Szerző: Voith Hunor

2016. március 9. 16:34

Szerverpiac: nagyon jönnek a kínai gyártók

Nagyot bővült tavaly a szerverpiac, a legnagyobb webes szolgáltatók által húzott ODM-ek és a kínai cégek (Huawei, Inspur) mára komoly tényezővé váltak.

A leszállított szerverek mennyisége és a szerverpiac forgalma is jelentősen emelkedett 2015-ben az előző évhez képest, áll a Gartner legfrissebb jelentésében. Ahogy azt a korábban közölt negyedéves számokból is sejteni lehetett, a szervergyártók nem panaszkodhatnak a tavalyi évre, de az igazi nyertesek nem a szokásos listavezetők, hanem a feltörekvő szereplők voltak.

A piackutató szerint 2015-ben a gyártók összbevétele 10,1 százalékkal 55,6 milliárd dollárra, a leszállított szerverek darabszáma pedig 9,9 százalékkal 11,07 millióra nőtt. Az egyes negyedévek tekintetében az eredmények változatos képet mutatnak, köszönhetően annak, hogy a piacon a kereslet nagyban függ a projektalapú nagyobb beruházásoktól. Összességében azonban jól ment a szekér, különösen az "others" kategóriába eső, a top 5-ből kicsúszó gyártóknak, melyek a növekedés elsődleges katalizátorai voltak a Gartner adatai alapján.

Ezek a cégek elsősorban a legnagyobb webes szolgáltatók megrendelésein híznak, ahogy azok (Google, Facebook, Microsoft) egyre nagyobb mennyiségben állítanak üzembe egyedi igények szerint tervezett és gyártatott szervereket. A tendencia vesztesei a HPE és a Dell (lesznek) – persze éhen halni nem fognak, de a legnagyobb horderejű webes adatközponti beszerzésekből folyamatosan kiszorulhatnak, ahogy a szolgáltatók teljesen saját igényeikhez szabott szerverekre (és ezek mellett hasonlóan egyedi hálózati eszközökre is) állnak át.

A Hewlett Packard Enterprise és a Dell ennek ellenére még hatalmas előnnyel őrzik első és második helyüket, bár a negyedik negyedévben darabszám tekintetében 2014 hasonló időszakához képest kis (2,6 és 0,3 százalékos) visszaesést könyvelhettek el. A kínai gyártók nagyon jönnek fel, a Lenovo az IBM-től vásárolt x86-os szerverdivízióval felfegyverkezve mintegy negyedmillió gépet szállított le, a Huawei és az Inspur pedig mára fölényesen száműzték a top 5-ből a Ciscót. Mindkét kínai vállalat mellbevágó sebességgel tör előre, és mára mindkettő negyedévenként 150 ezres volumen közelében jár.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Persze a bevételmegoszlás más megvilágításba helyezi a képet, és a HPE valamint a Dell mögött felbukkan az IBM. A cég az x86-os tehertől megszabadulva nagyon jól teljesít a piacon Power-alapú szervereivel és z13-as mainframe-jeivel, a tavalyi utolsó negyedévben közel kétmilliárd dollárnyit szállítottak le ilyen gépekből. A Cisco szintén szépen keres a UCS termékcsaládon, a darabszámban valahol százezer körül mozgó termékvonal több mint 900 millió dollár bevételt hozott a konyhára.

A Gartner 2016-ra mérsékelt (de még nem számszerűsített) növekedést vár, az erős dollár továbbra továbbra is nagy szerepet fog játszani a fokozottan költségérzékeny beruházások esetében.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról