Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 9. 16:30

Hajlítható 3D-s OLED kijelzőt demózott a Queen's University

Térbeli megjelenítésre képes, hajlítható okostelefonnal rukkoltak elő kanadai fejlesztők. A HoloFlex névre keresztelt eszköz nem csak a kijelzőt, de kezelést is átalakítaná.

Az okostelefonok és táblagépek palettája az utóbbi egy-két évben egyre unalmasabbá válik - bár a motorháztető alatt évről évre egyre erősebb hardver ketyeg, a kamerák egyre szebb képeket csinálnak és a kijelzők felbontása is az egekben jár, lényegében minden ősszel és tavasszal ugyanazokat a lapos üvegszappanokat kapjuk, mint a megelőző szezonban, az alapkoncepció már jó ideje ugyanaz.

Ezen változtatnának a kanadai Queen's University fejlesztői, akik egy hajlítható, 3D kijelzős telefon prototípusával álltak elő - egyik elképzelés sem teljesen új, valamelyest hajlékony kijelzőt (még ha nem is olyan flexibilis megoldást mint a kutatók demójában) már az LG G Flex modelljeiben is láthattunk, térbeli megjelenítésre pedig többek között az Amazon végül kudarcot vallott Fire Phone készüléke is képes volt.

A kutatók HoloFlex névre keresztelt megoldásukkal ugyanakkor a telefonokkal való interakciót is átrajzolnák. Az elképzelés szerint a térben megjelenített objektumokat a felhasználók a kijelző bökdösése és simogatása mellett a telefon hajlítgatásával is manipulálhatnák. A készítők példájával élve, a jól ismert Angry Birdsöt beizzítva, a madarakat kilövő csúzlit a telefon hajlításával, majd elengedésével lehet lövésre bírni - mindezt akár az ismert két dimenziós helyett térbeli környezetben. A HoloFlex készüléket a szakértők továbbá egy mélységérzékelős előlapi kamerával is kiegészítették, így az eszköz a videokonferenciák során a partner térbeli megjelenítésére is lehetőséget ad - feltéve, ha a beszélgetés mindkét végén HoloFlex telefon található.

01:13
 

HoloFlex: Holographic, flexible smartphone projects princess Leia into the palm of your hand

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kijelző működési elve egyébként kifejezetten érdekes: a ránézésre 6 hüvelyk körüli eszköz egy 1920x1080 pixel felbontású, flexibilis OLED panelre épít (amelyet a készítők ennek megfelelően FOLED-ként emlegetnek), amely a megjelenített képeket 12 képpont széles, kerek blokkokra osztja fel, ezekben kvázi kiterítve a kép adott szegmensének minden oldala megjelenik. A kijelző fölé egy 3D nyomtatással készült mikrolencserendszer kerül, a fenti blokkokhoz igazodva, amely aztán térbeli képpé formálja az alatta fekvő panel tartalmát. Az eszközt mozgatva így tetszőleges szögből megtekinthető a megjelenített tárgy, sőt akár egyszerre több felhasználó, több különböző nézőpontból is láthatja azt. Az eljárás hátránya, hogy miután lényegében a 12 pixel széles szegmenseket használja virtuális, térbeli képpontokként, a végül kapott tényleges felbontás jelentősen kisebb, mint a FOLED panel eredeti, Full HD értéke - esetünkben ez mindössze 160x104 pixel.

Az 5.1-es Androidot futtató, Snapdragon 810 lapkával és 2 gigabájt RAM-mal szerelt prototípus tehát még messze van a tömeggyártástól, az abban felvázolt kijelzőtechnológia ugyanakkor kifejezetten érdekes megközelítést jelent. Az egyelőre kérdéses, hogy a lencserendszert meddig tudják tovább zsugorítani a kutatók, egy piacra szánt eszköz esetében ugyanis lényegében a jelenleg forgalomban lévő telefonok önálló képpontjainak méretére kellene kicsinyíteni azokat, alattuk pedig a 4K paneleket is jócskán meghaladó felbontású FOLED panelre lenne szükség, hogy a térbeli kép minősége versenyezhessen a mai telefonok kétdimenziós képével - egy esetleges piaci rajt tehát még jóval odébb van. A megoldást a fejlesztők a mai napon San Jose-ben rajtoló ACM CHI konferencián mutatják be részletesebben.

a címlapról