Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 23. 09:30

Ötlettől a validálásig: online workshopot indítunk

Új témával és új formátummal jelentezik április 5-én, 18 órakor a HWSW és az IT Factory közös képzéssorozata. A következő állomáson egyetlen, 2 órás online előadásban ismerkedünk meg a prototipizálás alapfogalmaival, eszközeivel és munkafolyamataival.

Nem minden ötletből érdemes mobilalkalmazást fejleszteni - erre az igazságra sokan csak túl későn, a fejlesztés utolsó méterein jönnek rá, sok száz vagy sok ezer befektetett munkaóra után. De mi lenne, ha az ötletet még a fejlesztés kezdetén meg tudnánk mutatni a felhasználóknak és még azelőtt összegyűjthetnénk a visszajelzéseket, mielőtt zsákutcába futnánk?

A megoldás a prototipizálás - olyan villámgyorsan összerakható felületek készítése, amelyek már-már appnak látszanak, és ami még fontosabb, úgy is viselkednek. Ezt már fókuszcsoportok, egyszerű felhasználók kezébe lehet adni, a visszajelzéseket pedig vissza lehet csatornázni a fejlesztés menetébe. Igen, szélsőséges esetben ez azt is jelentheti, hogy az ötlet már ennél a pontnál megbukik, és mehetünk vissza az ötletelő szobába. Ez persze fájdalmas, de jobb ilyenkor, mint egy-két év múlva, a nagy rajtot követően jönne az arconcsapás.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A validációhoz (mert így hívják a fenti folyamatot) tehát kipróbálható prototípusra van szükség. Szerencsére ma már egyszerűen és gyorsan elő lehet állítani egy ilyet, a mai eszközökkel az app ötletét odáig el lehet vinni, hogy adatokat gyűjthessünk és validálhassuk elképzeléseinket. Az ehhez használatos eszközök és a felhasznált munkafolyamatok megismerésében nyújt segítséget a gyakorlat-orientált előadásunk, melyet április 5-én, kedden 18 órakor a budapest.mobile fejlesztői Facebook-csoport szabadúszó fejlesztői és mobilos szakemberei tartanak meg.

A 2 órás gyakorlat-orientált online workshopon lépésről-lépésre vesszük végig ezt a folyamatot. Az ötletek összegyűjtése és feldolgozása után elleshetsz néhány technikát, amivel kijelölheted azokat a feature-öket, amelyek a leendő app lényegét jelentik majd. Ezt a drótvázrajzolás és néhány képernyő designja követi, hogy aztán megépíthessük a pár kódsorból álló prototípust. Végül a tesztelés és a mérés jön, így megismerhetjük a potenciális felhasználókat és a viselkedésüket az alkalmazásban.

Az előadás mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény rögzítésre is kerül, az elkészült videó utólag is visszanézhető, így ha nem tudod élőben követni, akkor erre később is szakíthatsz időt. Az online részvétel mellett nagyon korlátozott számban helyszíni, tantermi helyek is rendelkezésre állnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról