az üzemeltetést, amibe a Telefonica mellett például a Telekom is beletartozik.

Mit akar ezzel az egésszel a Facebook?

A Facebook mostani lépésével valószínűleg az Ericsson, a Nokia, vagy éppen a Huawei mobilhálózatos babérjaira tör, a cég kimondatlanul is azzal vádolja a cégeket, hogy az infrastruktúra árának magasan tartásával korlátozzák a mobilos hozzáférés terjedését - a Facebook pedig ebben különösen érdekelt, ahogy a fejlődő országok digitális gyarmatosítása folyik. A Facebook jelenleg nagyjából 1,65 milliárd felhasználóval rendelkezik, amihez később az OpenCellularral hálózatba kapcsolt néhány 100 millió vagy akár milliárd ember is könnyen csatlakozhat majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról