Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 8. 11:25

VR-chipgyártóval lép együttműködésre a Lenovo

Komoly, VR-fókuszú előkészületek folynak a Lenovo háza táján, a vállalat egy kifejezetten a területtel foglalkozó chipfejlesztővel, a Movidiusszal lépett együttműködésre - a partnerség gyümölcsére ráadásul még idén számíthatnak a végfelhasználók.

Egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy a VR-AR technológiák jelentik majd a számítógépekkel való interakció jövőjét - sokan inkább arra fogadnának, hogy az irányvonal a 3D tévék sorsára jut - az ugyanakkor kétségtelen, hogy igen felkapott trendről van szó, amelyet egyre több vállalat kezd követni. Persze ez a folyamat öngerjesztő, hiszen minél több óriás száll fel a vonatra, annál több konkurens érzi úgy, hogy ő sem maradhat ki belőle. Ez persze még nem garantálja egy-egy technológia sikerét (lásd a fentebb említett tévék esetét).

Akárhogy is, a virtuálisvalóság-eszközök szárnyait bontogató piaca most újabb szereplőt szippantott be, méghozzá a legnagyobb PC-gyártó, a Lenovo személyében. A cég a San Franciscóban, illetve Dublinban székelő Movidiusszal lépett együttműködésre: bár utóbbi vállalat neve eddig nem igazán égett bele a köztudatba, annak alacsony fogyasztású, gépi látásra kihegyezett chipjei számos konzumertermék mellett, többek között a Google-től ismert Project Tango eszközökben is jelen vannak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Lenovót is ezek a lapkák vonzották a céghez, a vállalat egész pontosan a Movidius Myriad 2 VPU-ját (Vision Processing Unit) használja majd fel VR-projektjeihez. A Myriad 2 egy ultraalacsony fogyasztású lapka, amelyet a Movidius kifejezetten a gépi látáshoz kapcsolódó feladatok lehető leghatékonyabb elvégzésére tervezett, mint a fejkövetés, gesztusfelismerés, illetve több, párhuzamos videostream összefésülése interaktív VR videóvá. A chip egy beépített ISP-t (Image Signal Processor), valamint hardveres gyorsítókat is tartalmaz, így az adott készüléket CPU és GPU terén is képes nem elhanyagolható mértékben tehermentesíteni, nagyjából 1 wattos plusz fogyasztásért cserébe. A cég szerint, miután a lapka apró és hőleadása is minimális, az kifejezetten kompakt, kézi vagy fejen viselhető eszközökben is elhelyezhető.

Egyelőre nem tudni, hogy az együttműködés pontosan milyen termékeket hoz majd a Lenovo részéről, azokra mindenesetre már nem kell sokat várni, a Movidius bejelentése szerint ugyanis a cég első, Myriad 2-vel szerelt készülékei még az idei év második felében napvilágot látnak. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha már a kínai gyártó holnap esedékes Tech World konferenciáján felbukkanna néhány új, VR-fókuszú Lenovo-készülék.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról