Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 25. 18:00

iPadre hozna egérkurzort a magyar fejlesztésű dokkoló

Piacra kerülhet a magyar fejlesztésű, vezeték nélküli Apple-termékekhez szánt dokkoló. A termék multifunkciós, tároló, Wi-Fi router, vagy AirPlay szerver funkcióját is betöltheti, az USB portokra pedig akár egér is csatlakoztatható.

HIRDETÉS

Egy magyar startup készítheti el az első univerzális, vezeték nélküli Apple dokkolót, mely nem csak MacBookhoz, de iPadhez, illetve akár iPhone-hoz is használható lesz. A négy személyből álló csapat Kisckstarter projektje a mai napon átlépte a fejlesztéshez, valamint a gyártás beindításához szükséges 60 000 angol fontos összeget, így jövő márciusban piacra kerülhetnek az első DoBoxok.

A több mint egy éve, 2015 januárjában indult fejlesztés célja az Apple által szabott bizonyos korlátok kitolása, áttörése, mindezt egy univerzális, akár a vezetékeket teljesen nélkülöző dokkolóval. A letisztult, részben az Apple eszközeinek dizájnjára hajazó készüléken összesen hat port kapott helyet. A tápellátáshoz, illetve töltéshez szükséges Micro-USB aljzaton túl egy 3,5 milliméteres jack aljzat, egy HDMI, két USB port, illetve egy gigabites Ethernet csatoló is helyet kapott a könnyű és kompakt, 125x125x18 milliméteres házon.

A DoBox emellett egy beépített, 5000 mAh-s akkumulátort, illetve (802.11 a/b/g/n) Wi-Fi kapcsolódási pontot is tartalmaz. A processzort szerepét egy A53-as magokkal szerelt rendszerchip látja el, melyhez 1 gigabájt rendszermemória, valamint egy 32 gigabájtos eMMC tároló társul, ami egy Micro SDHC memóriakártyával tovább bővíthető. Utóbbiakkal például kiegészítő az Apple eszköz(ök) belső tárhelye, vagy átmeneti tároló is lehet több eszköz között.

Amennyiben ez nem lenne elég, az USB portokhoz pendrive, vagy akár külső merevlemez is kapcsolható, melyek tartalmához a DoBoxon keresztül ugyancsak hozzá lehet férni. Az USB portokhoz emellett nyomtató, illetve akár még billentyűzet vagy egér is kapcsolható. Utóbbi funkciója iOS alatt egyelőre csak az eszköz szoftverén belül működik, ugyanakkor a készítők ezt a lehetőséget a DoBox nyílt SDK-jával más fejlesztőknek is elérhető lesz. Az alternatív felhasználásra a készítők saját példával szolgálnak, a csatlakoztatott egér egy VNC-re alapozó egyedi klienssel távoli asztalon is kihasználható lesz.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az eszköz a Wi-Fi, valamint az AirPlay támogatás segítségével hangot vagy képet is képes kivezetni, miközben a beépített vezeték nélküli egység akár routerként is funkcionálhat. Hab a tortán, hogy a DoBox akkumulátora nem csak a tápellátást biztosítja, de arról akár tölteni is lehet a csatlakoztatott eszközöket.

A DoBoxot legkorábban jövő márciusban kezdhetik szállítani, a dokkolókra jelenleg 119 fontos, azaz nagyjából 48 000 forintos áron lehet bejelentkezni a Kickstarter oldalán. Bár a magyar projekt átlépte a fejlesztéshez, illetve véglegesítéshez minimálisan szükséges 60 000 fontot, a nagy volumenű gyártáshoz, illetve a további fejlesztésekhez továbbra is támogatókat keres a DoBox.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:42

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.