Szerző: Voith Hunor

2015. december 10. 18:00

Így zárja majd el az adatokat maga elől a Microsoft

A cég újabb részleteket osztott meg az új németországi adatközpontokkal kapcsolatos terveiről.

Egy hónapja ismertette európai adatközpontbővítési terveit a Microsoft, melynek egy felettébb érdekes elemén már akkor is megakadt a szemünk. A cég Frankfurtban (Germany Central régió) és Magdeburgban (Germany North-East régió) egy-egy új adatközpontot épít, melyekben az eddigi gyakorlatához – és a többi felhős szolgáltatótól is eltérően – elzárja maga elől az általa birtokolt és üzemeltetett szervereken tárolt ügyféladatokat. Azokat teljes mértékben az általa megbízott adatgondnok (data trustee), jelen esetben Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems fogja kezelni.

(Majdnem) nulla hozzáférés

A lépést az amerika igazságügyi szervek felőli egyre nagyobb nyomás indokolja. Álláspontjuk szerint a Microsoft akkor is kötelezhető az általa üzemeltetett szervereken tárolt ügyféladatok átadására, ha a gépek fizikailag nem az Egyesült Államok területén vannak. A Microsoft persze nem volt hajlandó harc nélkül kötélnek állni, hiszen a (lehetséges) vásárlók meglehetősen bizalmatlanokká váltak az amerikai felhős szolgáltatókkal szemben a Snowden-féle kiszivárogtatások óta. A vállalat azonban már többször is alulmaradt, amikor bírósági döntésig vitte az adatszolgáltatási kéréseket, így radikálisan más megoldás után kellett néznie.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A gyakorlatban egyelőre nem tesztelt, de a jelenlegi jogi környezet alapján valódi kiútnak tűnő alternatíva gyanánt a Microsoft harmadik felet vont be. A döntés részleteit ismertető újabb blogbejegyzés szerint az adatgondnok szerepét betöltő T-Systemsnek alapesetben mindkét új német adatközpontban kizárólagos adatkezelői joga lesz. A Microsoft kizárólag alaposan indokolt műszaki beavatkozás esetében kérhet és kaphat hozzáférést, előre meghatározott időablakra, melynek lejártával a jogosultság automatikusan hatályát veszti. A hozzáférést csak az adott műszaki problémával foglalkozó mérnök kapja meg, tevékenységét pedig a T-Systems részéről folyamatosan monitorozzák és naplózzák.

Az adatközpontokban az összes digitális és fizikai hozzáférés szerepkör-alapú (role based access model, RBAC), a Microsoft szerint mindez nagyon aprólékos szabályozásra ad majd lehetőséget. A fizikai RBAC pedig azt jeleni, hogy minden Microsoft-alkalmazott látogatását, ami a szolgáltatások üzemeltetésével kapcsolatos, a T-Systemsnek kell jóváhagynia, és a látogatás időtartama alatt végig kíséretet kell biztosítania az érintett ember mellé. Az adatgondnok által alkalmazandó jóváhagyási szabályokról egyelőre még nincs információ, de a Microsoft várhatóan ezekről is ad majd tájékoztatást, ahogy közeledik majd az adatközpontok üzembe helyezése.

Ami Németországban történik, ott is marad

A két adatközpontot összekötő dedikált hálózatot a Microsoft egy (meg nem nevezett) német szolgáltatótól bérli, replikáció és archiválás pedig csak a Germany Central és Germany North-East régiókban üzemelő szerverekre történhet. A vállalat szerint az egyetlen, ami a biztonságos zónákat elhagyhatja, az a minden régióban leképzett indextábla, ami a böngészőket az előfizetéseknek megfelelő adatközponti régiókba irányítja. A Microsoft a két német adatközpontban még a tanúsítványkibocsátói szerepkört sem vállalta, és azt is harmadik (egyelőre szintén ismeretlen) félnek szervezte ki.

A Microsoft tervei egyelőre egyedülállóak, de ha a gyakorlatban is kiállják a próbát, precedensértékűvé válva a többi nagy felhős szolgáltatót is elindíthatják ebbe az irányba.

a címlapról