Szerző: Voith Hunor

2016. május 10. 17:44

Az IBM-hagyaték is Sárvárra kerül

A Lenovo-termékpaletta új elemeit is a régi partnerrel gyártatja majd a kínai vállalat - jelentette be a Flex, a felvásárolt System x termékek is a sárvári gyárban készülnek majd. Innen szolgálja ki a Lenovo az európai piacot az egyedi rendelésre gyártott modellekkel.

A Lenovo 2009 óta rendelkezik magyarországi gyártói érdekeltséggel a Flex (a gyártás indulásakor még Flextronics) sárvári telephelye személyében. Az elektronikai bérgyártó magyar üzeme CTO/BTO (egyedi konfigurálású és gyártású) típusú összeszerelésre van berendezkedve, és a Lenovo globális PC-volumenéhez képest alacsony darabszám ellenére (a gyár eddig ötmillió PC-t készített) évek óta a kínai vállalat kiemelt partnere.

Néhány éve már ThinkServerek is készülnek a telephelyen (ennek felfuttatása 2013 végén kezdődött), idén nyártól pedig jelentősen kibővül a paletta, a Flex a teljes vállalati hardveres portfóliót gyártani fogja a magyar üzemben. Ez lényegében a két éve az IBM két éve felvásárolt x86-os szerverrészlegének "örökségére" épülő System x család aktuális modelljeit, továbbá a Lenovo hálózati és adattárolási eszközeit jelenti, a sárvári üzem az eddigi gyakorlatot folytatva az EMEA régiós ügyfeleket fogja kiszolgálni, a konfigurációk a PC-khez hasonlóan egyediek lesznek.

Miért nem csak Kína?

Bár a vállalati eszközök gyártása természetesen Kínában is folytatódik (hiszen nagyrészt az ottani környezet költséghatékonyságát kiaknázva tudott a Lenovo mai méretére nőni), ahogy az már az egyedi igények alapján összeszerelt PC-k esetében is látszott, egy európai CTO/BTO "bázis" összességében mégis tud olcsóbb lenni a távol-keleti alternatívánál. A logisztikai költségeken ugyanis rengeteget lehet spórolni, mert az egyedi konfigurációs gyártásnál jellemzően kis darabszámúak az egyes vevőkhöz eljuttatandó szállítmányok – ezt Kínából többnyire nem éri meg kiszolgálni. Hasonló logikát alkalmaz egyébként a Dell és a HP is, előbbi a lengyel Lodzban, utóbbi a cseh Kutna Horá mellett készíti az egyedi gépeket. A Lenovo szerint a sárvári Flex által teljesített megrendelésekre legfeljebb 5 napot kell várni a vásárlóknak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lenovo már évek óta vezeti a PC-piaci értékesítési listát, a szerverpiacon pedig az IBM x86-os üzletágának megszerzése óta a harmadik helyen van. A HP átalakulásával (vagyis a vállalati piacon sokkal fókuszáltabb HPE megszületésével), a Dell és az EMC egyesülésével és az alapvetően nagy webes cégeknek beszállító white label gyártók előretörésével azonban egyáltalán nincs kőbe vésve ezen piac állapota – érdekes lesz látni, a Lenovo hosszú távon hol találja meg a helyét.

A Flex kérdésünkre későbbre ígért tájékoztatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról