Szerző: Voith Hunor

2015. október 16. 11:45

Nemsokára frissítés nélkül is lehet Windows 10-et telepíteni

Néhány hét múlva Windows 7, 8 és 8.1 kulcsokkal is lehet aktiválni a Windows 10-et. Az ingyenes frissítési lehetőséget így végre tiszta telepítéssel is igénybe lehet venni, de a változtatás – ahogy lenni szokott – új kérdéseket is felvet.

A Microsoft néhány napja tette elérhetővé az Insider program részvevői számára a Windows 10 10565-ös buildjét, mely a hibajavításokon felül több funkcionális újítást is kínál – ezeket a Microsoft ebben a blogbejegyzésben gyűjtötte össze. A Magyarországon nem igazán releváns Cortana-fejlesztések és az egyéb kisebb-nagyobb módosítások azonban egyetlen változtatás mellett (univerzális hasznosságban mindenképp) eltörpülnek.

A cég engedett a felhasználói nyomásnak, így a Threshold 2 kódnevű frissítés kiadása után lehetőség lesz úgy élni az ingyenes Windows 10-frissítéssel, hogy már legelső alkalommal is tiszta telepítést hajtunk végre. Ehhez két dologra lesz szükség, a 10565-ös buildből készített lemezképre és egy érvényes Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mint ismert, jelenleg kizárólag úgy lehet élni a Microsoft által (a jelenlegi állás szerint) jövő év július végéig biztosított ingyenes Windows 10-frissítés lehetőségével, hogy az új operációs rendszert legelső alkalommal mindenképpen egy már meglévő (és teljesen naprakészre frissített) Windows 7 vagy 8.1-re telepítjük. Erről a még néhány hétig érvényes sémáról, a frissítésre használt gépről generált és az aktivációs szervereken tárolt ujjlenyomat szerepéről korábban részletesen írtunk, ezeket most nem ismételjük meg.

Ezt a gyakorlatot a Windows 10 megjelenése óta rengeteg kritika érte, joggal. Egyrészt a Microsoft nagyon gyenge kommunikációt tett az új aktivációs eljárás mellé, másrészt alaposan megnehezítette azok dolgát, akik Windows 10-es korszakukat tiszta lappal (és telepítéssel) szerették volna indítani.

A friss Insider-buildben az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján az új aktivációs folyamat a Microsoft által ígérteknek megfelelően működik. A Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsos aktivációt telepítéskor két alkalommal lehet megejteni, vagy pedig a már telepített operációs rendszer aktivációra szolgáló menüpontjában, a "Termékkulcs megváltoztatása" gombra kattintva (a Beállítások között).

Az eddigi tesztek (saját próbánkat is beleértve) szerint a 10565-ös buildből készült telepítő a korábban egyszer már Windows 10-frissítésre felhasznált Windows 7, 8 vagy 8.1 termékkulcsokat is elfogadja. Ezek szerint a Microsoft vagy nem társítja aktivációs szerverein a legelső frissítéskor generált ujjlenyomatok mellé a frissítési alapként szolgáló korábbi Windows termékkulcsát, vagy a vállalat a minél gyorsabb ütemű és szélesebb körű Windows 10-penetráció elérése miatt kevésbé szigorú ellenőrzési politikát folytat.

Ezzel megoldódhat egy máig tisztázatlan kérdés, mellyel kapcsolatban a Microsofttól korábban lapunk is rendre eltérő állásfoglalásokat kapott – ez pedig a hordozható (azaz nem géphez kötött, OEM) Windows 7, 8, 8.1 licencek kérdése Windows 10-re történő frissítés után. Egy alkalommal azt az információt kaptuk, hogy a Windows 10-ujjlenyomat valahogy örökli a hordozhatóságot (például úgy, hogy ezek az operációs egyedi termékkulcsot kapnak, melyekkel új számítógépre is telepíthetőek lesznek), de ez nem bizonyult helytállónak.

Aztán módosult a cég álláspontja, bár erről már nem a szokásos hivatalos csatornán keresztül, hanem egy belsős dokumentumból értesültünk. Eszerint aki él az ingyenes frissítés lehetőségével, a Windows 10-et az adott PC-hez köti, és később a hardver alapján készített ujjlenyomat miatt azt nem tudja új gépre átmozgatni. Ezt a második opciót erősítette meg egy olvasónk is, akit a Microsoft néhány napja hasonlóan tájékoztatott. Az új aktivációs sémával viszont a tapasztalatok szerint meg lehet oldani az átmozgatást – viszont kérdéses, hogy jogilag ez megállja-e a helyét.

Az sem tiszta jelenleg, hogy az ingyenes frissítési periódus letelte után mi fog történni. Ha marad a Windows 7, 8, 8.1 kulcsokkal történő telepítés lehetősége, az lényegében egyet jelentene az egyéves határidő kitolásával. Ha viszont nem marad, akkor a Microsoftnak kutya kötelessége végre tisztába tenni a hordozható Windows 7, 8, 8.1 licencek kérdését.

a címlapról