:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 9. 16:30

Hajlítható 3D-s OLED kijelzőt demózott a Queen's University

Térbeli megjelenítésre képes, hajlítható okostelefonnal rukkoltak elő kanadai fejlesztők. A HoloFlex névre keresztelt eszköz nem csak a kijelzőt, de kezelést is átalakítaná.

Az okostelefonok és táblagépek palettája az utóbbi egy-két évben egyre unalmasabbá válik - bár a motorháztető alatt évről évre egyre erősebb hardver ketyeg, a kamerák egyre szebb képeket csinálnak és a kijelzők felbontása is az egekben jár, lényegében minden ősszel és tavasszal ugyanazokat a lapos üvegszappanokat kapjuk, mint a megelőző szezonban, az alapkoncepció már jó ideje ugyanaz.

Ezen változtatnának a kanadai Queen's University fejlesztői, akik egy hajlítható, 3D kijelzős telefon prototípusával álltak elő - egyik elképzelés sem teljesen új, valamelyest hajlékony kijelzőt (még ha nem is olyan flexibilis megoldást mint a kutatók demójában) már az LG G Flex modelljeiben is láthattunk, térbeli megjelenítésre pedig többek között az Amazon végül kudarcot vallott Fire Phone készüléke is képes volt.

A kutatók HoloFlex névre keresztelt megoldásukkal ugyanakkor a telefonokkal való interakciót is átrajzolnák. Az elképzelés szerint a térben megjelenített objektumokat a felhasználók a kijelző bökdösése és simogatása mellett a telefon hajlítgatásával is manipulálhatnák. A készítők példájával élve, a jól ismert Angry Birdsöt beizzítva, a madarakat kilövő csúzlit a telefon hajlításával, majd elengedésével lehet lövésre bírni - mindezt akár az ismert két dimenziós helyett térbeli környezetben. A HoloFlex készüléket a szakértők továbbá egy mélységérzékelős előlapi kamerával is kiegészítették, így az eszköz a videokonferenciák során a partner térbeli megjelenítésére is lehetőséget ad - feltéve, ha a beszélgetés mindkét végén HoloFlex telefon található.

01:13
 

HoloFlex: Holographic, flexible smartphone projects princess Leia into the palm of your hand

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kijelző működési elve egyébként kifejezetten érdekes: a ránézésre 6 hüvelyk körüli eszköz egy 1920x1080 pixel felbontású, flexibilis OLED panelre épít (amelyet a készítők ennek megfelelően FOLED-ként emlegetnek), amely a megjelenített képeket 12 képpont széles, kerek blokkokra osztja fel, ezekben kvázi kiterítve a kép adott szegmensének minden oldala megjelenik. A kijelző fölé egy 3D nyomtatással készült mikrolencserendszer kerül, a fenti blokkokhoz igazodva, amely aztán térbeli képpé formálja az alatta fekvő panel tartalmát. Az eszközt mozgatva így tetszőleges szögből megtekinthető a megjelenített tárgy, sőt akár egyszerre több felhasználó, több különböző nézőpontból is láthatja azt. Az eljárás hátránya, hogy miután lényegében a 12 pixel széles szegmenseket használja virtuális, térbeli képpontokként, a végül kapott tényleges felbontás jelentősen kisebb, mint a FOLED panel eredeti, Full HD értéke - esetünkben ez mindössze 160x104 pixel.

Az 5.1-es Androidot futtató, Snapdragon 810 lapkával és 2 gigabájt RAM-mal szerelt prototípus tehát még messze van a tömeggyártástól, az abban felvázolt kijelzőtechnológia ugyanakkor kifejezetten érdekes megközelítést jelent. Az egyelőre kérdéses, hogy a lencserendszert meddig tudják tovább zsugorítani a kutatók, egy piacra szánt eszköz esetében ugyanis lényegében a jelenleg forgalomban lévő telefonok önálló képpontjainak méretére kellene kicsinyíteni azokat, alattuk pedig a 4K paneleket is jócskán meghaladó felbontású FOLED panelre lenne szükség, hogy a térbeli kép minősége versenyezhessen a mai telefonok kétdimenziós képével - egy esetleges piaci rajt tehát még jóval odébb van. A megoldást a fejlesztők a mai napon San Jose-ben rajtoló ACM CHI konferencián mutatják be részletesebben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.