Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 4. 16:45

Mire lehet jó az érinthető hologram?

Az érinthető hologrammal már nem csak láthatjuk, de tapinthatjuk is a fényt, mely érintésünkre reagál. A fejlesztés számtalan területen hasznosítható, a gyógyászattól egészen a mobilkommunikációig.

Érintésre reagáló hologramot demonstráltak a Utsunomiya Egyetem kutatói, a Fairy Lights névre hallgató megoldás az első nagyobb lépés lehet az ember és hologram közötti interakció irányába. A fejlesztés a fókuszált femtoszekundumos lézertechnológiát kombinálja egy holografikus számítási mezővel. Az ultrarövid, alig 10−15 másodpercig, azaz a másodperc egy biliárdod részéig tartó lézerimpulzusok alkalmazásának nagy előnye, hogy a nanoszekundumos megoldással ellentétben biztonságosabb, nem okoz semmilyen sérülést az emberi bőrön, stimulálja viszont a tapintásért felelős receptorokat.

Ott leszel?

Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Ott leszel? Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Az újfajta hologramok segítségével tehát a fényt már nem csak láthatjuk, de érinthetjük is -  a sugarak ráadásul reagálnak is a tapintásunkra. A nyilvánosságra hozott bemutató olyan apró méretű és egyszerű hologramokkal szemlélteti a technológiában rejlő lehetőségeket, mint például az érintésérzékeny jelölőnégyzet.

03:20
 

Fairy Lights in Femtoseconds: Tangible Holographic Plasma (SIGGRAPH)

Még több videó

Egy nagyobb méretű lézerrel operáló verzió a gyógyászatban és az építészetben is hasznos lehet, nem beszélve az informatikáról vagy a szórakoztatóiparról, mondta a kutatást vezető Dr. Ocsiai Joicsi. Az interaktív hologram segítségével a bárhova kivetíthető klaviatúra billentyűi mellett akár egy videohívás beszélgetőpartnere is érinthetővé válik.

Az egyelőre gyerekcipőben járó hologramtechnológiákra persze más cégek is szemet vetettek: az LG Display vezette dél-koreai ETRI konzorcium egy színes és háromdimenziós hologramot demózott. A Rubik-kockát forgató bemutató mérete, illetve képminősége bár hagyott némi kívánnivalót maga után, de az ETRI gőzerővel dolgozik a problémák kiküszöbölésén. A konzorcium első célja egy 10 hüvelykes holo TV, amit 2021-re ígérnek. A fejlesztések hosszabb távon akár azt is eredményezhetik, hogy a következő évtizedben a holografikus valóság átveszi a jelenleg még csak szárnyait bontogató virtuális valóság szerepét.

a címlapról

last minute bug

28

Döcögősen rajtol a Firefox 78

2020. július 3. 10:05

A Mozillának az utolsó utáni pillanatban kiszúrt bugok miatt kellett félbeszakítania a frissítés kiadását.