Szerző: Koi Tamás

2015. június 22. 11:30

Őrült összeget fizettek a német mobilszolgáltatók a frekvenciákért

Az eleinte még lagymatagnak tűnő licitálás múlt heti zárását közvetlenül megelőzően felpörgött a német hírközlési hatóság frekvenciaaukciója. Az aukción három szolgáltató végül összesen több mint ötmilliárd eurót fizetett ki a frekvenciahasználati licencekért.

Múlt hét végén lezárult a több mint három hétig tartó, összesen 181 licitálási körből álló német frekvenciaaukció, melyben a helyi hírközlési hatóság mobil szélessávú, illetve GSM szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciablokkokat bocsátott licitre. Az aukción végül a várakozásoknak megfelelően a három nagy németországi mobilszolgáltató, a Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefónica lett a befutó, a három cég összesen 5,08 milliárd eurót, vagyis napi árfolyamon 1600 milliárd forintot meghaladó összeget fizetett a frekvenciahasználati jogokért.

A 2015-ös német frekvenciaaukció legfőbb érdekessége az volt, hogy ez a frekvenciaértékesítési eljárás volt Európában az első, melyben a 700 MHz-es, úgynevezett Digital Dividend 2 blokkokat is értékesítették - ebben a sávban jelenleg még földfelszíni műsorszórás zajlik az országban, így a szolgáltatók előreláthatóan csak sávkiürítést követően, 2019-től vehetik igénybe a spektrumot. A 700 MHz-es sávban a 800-as blokkokhoz hasonlóan elsősorban a vidéki települések LTE-lefedettségét lehet látványosan növelni, relatív kevés új állomás üzembe helyezésével.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A 700 MHz-es sávban a három licitáló szolgáltató egyenlő méretű (2x10 MHz) blokkokhoz jutott hozzá, különböző lett ugyanakkor a 900, 1800 és 1500 MHz-es blokkok elosztása. Az aukción a legnagyobb összeggel, több mint 2,09 milliárd euróval licitáló Vodafone Németország a 2x10 MHz-nyi 700 MHz-es spektrum mellett ugyanennyi 900 MHz-es blokkhoz jutott hozzá, emellett 2x25 MHz-hez és 1x20 MHz-hez kapott licencet az 1800 és 1500 MHz-es sávban.

A Deutsche Telekomnak ugyanennyi 700-as és 1500 MHz-es frekvenciablokk jutott, emellett 2x15 MHz-hez jutott hozzá a 900 és 1800 MHz-es spektrumokban, míg a Telefónica német érdekeltsége mindegyik sávban 2x10 MHz-et zsebelt be, kivéve az 1500 MHz-es spektrumot, amire nem nyújtott be licitet a cég. A Telefónica "úszta meg" a legolcsóbban az aukciót: a cég csupán 1,2 milliárd eurót kell majd fizessen az újonnan megszerzett blokkokért.

A most lezárult német frekvenciaaukció végül az előzetes elemzői konszenzusnak megfelelő licitplafont érte el, ugyanakkor a német állam bevétele még így is eltörpül a 2000-es 3G-aukcióval összehasonlítva: akkor hat szolgáltató összesen mintegy tízszer ennyit költött, és 50,8 milliárd euróért licitált a szabad frekvenciablokkokra.

a címlapról