Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 10. 16:16

Végre mobilon is átadja a kormányt a felhasználóknak a Netflix

Már manuálisan is szabályozható a streamelt tartalom minősége a Netflix mobilalkalmazásában. A felhasználók négy opció közül választhatnak, adatforgalmi keretüknek megfelelően - nem tudni miért várt idáig a cég.

Halad a korral a Netflix, a streaming szolgáltató végre lehetővé teszi, hogy mobilalkalmazásaiban a felhasználók korlátozzák a nézett videók minőségét, saját igényeiknek - illetve adatforgalmi kereteiknek megfelelően. A vállalat ezzel behozta lemaradását a konkurens streaming megoldások mögött, amelyek túlnyomó része már jó ideje lehetőséget ad a felbontás kiválasztására felhasználóinak, elég csak a mobilos YouTube-ra gondolni.

A Netflix eddig másodpercenként 600 kilobites bitrátával továbbította a filmeket, illetve tévéműsorokat a mobileszközökre, ez nagyjából három órányi tartalmat jelent gigabájtonként - a vállalat szerint így érhető el legjobb minőség-adatforgalom egyensúly. A szolgáltatás mobilalkalmazásaiban, mind iOS-en, mind Androidon, a jövőben is ez marad az alapértelmezett minőség, ugyanakkor a beállítások menüben már lehetőség lesz manuálisan is kiválasztani a kívánt értéket. A cég itt a csak Wi-Fis lehetőség mellett négyféle opciót ad, ezek az "alacsony", azaz gigabájtonként mintegy 4 órányi tartalmat biztosító üzemmód, a 2 órányi videót adó "közepes", és az egy óra filmnézésre elegendő "magas" minőség, valamint lehetőség van a "korlátlan" opció bepipálására is, értelemszerűen ez adja a legjobb minőségű videót, ugyanakkor használatát a cég csak adatforgalmi korlát nélküli csomagoknál ajánlja - az opció akár 20 percenként 1 gigabájt vagy annál nagyobb forgalmat is generálhat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hogy az újonnan bevezetett lehetőségek pontosan milyen felbontást jelentenek, a vállalat egyelőre nem közölte, ez az érték ugyanakkor a Netflix kapcsolódó blogposztja szerint a későbbiekben akár változhat is, miután folyamatosan dolgoznak a hatékonyabb tömörítési, illetve streaming megoldásokon. A Wi-Fis streaminget a lépés természetesen nem érinti, ott az app mindig a lehető legjobb minőségű tartalom megjelenítésére törekszik.

Egyelőre rejtély, hogy a vállalat miért várt egészen mostanáig a funkció bevezetésével. Könnyen lehet, hogy a cég igyekezett mindenhol konziszents felhasználói élményt nyújtani az előfizetőknek, vagy épp magát akarta megkímélni a véletlenül magas minőségre állított videókkal tempósan fogyasztott mobiladat miatt panaszkodó felhasználók hadaitól - de akár a rohamosan növekvő méretű és felbontású mobilkijelzők is megdobhatták az igényt a jobb minőségű streamelt tartalomra. Aki kipróbálná az új opciókat, a Netflix app legújabb frissítésének telepítését követően már megteheti.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról