Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 13. 15:52

Itt vannak az első, támogatásukat vesztett okosórák

Az eredeti Moto 360 és az LG G Watch sem kapja meg az Android Wear 2.0-t, a két okosórát a gyártók nem egész két év után nyugdíjazzák.

Mikor jó két évvel ezelőtt az okosórák és az Android Wear megkezdték térhódításukat, gyorsan kirajzolódott a platformot fenyegető legkomolyabb veszély: az elavulás. Míg az okostelefonoknál az elmúlt közel egy évtizedben megszokottá vált, hogy a készülékeket kétévente cserélni kell, ha valamennyire lépést akarunk tartani a korral, addig az okosóráknál eddig a platform fiatal kora miatt nem igazán szembesültünk az eszközök avulásával, illetve abból adódó támogatásvesztésével. Most azonban, mintegy két évvel az Android Wear széleskörű rajtja után ennek az ideje is megérkezett, emlékeztetve a vásárlóközönséget, hogy analóg elődeikkel szemben az okosórák nem szállnak majd apáról fiúra.

Elsőként az LG G Watch és az eredeti Moto 360 veszíti el a támogatást, ezekre a készülékekre már biztosan nem érkezik meg a májusban bejelentett Android Wear 2.0, de nem lenne meglepő, ha a lista hamarosan a Samsung Gear Live modelljével is bővülne, miután a gyártó nemrég közölte, kilép az Android Weart futtató eszközök piacáról, viselhető eszközöket a jövőben csak saját Tizen rendszerével dob majd piacra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A támogatás vége valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, főleg miután az első Moto 360-ban dolgozó TI OMAP 3 processzor már az eszköz megjelenésekor is kifejezetten gyengének számított. Bár az LG és a Samsung eszközeiben már egy Cortex-A7 magokkal operáló Snapdragon 400 chip található, a koreaiak (legalábbis az LG) érthetetlen módon ezt sem látták elég jövőbiztosnak a viselhető eszközökre szánt Android legújabb verziójához - ezt a processzort teljesítménye biztosan nem indokolja.

A csuklóra szíjazható kijelzőre vágyók helyzetét nehezíti, hogy a gyártók okosóráik kapcsán gyakorlatilag semmilyen vállalást nem kommunikálnak a frissítésekre vonatkozóan - igaz, sajnos az okostelefonoknál is csak egy-két cég követ hasonló gyakorlatot. A támogatásukat veszített Android Weart futtató okosórák a rendszer korábbi verziójával továbbra is használhatók lesznek, az új felület és funkciók azonban nem érkeznek meg azokra.

A Moto 360 mindenesetre továbbra is kap majd biztonsági frissítéseket, ami kifejezetten jó pont a gyártó részéről, ugyanakkor hogy az LG kiküldi-e a javításokat a nyugdíjas G Watch-ra, egyelőre nem tudni. Az mindenesetre biztos, hogy az okosórák immár "kézzel foghatóan" rövid élettartamának fényében érdemes kétszer is meggondolni, hogy érdemes-e befektetni a két éven belül elavuló, középkategóriás okostelefon áráért kapható készülékekbe - az mindenesetre biztos, hogy nem fordulnánk vissza azokért, ha az éjjeliszekrényen maradnának a kengurubabán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról