Szerző: Voith Hunor

2015. november 23. 12:05

Visszavonta a novemberi Windows 10 ISO-kat a Microsoft

Ezzel ideiglenesen az egyszeri kötelező frissítés nélküli tiszta telepítés lehetősége is megszűnt. A Microsoft indoklásában semmilyen nyomós műszaki okot nem jelölt meg, és a cég arról sem beszélt, mikortól lesznek újra elérhetőek a November Update-es ISO-k.

Váratlanul visszavonta a Microsoft a Windows 10 másfél hete kiadott 1511-es verziójának önállóan letölthető változatát. Az ISO képfájl létrehozására vagy a már installát Windows 10 frissítésére szolgáló Media Creation Tool (MCT) újra a július végén kiadott 10.0-s verzió-  és 10240-es buildszámot viselő operációs rendszer fájljait tölti le. A valamikor a múlt hétvégén eszközölt változást a letöltési oldalon egy mondattal jelölte a Microsoft: "Ezeket a letöltéseket nem lehet a Windows 10-es PC-k November Update-re (1511-es verzió) történő frissítésére használni."

A lépés több szempontból is érdekes. Egyfelől a mérföldkőnek szánt frissítés kiadása után még a Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul is az MCT-t ajánlotta azoknak, akik nem akarják megvárni, amíg a láthatóan nagyon lassú terítési folyamatban rájuk kerül a sor. (A rollout pedig tényleg visszafogott ütemű, nálunk is van még olyan szerkesztőségi gép, amit a Windows Update még mindig nem akar 1511-esre frissíteni.) Ez egyébként a változtatás előtt úgy történt, hogy az MCT elindítása után a frissítést és a beállítások, dokumentumok megőrzését kellett választani, a telepítő pedig a Windows Update-hez hasonlóan 1511-esre frissítette a rendszert.

Ez persze nem nagy érvágás, a lassú terítési folyamat abszolút érthető egy ilyen horderejű frissítés kiadásakor, az esetleges hibákat, kompatibilitási problémákat menet közben is lehet javítani, csökkentve a potenciálisan érintett felhasználók számát. A 1511-es ISO-k visszavonásával viszont a November Update egyik leghasznosabb újítása, az előzetes frissítés nélküli tiszta telepítés lehetősége is eltűnt. Így azok, akik eddig nem készítettek 1511-es képfájlt a visszavont Media Creation Toollal, addig nem élhetnek majd ezzel az opcióval, amíg a Microsoft nem teszi újra elérhetővé a 1511-es MCT-t ami innen nem hivatalosan még letölthető, de használatát ennél fogva mindenkinek csak saját felelősségére ajánljuk.

A régi és az új Media Creation Tool

A változtatással kapcsolatban megkerestük a Microsoft Magyarországot, ahonnan egyelőre ugyanazt a standard választ kaptuk, mint a külföldi sajtó képviselői. "A November Update eredetileg az MCT révén is elérhető volt, de úgy döntöttünk, hogy a jövőbeli telepítéseknek a Windows Update-en keresztül kell történnie. A felhasználók továbbra is letölthetik a Windows 10-et az MCT-vel, de a November Update-et a Windows Update-en keresztül kapják meg." Tóth András hazai Windows-üzletágvezető a lassú terítési folyamatot is megerősítette, hozzátéve, hogy ennek nem műszaki hiba az oka.

A változtatások a vállalati ügyfeleket nem érintették, az MSDN-ről továbbra is a 1511-es verzió tölthető le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról