Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 7. 15:11

Megérkezett a stabil Vivaldi

Egypontnullás verziót kapott a Vivaldi, először vehető igénybe stabil változatban az Opera társalapítójának új böngészője. A tavaly bejelentett szoftvert fejlesztői elsősorban haladó felhasználóknak szánják.

Első stabil verziójához érkezett a Vivaldi, az Opera volt vezére és társalapítója Jon von Tetzchner új böngészője. A kifejezetten haladó felhasználóknak (power user) szánt szoftvert fejlesztői tavaly év elején jelentették be, azóta a böngésző béta változatban volt kipróbálható. A Chromiumra építő, azt fejlett képességekkel kibővítő szoftver most kapott először "egypontnullás" verziót, amelyet az érdeklődők már szabadon letölthetnek a cég weboldaláról.

A Vivaldi elsődleges megkülönböztetőjegye a széles körben használt Chrome-mal vagy Firefox-szal szemben, hogy azzal a vállalat már a telepítést követően rögtön, a lehető legteljesebb mértékben ki akarja szolgálni a power userek igényeit, különböző kiegészítők telepítése nélkül - a konkurensek ezzel szemben a funkcióhegyek helyett inkább a használat leegyszerűsítésére fókuszálnak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hogy csak néhányat említsünk a böngésző képességeiből, azzal nem csak csoportokba rendezhetők a megnyitott lapok, de azokat az ablak bármelyik széle mentén elhelyezhetjük - a Vivaldi felületének színei ráadásul mindig az aktuálisan megnyitott oldalhoz igazodnak. Az egyes weboldalak emellett csempeszerűen is elrendezhetők egymás mellett a böngészőben, így egyszerre több megnyitott oldal is aránylag kényelmesen olvasható. A Vivaldi természetesen egy sor egeres gesztust és billentyűkombinációt is támogat a gyors munkához, illetve az egyes munkamenetek elmentésére is lehetőség van, azt később megnyitva minden korábban használt lap visszaállítható. A böngészőben mindezeken túl egy beépített jegyzetapp is helyet kapott, amelybe a különböző szöveges megjegyzések helyett akár képek is ágyazhatók.

Persze akinek kevés lenne a Vivaldi által "gyárilag" kínált funkciópaletta, itt is használhat kiegészítőket, a szoftver a Chrome-hoz készült kiegészítők túlnyomó részét támogatja. A Chromium alapoknak köszönhetően V8 és Blink motorokra építő böngésző jelenleg csak asztali platformokat céloz, azokat viszont korrektül lefedi, Windows, OS X és Linux rendszerekre is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról