Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 14. 12:03

Hozott anyagból készít SSD-t az Intel

Megjelentek az Intel első TLC-s SSD meghajtói. A termékek egyik érdekessége, hogy azokban sem a vezérlő, sem a NAND nem köthető az Intelhez, a vállalat mindkét főkomponenst külső beszállítótól vásárolja.

Hosszú várakozást megelőzően rukkolt elő első, TLC NAND-okra épülő konzumer SSD-ivel az Intel. A meglepő: ugyan a cég saját vezérlőt és NAND-chipeket is gyárt, ebben a modellben "hozott anyagból", vagyis más lapkagyártók termékeivel dolgozott. Az új, SSD 540s sorozat tagjai 2,5 hüvelykes és M.2 (2280) formátumban egyaránt elérhetőek, akár 1000 gigabájtos tárkapacitással.

Utóbbi elsősorban az M.2-es formátumot preferáló vásárlóknak lehet jó hír, eddig ugyanis nem volt kiskereskedelmi forgalomban elérhető 1 terabájtos modell, az Intel megoldása tehát ilyen szempontból hiánypótlónak tekinthető, ez pedig indokolhatja a saját memóriák helyett a külső termékek beépítését. Az SSD 540s sorozatnak hála ez most megváltozott, ugyanakkor az összképet némileg árnyalja, hogy a széria még az egyre korosodó SATA 6 Gbps felületet alkalmazza, a nagyobb sávszélességet kínáló PCIe csatoló sajnos nem opció.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Komponensek szempontjából érdekes összképet fest az SSD 540s, ugyanis mind a vezérlő, mind pedig a NAND chipek külső beszállítótól származnak. Előbbi szerepét a Silicon Motion SM2256 tölti be, utóbbiakat pedig a Hynix szállítja 16 nanométeres TLC típusú modellek formájában.

A nyers teljesítményadatok alapján átlagosnak nevezhető a széria. Bár az 560 MB/s-os szekvenciális olvasás, illetve a 480 MB/s-os szekvenciális írás megfelel a jobb SATA-s SSD-k értékének, utóbbi érték csak korlátozott ideig képes fenntartani a meghajtó, ezt követően pedig 70-125 MB/s-ig eshet vissza a tempó. Mindez nagyrészt a TLC NAND-ok számlájára írható, melyek rendre lassabb írási sebességre képesek mint az MLC-s társaik, az eltérő, teljesítmény helyett kapacitásra fókuszáló belső felépítés miatt. A lapkák ezen gyenge képességét általában SLC pufferrel próbálják szépíteni, a cellák egy részét így konfigurálva a teljes tárterület pár százaléka kvázi gyorsítótárként használható. Nagyobb adatmennyiség egyidejű kiírásakor ez gyorsan megtelhet, a sebesség pedig a TLC cellák képességeinek megfelelő szintre zuhan.

Az Intel külön gondolt az üzleti felhasználókra, ugyanis 5400s típusjelzéssel is piacra kerülnek az SSD-k, melyek már vPro és AMT (Active Management Technology) támogatással is rendelkeznek, így akár távolról is elvégezhető az SSD-k visszaállíthatatlan törlése. Az AES-256 titkosítással is rendelkező SSD-k a legnagyobb, 1 terabájtos modell mellett 120, 180, 240, 360, illetve 480 gigabájtos kapacitással is elérhetőek lesznek. Az 5 év garanciával érkező meghajtók pontos árazását nem közölte az Intel, ugyanakkor külföldi webshopokban már elérhető 540s. A legkisebb, 120 gigabájtos modellért 55, a legnagyobb, 1 terabájtos verzióért pedig 330 dollárt kérnek (nettó árak)t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról