Szerző: Koi Tamás

2015. június 22. 11:30

Őrült összeget fizettek a német mobilszolgáltatók a frekvenciákért

Az eleinte még lagymatagnak tűnő licitálás múlt heti zárását közvetlenül megelőzően felpörgött a német hírközlési hatóság frekvenciaaukciója. Az aukción három szolgáltató végül összesen több mint ötmilliárd eurót fizetett ki a frekvenciahasználati licencekért.

HIRDETÉS

Múlt hét végén lezárult a több mint három hétig tartó, összesen 181 licitálási körből álló német frekvenciaaukció, melyben a helyi hírközlési hatóság mobil szélessávú, illetve GSM szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciablokkokat bocsátott licitre. Az aukción végül a várakozásoknak megfelelően a három nagy németországi mobilszolgáltató, a Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefónica lett a befutó, a három cég összesen 5,08 milliárd eurót, vagyis napi árfolyamon 1600 milliárd forintot meghaladó összeget fizetett a frekvenciahasználati jogokért.

A 2015-ös német frekvenciaaukció legfőbb érdekessége az volt, hogy ez a frekvenciaértékesítési eljárás volt Európában az első, melyben a 700 MHz-es, úgynevezett Digital Dividend 2 blokkokat is értékesítették - ebben a sávban jelenleg még földfelszíni műsorszórás zajlik az országban, így a szolgáltatók előreláthatóan csak sávkiürítést követően, 2019-től vehetik igénybe a spektrumot. A 700 MHz-es sávban a 800-as blokkokhoz hasonlóan elsősorban a vidéki települések LTE-lefedettségét lehet látványosan növelni, relatív kevés új állomás üzembe helyezésével.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A 700 MHz-es sávban a három licitáló szolgáltató egyenlő méretű (2x10 MHz) blokkokhoz jutott hozzá, különböző lett ugyanakkor a 900, 1800 és 1500 MHz-es blokkok elosztása. Az aukción a legnagyobb összeggel, több mint 2,09 milliárd euróval licitáló Vodafone Németország a 2x10 MHz-nyi 700 MHz-es spektrum mellett ugyanennyi 900 MHz-es blokkhoz jutott hozzá, emellett 2x25 MHz-hez és 1x20 MHz-hez kapott licencet az 1800 és 1500 MHz-es sávban.

A Deutsche Telekomnak ugyanennyi 700-as és 1500 MHz-es frekvenciablokk jutott, emellett 2x15 MHz-hez jutott hozzá a 900 és 1800 MHz-es spektrumokban, míg a Telefónica német érdekeltsége mindegyik sávban 2x10 MHz-et zsebelt be, kivéve az 1500 MHz-es spektrumot, amire nem nyújtott be licitet a cég. A Telefónica "úszta meg" a legolcsóbban az aukciót: a cég csupán 1,2 milliárd eurót kell majd fizessen az újonnan megszerzett blokkokért.

A most lezárult német frekvenciaaukció végül az előzetes elemzői konszenzusnak megfelelő licitplafont érte el, ugyanakkor a német állam bevétele még így is eltörpül a 2000-es 3G-aukcióval összehasonlítva: akkor hat szolgáltató összesen mintegy tízszer ennyit költött, és 50,8 milliárd euróért licitált a szabad frekvenciablokkokra.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 23:22

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.