Szerző: Voith Hunor

2016. február 23. 16:45:00

Virtualizációs fejlesztőt vett az Oracle

A vállalat a Ravellót vásárolta fel, nem hivatalos információk szerint félmilliárd dollárért. A néhány éves cég teljes egészében beolvad az Oracle-be, a termékportfólió a tranzakció lezárása után az Oracle Cloud részeként lesznek elérhetőek.

Mint a "nagyok" többsége, az üzleti modell "felhősítését" az Oracle is felvásárlásokkal gyorsítja, így további szakmai kompetenciát, vevőkört, munkaerőt is könnyebben szerezhet, mintha az ezekhez szükséges folyamatokat saját kútfőből vezényelné le. A vállalat alapítója és jelenlegi műszaki igazgatója, Larry Ellison többször is hangsúlyozta, az Oracle-t szeretné a felhős szolgáltatások egyik legnagyobb szereplőjévé tenni, ehhez pedig hajlandó az erőforrásokat is biztosítani.

A cég az átalakulási és növekedési stratégiát az úgynevezett full stack koncepcióra alapozza, melyben az Oracle "pincétől a padlásig" mindent lefed, legyen szó hardverről vagy szoftverről, függetlenül attól, hogy azt az ügyfél helyben, saját maga szeretné üzemeltetni, vagy a felhőből, menedzselt szolgáltatásként szeretné igénybe venni – erősítette meg a HWSW-nek Marek Swierad, az Oracle Engineered Systems portfólió közép-európai régiós alelnöke. A helyszíni (on premise) részt a vállalat többnyire meg tudja oldani házon belüli fejlesztésekkel és tudással, a felhős feléhez viszont akvizíciókra is hagyatkozik.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A nem hivatalos információk szerint félmilliárd dollár körüli összegért megszerzett Ravellót a korábban a KVM mögött álló csapat alapította 2011-ben – az előtörténet ismeretében nem meglepő, hogy a cég különböző virtualizációs megoldások fejlesztésére szakosodott, melyek segítségével az Amazon és a Google felhőjébe lehet könnyen migrálni VMware-es vagy KVM-es környezeteket. Mivel az Oracle saját IaaS szolgáltatását aktívan próbálja a Microsoft Azure, a Google Compute Engine és az AWS ellen (és alternatívájaként) pozicionálni, a Ravello fejlesztései és mérnökei kiválóan illenek a vállalat terveibe.

A Ravello alig fél évtizedes fennállása során 54 millió dollár kockázati tőkét vont be, befektetői között volt a SanDisk és a Qualcomm is. Az Oracle nem kommentálta az üzletet, de a kis cég vezérigazgatója a döntést bejelentő blogbejegyzésében kicsit közlékenyebb volt. Rami Tamir szerint a fejlesztőcsapat az Oracle Public Cloud egység berkein belül folytatja munkáját, termékeik pedig az Oracle Cloud részeként lesznek elérhetőek. A tulajdonosváltás Tamir ígérete szerint semmilyen fennakadást nem fog okozni a Ravello szolgáltatásaiban. Az viszont jó kérdés, hogy hosszú távon az új tulajdonosnak mennyire áll majd érdekében az elsősorban a konkurensei felhőit célzó megoldásokat továbbra is biztosítani – nem lepődnénk meg, ha az Oracle elzárná a csapot, és exkluzívvá tenné a Ravello fejlesztéseit.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 23:30

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.