Szerző: Voith Hunor

2016. június 16. 12:05

A Samsung felvásárolta a Joyentet

Meglepő akvizíciót jelentett be a dél-koreai vállalat, a Joyent kulcsemberei Samsung-projekteken fognak dolgozni. A privát és publikus felhőszolgáltató önálló cégként fog tovább működni.

Váratlan hírrel szolgált ma a Samsung Electronics: a vállalat bejelentette, hogy felvásárolja a Node.js fejlesztéséről, valamint a nyílt forrású szoftverekre épülő publikus és privát felhőszolgáltatásairól ismert Joyentet. Az árat a felek nem hozták nyilvánosságra, de bizonyára legalább több százmillió dolláros üzletről van szó – a Joyent a CrunchBase adatai szerint 2004-es alapítása óta összesen 126 millió dollár tőkét vont be, és a közel százfős tapasztalt szakembergárda mellett remek ügyfélkörrel is rendelkezik.

A Joyent továbbra is önálló cégként fog működni, ugyanúgy kiszolgálva meglévő ügyfeleit, ahogy eddig, és a nyílt forráskódú szemlélet is megmarad – ahogy Bryan Cantrill, a Joyent műszaki igazgatója megjegyezte blogbejegyzésében, "semmi esetre sem fontolnánk meg, hogy visszatérjünk a zárt szoftverek sötét középkorába". Az üzlet előtörténete annyiból érdekes, hogy megmutatja, a Samsung miért is döntött egy számára portfólióidegen cég felvásárlása mellett, és hova szándékozik beilleszteni a Joyent technológiáját és mérnöki gárdáját.

Cantrill szerint a Samsung mobildivíziója a közelmúltban komolyan fontolóra vette, hogy használni kezdi a Manta objektumalapú tárolóját és a Triton konténerszolgáltatást, és ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon a Joyent megoldásai képesek-e olyan szintre skálázódni, amelyre a dél-koreai vállalatnak szüksége lenne saját felhős megoldásaihoz. A Joyentnek ennek validálásához nem volt elég "parlagon heverő" vasa (Cantrill szerint több millió dollárnyi hardverről volt szó), de a Samsungnak láthatóan fontos volt a dolog, így biztosította a hardveres feltételeket a teszteléshez. Miután kiderült, hogy a szoftverek bírják a terhelést, a tárgyalások végül oda vezettek, hogy a Samsung nem pusztán a Joyent legnagyobb felhasználója, hanem egyben új tulajdonosa is lett.

Miért?

A két cég állásfoglalása alapján a Joyent technológiáját tehát elsősorban a Samsung Mobile fogja hasznosítani, az éppen kialakuló IoT-s és okosotthonos területek jövőbeli stabil és megbízhatóan skálázható kiszolgálására. Mivel a Joyent vezérigazgatója, Scott Hammond szerint az üzlet egyik legnagyobb nyeresége számukra az a tőkeerő, mellyel végre akár a legnagyobb IaaS és PaaS szolgáltatók ellen is sikerrel szállhatnak majd versenybe, értelemszerűen felmerül a kérdés: vajon a Samsung tervei között szerepel-e, hogy a Joyentet ilyen szinten felfuttassa, vagy (legalábbis középtávon) inkább a házon belüli fejlesztésekre fog koncentrálni?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez egyelőre nem tiszta, mindkét eshetőségre akadnak utalások. A skálázásban rejlő lehetőségeket mindkét cég kiemeli, ugyanakkor a Samsung azt is hozzá tette, hogy a Joyent csapata "az egész vállalatot érintő (company-wide)" felhős kezdeményezéseken fog dolgozni, ami lényegében bármit jelenthet a fentebb említett IoT-platformról kezdve az Amazon-versenytársig. Az egyértelmű, hogy a lépés (kissé rendhagyó volta ellenére is) beleillik a Samsung diverzifikációs stratégiájába – a Joyent kiváló lehetőséget jelent egy olyan üzleti láb növesztésére, mellyel a dél-koreai tovább csökkentheti okostelefon-függőségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról