Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 18. 11:00

RoboVM - ennyi volt

Igen keményet lépett a Microsoft, azonnali hatállyal leállította a RoboVM fejlesztését. A cég a jövőben inkább a C#-ra koncentrálna, mint a keresztplatformos fejlesztés nyelvére.

HIRDETÉS

Pontot tett a RoboVM-hullámvasút végére a Microsoft - az elképzelhető legrosszabb értelemben, a redmondi cég nemes egyszerűséggel bezárta a különleges fejlesztői eszköz fejlesztését. A  RoboVM tavaly őszig független cégként működött, akkor vásárolta fel a csapatot a Xamarin, ez utóbbit pedig idén kebelezte be a Microsoft, így került a birtokába a RoboVM is.

A RoboVM egy viszonylag egyedi megoldás, amely lehetővé teszi, hogy Javában írt alkalmazások fussanak iOS-en. Az Apple mobilos platformja (pontosabban az Xcode) alapértelmezésben csak C, C++, Objective-C és Swift kódot fogad, a RoboVM azonban egy (llvm-alapú) Java bájtkód-gépi kód fordítóval lehetővé tette, hogy iOS-kompatibilis natív kód jöjjön létre Java (sőt: Kotlin) forráskódból is. Azt nem kell részletezni, hogy ez miért nagyon fontos: az androidos alkalmazások így sokkal könnyebben portolhatóak iOS-re, a két platform támogatása lehetséges az egységes üzleti logikával.

Hogyan tovább?

Kezdjük a jó (vagy kevésbé rossz) információval: a Microsoft minden RoboVM vásárlónak visszatéríti a licencek árát, a folyamat megkezdéséhez csupán fel kell venni a kapcsolatot a támogatási osztállyal. Ezen felül kárpótlásképp a Microsoft ingyenesen biztosít fél évnyi Xamarin Test Cloud Start előfizetést vagy egy évnyi HockeyApp Business S előfizetést. Ezen felül a RoboVM díjmentessé válik 2017 április 30-ig, ami elvben elegendő időt biztosít egy alternatív platform bevezetésére.

Javából iOS-app - jó volt, ennyi volt.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

És akkor lássuk az igazán fekete levest: a RoboVM fejlesztése múlt héttel teljesen, tökéletesen leáll. Ez azt jelenti, hogy a csapat egyáltalán nem követi le a következő bő egy évben az iOS változásait, így könnyedén elképzelhető, hogy egy iOS-frissítés simán működésképtelenné teszi a RoboVM-ben fejlesztett appokat, ez ellen pedig semmilyen védelmet nem élveznek immár a megoldásra fogadó cégek.

Nem volt jóindulatú lépés

A Microsoft a döntéssel egyértelművé tette: a keresztplatformos mobilfejlesztés alapjául a C# és .NET környezetet szánja, a Java pedig ebbe a képbe már egyáltalán nem fér bele. A döntést az teszi különösen barátságtalanná, hogy nincs kivezető periódus, tehát a fejlesztés leállítása azonnal és végleges. A hab a tortán: a RoboVM eredetileg nyílt forráskódú szabad szoftver volt, ezt közvetlenül a felvásárlás előtt zárták be a projekt fejlesztői (vélhetően a felvásárlás egyik feltételeként). A Microsoft könnyedén megtehette volna, hogy újra kinyitja a forráskódot, így a RoboVM-használó cégek legalább ideiglenesen foltozni tudják a keretrendszert - ezt azonban a redmondi szoftverház nem húzta meg.

Nagy kérdés, hogy milyen út marad azok előtt, akik a Javára fogadtak a keresztplatformos fejlesztés kapcsán. Vannak ugyanis a RoboVM mellett alternatív megoldások, mint a hazai fejlesztésű Migeran, amelynek műszaki alapjait az Intel is megvásárolta az Intel Multi-OS Engine alá. Szintén szóba jöhet a Google-féle J2ObjC transpiler, amelyet a cég házon belül is használ, például az Inbox app esetében, így várhatóan támogatott marad egy ideig.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:25

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.