Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 1. 14:10

Dupla kijelzős okostelefon és LTE-s okosóra az LG-től

Másodlagos kijelzővel felszerelt okostelefonról és LTE-képes okosóráról rántotta le a leplet az LG. A vállalat V10 nevű telefonjára dupla előlapi kamera is került, a második generációs Watch Urbane óra pedig az első Android Weart futtató eszköz saját LTE kapcsolattal.

Frissen bejelentett okostelefonnal és okosórával támadja a prémium szegmenst az LG. Noha a cég legújabb, V10 névre keresztelt telefonjába ismerős hardver került, az nincs híján az unortodox megoldásoknak: előlapján két kamera és egy keskeny, második kijelző is található.

LG V10: két kamera, két kijelző

Az LG V10 első pillantásra erősen emlékeztet a vállalat áprilisban bejelentett G4 csúcsmodelljére (melyről tesztünk itt olvasható), és a belsőségek tekintetében is akad átfedés. Mindkét eszközben a Qualcomm hatmagos Snapdragon 808 processzora dolgozik, négy darab, a kisebb feladatokhoz szánt energiatakarékos Cortex-A53 maggal, illetve két nagyobb teljesítményű Cortex-A57-tel - előbbi 1,44 gigahertzen, utóbbi 1,82-n ketyeg. A GPU is változatlan, maradt az Adreno 418. A RAM-ot a gyártó ugyanakkor a V10-nél már 4 gigabájtra bővítette, ehhez 64 gigabájt, microSD kártyával bővíthető belső tárhely társul, kisebb kivitelben a készülék nem is lesz kapható.

A telefon legizgalmasabb része kétségtelenül a kijelző, pontosabban kijelzők. A fő képernyő egy méretes, 5,7 hüvelykes IPS panel, 1440x2560 pixeles felbontással, akárcsak a G4-nél, noha itt a 0,2 hüvelykkel nagyobb képátló miatt egy hajszállal kisebb, 515 PPI a pixelsűrűség. A másodlagos kijelző közvetlenül a fő panel fölött nyúlik el, 2,1 hüvelyken, 1040x160 pixeles felbontással. A kis képernyő a nagy testvért lezárva is aktív marad, és olyan információkat jelenít meg, mint például a dátum, idő, időjárás vagy az akkumulátor töltöttségi szintje. A telefon használata közben a kijelzősávon különböző alkalmazásikonok jelennek meg.

Noha a másodlagos kijelző koncepciója nem gyakori, példátlannak sem mondható, elég a Samsung tavaly ősszel bejelentett Note 4 Edge készülékére gondolni, ahol a telefon hajlított jobb széle alatt húzódott meg egy folyamatosan aktív plusz panel. A funkció kétségtelenül érdekes, ugyanakkor nem látni, milyen előnyt kínál például egy darab OLED panellel szemben, amelynél szintén energiatakarékosan jelezhetők ki a fentiekhez hasonló információk, akár lezárt állapotban is, a kijelzőtechnológia ugyanis lehetővé teszi, hogy ilyenkor ne a teljes panel, csak az érintett pixelek kapcsoljanak be - ezt a megoldást egyébként számos készülék, többek között a tavalyi Moto X modellek is alkalmazzák.

A legújabb LG telefon hátlapján egy lézeres fókusszal és optikai képstabilizációval felszerelt 16 megapixeles kamera található - újabb közös pont a G4-gyel, amelyben a szenzor kiemelkedően jól teljesített. A kamerához ráadásul szoftveres újítások is párosulnak, az előző csúcsmodellből megismert manuális fényképezési beállítások már a videókészítésnél is elérhetővé váltak - amelyre akár 4K felbontással is lehetőség van - így a felhasználók már a mozgóképek készítéséhez is saját szájízük szerint állíthatják be az eszközt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A V10 előlapi kamerapárosa is mindenképp említést érdemel: a másodlagos kijelző mellett egy 80 és egy 120 fokos látószögű szenzor található, mindkét esetben 5 megapixeles felbontással. A szokatlan elrendezés ugyanakkor nem hoz majd 3D képeket vagy különösebb plusz funkciókat, valószínűleg a hasonló dupla kamerás elrendezésektől megszokott háttérelmosást és hasonló effekteket szolgálja majd.

Az okostelefonban egy vélhetően szintén a G4-ből kölcsönzött, 3000 mAh kapacitású akkumulátor található, ami kissé aggasztó képet fest az üzemidő kapcsán, miután az eggyel korábbi csúcsmodellnél nagyobb kijelzőről van szó - amelyhez egy plusz sáv is társul. Az LG a V10 árazásáról egyelőre nem közölt adatot, annyi azonban ismert, hogy ahogy az egzotikus eszközöknél lenni szokott, a készülék először Dél-Koreában lesz kapható.

LTE, Android Wearen először

A vállalat legújabb okosórája a G4-hez hasonlóan idén tavasszal bemutatkozott G Watch Urbane második generációja. Noha az előd megjelenésekor az LG saját rendszerrel is kísérletezett, a legújabb modell a jól ismert Android Wearrel a fedélzetén érkezik. Igaz az LG-től már láthattunk okostelefon nélkül is használható, saját LTE-kacsolattal rendelkező okosórát, a most bejelentett modell az első Android Weart futtató óra, amely saját, mobilhálózati adatkapcsolatot kap.

A cég érezhetően lefaragott a korábbi generáció masszív készülékházából, mindezt úgy, hogy közben a kijelző még valamivel nagyobb is lett. A fogyásnak azonban ára van, az eszköz hardverének egy része a szíjakba költözött át, amelyek így már nem cserélhetők. A kerek P-OLED kijelző 1,38 hüvelykre nőtt, 480x480 pixeles felbontással és egy az okosóráknál kifejezetten nagynak mondható, 570 mAh  kapacitású akkumulátorral.

A készülék oldalán három gomb is található, ezekkel az LG Health egészség- és fitneszappját, a kontaktlistát, illetve az alkalmazások lajstromát érhetjük el. A szokásos szenzorrengeteget felvonultató készülékház IP67-es besorolást kapott, az óra így por ellen teljesen védett, víz alatt pedig korlátozott ideig működik, 1 méter mélységben hivatalosan fél órát bír ki. Az LTE-kapcsolathoz egy nano-SIM-re lesz szükségünk, de az eszköz természetesen Wi-Fi és Bluetooth segítségével is használható. Az LG egyelőre az új Watch Urbane kapcsán sem közölt árakat, az eszköz a V10-hez hasonlóan Dél-Koreában, illetve az USA-ban rajtol, a későbbiekben pedig többek között az európai piacra is megérkezik.

Az LG lassan az év vége felé közeledve sem lazít a prémium szegmens ostromán: a kategóriában idén eddig már három csúcskategóriás okosórával és ugyancsak három okostelefon-zászlóshajóval is előrukkolt. A friss bejelentések bár mindenképp érdekesek, nem valószínű, hogy népszerűségrobbanást hoznak majd a cégnek - a V10 extrái bizonyára az árban is erősen érezhetők lesznek, a hasonló eszközöknek pedig egyébként sem egyszerű kitörni a kedvelők vékony rétegéből. Ami az új okosórát illeti, túl sok esély nincs rá, hogy az Android Wear és az LTE házassága látható előrelépést hozna az LG-nek a piacon, ez külön-külön sem sikerült nekik. A jelenlegi adatok szerint a sportkarperecek gyártóin kívül egyedül az Apple és a Samsung jutott be a terület első öt vállalata közé, közülük is csak az Apple-nek sikerült nagyot szólnia 3,6 millió eladott eszközével és közel 20 százalékos részesedésével, a Samsung az ötödik helyen 3,3 százalékkal kullog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról