:

Szerzők: Voith Hunor, Dömös Zsuzsanna

2015. június 25. 15:30

Két napot ért meg Steamen a PC-s Batman: Arkham Knights

Hatalmas csalódást okozott a PC-s játékosoknak a legújabb Batman-epizód. A játék kiadásának napján sokan szembesültek a csapnivaló port kirívó technológiai hibáival, melyek alaposan lerontják a játékélményt. A Steamet elöntő negatív értékelések után a Warner leállította a steames értékesítést, és igyekszik minél előbb orvosolni a hibákat.

Kétnapos kálvária után leállította a Batman: Arkham Knight PC-s eladásait a Warner Bros kiadó. Bár a konzolos játékosok problémamentes futásról és frenetikus játékélményről számoltak be, ebből vajmi kevés jutott a PC-seknek, akiknek már az indulás óta technikai hibák és hiányosságok keserítik az életét. Miután a kiadó egy kisebb utólagos frissítéssel képtelen volt orvosolni a problémákat, a végső eszközhöz nyúlt: bizonytalan ideig szünetelteti a PC-s eladást, az elégedetlen vásárlóknak pedig a Steam visszatérítési lehetőségét ajánlja.

A PC-sek szarva már akkor letört, amikor a maximum 30 képkocka per másodperces korlátozással szembesültek, amihez minimális, az előző részekét meg sem közelítő grafikai testreszabhatósági beállítások társulnak. A korlátozást a BmSystemSettings.ini fájlt átírásával ugyan fel lehet oldani, ám nem érdemes, mert a játék motorja jelenleg annyira katasztrofális állapotban van, hogy a tesztek szering még egy drága felső kategóriás konfiguráció sem képes stabilan tartani a 60 képkockás sebességet Full HD felbontásban - minimumra húzott (!) látványvilág mellett. A kiadó egyébként határozottan ellenzi az .ini fájl szerkesztését, ami nem csoda – a próbák szerint egyes módosításoknak nincs is hatása, de olyan is van (a mozgáselmosás kikapcsolása) ami teljes lefagyást eredményez.

A játék fejlesztését egyébként az Nvidia PC-s fejlesztői partnerprogramjának része, de a tapasztalatok szerint a gyatra teljesítmény és a hiányzó vagy leskálázott vizuális effektek ugyanúgy sújtják az Nvidia, ahogy az AMD videokártyák tulajdonosait is. Úgy tűnik, utóbbiaknak kicsit több gondja akadhat, a játék sebessége akár 5-10 képkocka per másodpercre is bezuhanhat. A Witcher 3-mal ellentétben azonban itt valószínűleg nem az Nvidia-közeli fejlesztés a ludas, mert a Batman: AK a GameWorks-effektek kikapcsolása után sem táltosodik meg az Nvidia GPU-s gépeken. A kiadó szerint szorosan együttműködnek mindkét GPU-fejlesztővel, hogy minél előbb javíthassák a hibákat.

05:53
 

Batman: Arkham Knight – PC vs. PS4 vs. Xbox One Graphics Comparison [60fps][FullHD]

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kezdeti fejetlenség után a Warner Bros közleményt adott ki az ajánlott beállításokkal: a minimum szintként megjelölt konfigurációkkal rendelkezők számára a kiadó azt ajánlja, hogy vegyék a legalacsonyabbra a textúrák felbontását, és lehetőség szerint az nVidia és az AMD teljesítményoptimalizáló eszközeit se használják. A textúra-kérdés azért is érdekes, mert a játék még a leggyengébb minőség esetében is képes akár 2,5 gigabájtnál is többet megenni. Általános tapasztalat, hogy a nagy VRAM-mal rendelkező kártyák esetében is van szaggatás, a memória egyszerűen elfogy, a játék egy idő után nem tölti be a nagyfelbontású textúrákat, csak a normális készletet. A fejlesztők a textúrák streamelésének gyorsítása érdekében azt ajánlják, hogy merevlemez helyett SSD-ről futassuk a játékot (zárójeles megjegyzés: a Batman: AK 45 gigabájtot foglal).

Azonban a felsőkategóriás, combos konfigurációk esetében is vérszegényebb annál, amit a konzolos verziók kínálnak. Számos vizuális effekt hiányzik, kispórolták például az eső textúrákat és az SSAO-t (Screen-space Ambient Occlusion), a bokeh szűrő a konzolosnál jóval gyengébb képminőséget ad, sok textúra pedig csak alacsonyabb minőségben jelenik meg.

Hogy ki és/vagy mi a hibás, egyelőre nem tudni. A PC-s portot nem a Rocksteady készítette, hanem az ezzel megbízott Iron Galaxy Studios. Az a csapat azonban korábban már dolgozott a Batman: Arkham Originsen is, és más AAA kategóriás címek esetében is bőven szerzett tapasztalatot. Az egyes GPU-gyártókhoz közeli fejlesztés a korábbi tapasztalatok alapján eredményezhet ilyen gondokat, de az elmúlt pár nap alapján most nem ez a helyzet – az Nvidia kártyák tulajdonosai is szívnak, csak kicsit kevesebbet. Az AMD sem köszörülte még a nyelvét konkurensén, ahogy egyébként ilyenkor szokta. A fejlett vizuális effektet hiánya vagy lebutítása ugyanakkor mégis a portolás hanyag elvégzésére utal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.