Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 27. 10:45

EMC és VMware: helycserés támadás?

Váratlan fordulat állhat be a két cég kapcsolatában, a kisebb hal eheti meg a nagyobbat. A VMware az EMC nyakára nőtt, a tárológyártón egyre nagyobb a befektetői nyomás.

A hónap elején a Re/code belső forrásokra hivatkozva már szóba hozta, hogy az EMC egyfajta fordított felvásárlásként beolvadhat az általa jelenleg 80,6 százalékban birtokolt leányvállalatába, a VMware-be. Ez teljes ellentéte lenne a megszokott (és egy aktivista nagybefektető által régóta kért) spin-off megoldásnak, és nem is biztos, hogy hosszú távon ez lenne a legjobb választás. Viszont az EMC ebbe a kompromisszumba talán belemegy, míg a VMware leválasztásáról - legalábbis jelenlegi vezérigazgatója alatt - hallani sem akar. Nem csoda, hiszen a virtualizációs szoftvereiről híres cég nélkül a tárológyártó elvesztené jövőbiztos, és a növekedését biztosító lábát.

Így jutottunk ide

A tárológyártó felvásárlásokkal egy egyedi működési struktúrát alakított ki, amit federációnak, a tulajdonába tartozó cégek szövetségének nevez. Ebben a modellben az EMC, a VMware, a Pivotal, az RSA és a Ciscóval történt összezördülés következményeként szintén a federációba bekerült VCE szorosan együttműködésben, de amúgy önállóan működnek a piacon.

Bár ez a megoldás az EMC-nek több szempontból is előnyös (kevésbé kell fogni a leányvállalatok kezét, pénzügyileg teljesen elhatárólhatóak az egyes nagy üzletágak és a saját területükön a cégeknek nagyobb mozgásterük van), számos hátránnyal is jár. A szervezetekben sok a redundancia a nem mérnöki területeken (például értékesítés, marketing, HR), az anyavállalatoknál esetleg sikeresebb leányvállalatokat (nyílt részvénytársaság esetén persze) pedig a nagybefektetők előszeretettel próbálják leválasztani, így növelve befektetésük értékét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az EMC és a VMware viszonyát tekintve pont az utóbbi helyzet áll fenn. A tárológyártó 2004-ben 625 millió dollárért vásárolta fel a mára a virtualizációs piac egyik, ha nem a legfontosabb szereplőjének számító VMware-t, még mielőtt az az eredeti tervnek megfelelően tőzsdére lépett volna. Az EMC ezzel az informatikai piac egyik legjobb üzletét csinálta meg. Négy évvel később maga vitte tőzsdére a kisebb céget, melynek piaci értéke akkor már 19 milliárd dollárra rúgott, az EMC pedig eladta a VMware részvényeinek 15 százalékát, többszörösen visszaszerezve a felvásárlásra költött összeget. A VMware megszerzése volt egyébként a 2001 óta a vezérigazgatói székben ülő Joe Tucci első lépése abba az irányba, hogy az EMC-ből sokkal többet faragjon, mint egy "egyszerű" tárológyártó.

Joe Tucci, az EMC vezérigazgatója

A virtualizáció adatközponti és nagyvállalati térhódításával az utóbbi néhány évben azonban a VMware az EMC "nyakára nőtt". Olyannyira, hogy bár a teljes EMC federáció bevételének "csak" mintegy negyedét (a legutóbbi negyedévben 1,6 milliárd dollárt) adja, tőzsdei kapitalizációja (33 milliárd dollár) alapján a befektetők sokkal többre értékelik, mint az EMC-t (46,5 milliárd dollár) - amiben egyébként már a VMware 80 százalékos tulajdonrészét kivonjuk az anyavállalatból.

Ráadásul az EMC központi tevékenységének számító tárológyártás és -értékesítés egyre gyengébben teljesít, az utóbbi időszakban tapasztalt minimális növekedés a közeljövőben könnyen csökkenésbe is fordulhat, ahogy a szoftveresen definiált új generációs (és lényegesen olcsóbb) tárolók felé fordul a piac. Eközben a VMware folyamatosan kétszámjegyű növekedést tud felmutatni éves szinten, megtorpanásnak nyomát sem látni, és a virtualizáció további terjedése miatt (például a hálózati funkciók virtualizációja felé) egyelőre nem is látni, erre mikor kerülhet sor.

A fenti két tényező alapján nem nehéz belátni, hogy a befektetők számára miért lenne értékesebb egy teljesen önálló VMware, mint a mostani, "dinoszaurusz" által visszahúzott cég. Az aktivista befektető és milliárdos Paul Singer által vezetett Elliott Management egy éve ment neki először nyilvánosan az EMC vezetőségének a VMware leválasztásáért. A befektetési alap viszonylag magas, 2 százalékos tulajdonrésze révén a szimpatizáló kisebb befektetők élére állva próbálja kicsikarni a változást, amivel véleménye szerint a részvényesek hosszú távon jobban járnának.

A Re/code információi szerint viszont lehet, hogy mégsem erre kerül sor, hanem egy szokatlan forgatókönyv válhat valóra.

Software eats... EMC

Az EMC-vel kapcsolatban általában jó fülesekkel rendelkező lap úgy tudja, hogy a vállalat igazgatótanácsa most újra megvizsgál egy néhány hete már megfontolt lehetőséget. Ez nem a VMware leválasztása lenne, hanem épp az ellenkezője, az EMC olvadna be a virtualizációs cégbe. A kiszivárgott javaslat szerint ezt a VMware mintegy 50 milliárd dollárnyi új részvény és 10 milliárd dollárnyi kötvénykibocsátással hajtaná végre, a pontos menetrend azonban messze nincs kidolgozva.

Ez a verzió tényleg erősen kompromisszumos megoldás lenne, jut is, marad is alapelven. Az EMC nem veszítené el a VMware-t, viszont jelenleg (bevétel alapján) jóval nagyobb mérete ellenére fokozatosan másodhegedűs szerepkörbe szorulna. A szervezeti redundanciák csökkentése az RBC Capital Markets egyik elemzője szerint akár egymilliárd dolláros megtakarítást is eredményezhetne jövőre, ami akár csak a mostani eredményszint megtartása mellett is jelentősen emelhetné a VMware piaci értékelését.

Az ügy pikantériáját fokozza, hogy a VMware 80,6 százalékos tulajdonosaként az EMC a kisebb cégben a szavazati jogok 97 százalékát is birtokolja, továbbá kilencfős igazgatótanácsának öt tagja egyben az EMC igazgatótanácsában is részt vesz.

Arról, hogy az EMC által kiépített cégszövetség hogyan alakulna át, egyáltalán a rendszer fenntartható lenne-e továbbra is az eddigi formájában, egyelőre semmi információ nincs. Azon viszont meglepődnénk, ha az EMC teljes leválasztás formájában hajlandó lenne elengedni a VMware-t, az ugyanis szinte biztosan a vállalat értékelésének azonnali, drasztikus csökkenését eredményezné, és mindenki számára nyilvánvalóvá tenné a magára hagyott tárológyártó üzletág gyengeségeit.

a címlapról