Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 15. 09:30

Shapr3D: az Apple is felfigyelt erre a magyar startupra

Zseniális felhasználói felületet hoz a 3D tervezőapp. Ezzel reklámozza az iPad Prót az Apple is, nem véletlenül: olyan jó az alkalmazás, hogy a tabletet is eladja a profiknak.

Pillanatnyilag az egyik legmenőbb magyar fejlesztésű alkalmazás a Shapr3D, a kimondottan iPad Próhoz készült tabletes 3D-s tervezőprogram. A budapesti fejlesztőcsapat már az Apple figyelmét is felkeltette, az iPad Pro-t bemutató termékoldalon a cupertinói cég a Shapr3D-t emelte ki mint "killer app", a saját fejlesztésű iMovie és a Microsoft Office mellett. Ennek oka van - mondja a hazai fejlesztőcsapat. A Shapr 3D ugyanis tényleg tud annyira értékes lenni a profi felhasználók számára, hogy csak azért, hogy az appot használhassák, megveszik a tabletet is.

Az alkalmazás egyébként először nem az iPad Próhoz készült, az első verziókat még ujjas érintésre és a standard iPadre szánták. A Pro megjelenése után azonban a fejlesztőknek újra kellett gondolniuk a megközelítést: az Apple Pencil ugyanis annyival pontosabb manipulációt tesz lehetővé az érintéshez képest, hogy az eredeti változatot azonnal dobta a csapat, és azóta csak a Próra, illetve a Pencilre fókuszál.

Modellezés, tableten

A 3D-s modellezés piaca ma már igen érettnek számít, megvannak a bevett alkalmazások, iparági szabvánnyá nőttek egyes szoftverek, amelyek megtanulása már az egyetemi tananyagban is benne van. A tervezőszoftverek felhasználói felülete azonban nem nagyon változott az elmúlt néhány évtizedben, a meglévő UI pedig jobbára alkalmatlan arra, hogy ezeket a programokat PC-től távol, például tableten használhassuk.

02:21
 

Taking 3D Design To The Next Level with Shapr3D and an Apple Pencil

Még több videó

Talán ez a Shapr 3D legnagyobb újítása: a négyfős fejlesztőcsapat egy olyan új felhasználói felületet rakott össze és bírt működésre, amely relatíve könnyen tanulható, és kiválóan működik tableten is. A tapasztalatok szerint a profi tervezők az asztalról átülve percek alatt otthon vannak az új szoftverben, igaz, abszolút kezdők számára szükséges lehet néhány óra tanulás a komplexebb formák kidolgozásához.

A UI mögött persze komoly technológia is lapul. Egyrészt ott az iPad Prók hardvere, amely már képes az ilyen komplex alkalmazások meghajtására is akadozás nélkül. Másrészt pedig ott az appot életre keltő saját motor, az Open Cascade alapokra húzott saját réteg, ami

Hamarosan tényleg kész

A készítők szerint a Shapr 3D még nem nyerte el egészen végleges formáját, több olyan funkció is van, amely implementációra vár (példáu a constraints). Ezek folyamatosan kerülnek be az alkalmazásba, a hétvégi 1.2-es verzió például a jobb szabadkezes rajzolást hozta meg. És más kiegészítő elemek is megjelennek még, például új beépített oktatómodul érkezik, a jelenleginél sokkal jobb videós példákkal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alkalmazás körül egyébként egy pezsgő felhasználói közösség is létrejött, ezen a fórumon tartják a fejlesztők a kapcsolatot a vásárlókkal. Ezen a ponton jól jön a startup-lét, a négyfős csapat nagyon odafigyel a visszajelzésekre (pozitívakra és negatívakra egyaránt), érkeznek a hibajelentések és feature requestek is, amelyekre a csapat igyekszik válaszolgatni.

Surface-re is elkészül?

Egy érdekes opció, hogy a fejlesztők szerint egy hardveres alternatívája van a piacon az iPad Prónak, ez pedig a Microsoft Surface tabletcsaládja. És mivel az app az Open Cascade miatt jórészt C++-ban készül, a portolásnak nincs elvi akadálya. Persze felmerül majd az elvi kérdés, hogy ha kikerülne az alkalmazás a Windows Store-ba, akkor hogyan lehet majd elkerülni, hogy a nem-Surface felhasználók is letöltsék azt, de ez a kérdés egyelőre iPaden sem megoldott, az App Store nem engedi még a Próra szűrést - márpedig a sima tableten az app csak nézegetésre jó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról